Nja, hade han gått att resonera med hade det nog funkat. Visst OM man lyckas ha ett samtal med honom där man kommer överens om saker fallerar det ändå direkt efteråt. Han kan resonera klokt och sansat men i slutänden är det enda han hört det om datatid. Resten liksom försvinner... och det han själv lovat är som bortblåst.
Mitt svar är inte enbart kopplat till just det här inlägget i tråden från dig.
Vill för det första skicka en virtuell kram, för det andra säga att en tillsynes olöslig situation kan förändras och för det tredje berätta lite om egna erfarenheter.
Jag har de senaste 20 åren på en lika sätt jobbat med frågor som rör personer som hör till personkrets 1 och 2 LSS. Både barn och vuxna.
Jag tycker mig ha stor erfarenhet av att möta och bemöta så väl personer med IF, Autism (i olika grad) som deras närstående och inkopplade ”myndigheter”.
Att vara helt dränerad på energi, uppgiven, ledsen och rädd är du inte ensam om.
Det finns (som du förstås vet) alltid en person ”bakom” diagnosen/diagnoserna. Personen är sällan ”ond”. Diagnoserna och de krav som finns kring personen kan dock även i den mest stabila sociala kontext göra att personen omöjligt kan förstå och hantera sin situation eller bli förstådd och ”hanterad” av omgivningen. Kontentan blir katastrof, för alla.
Autism (med normal begåvning) ensamt är tufft att ha/förstå sig på, det finns inte helt sällan dessutom ytterligare samsjuklighet eller känslighet för stimuli som i sig ger en ökad utsatthet för individen och omgivningen. Tonår och trötthet på det...
Jag har sett många situationer rätas upp trots att det verkar ”omöjligt” och ibland efter långt ”lidande”. Både med hjälp av LSS 9:8/9-boende, socialpsykiatri, familjehem, internatskola och medicin.
Jag har dessvärre också sett personer som blivit ”svikna av samhället” och på grund av sina svårigheter hamnat i destruktiva beteenden/situationer. Din son är fortfarande ung och har framtiden för sig.
Jag tycker att du är modig som ber om hjälp, råd och vågar berätta! Jag tycker att du ska försöka orka fortsätta kräva hjälp för dig/er. Jag tror att ni behöver ett avbrott för att hitta er själva på varsitt håll, bli stabilare och bygga upp er.
I mitt fall (och jag jobbar som sagt i sektorn vilket gjorde det både svårare och lättare) stod jag natt efter natt och lyssnade på makens och sonens bråk, sov med ena ögat öppet, skyddade mitt mindre barn, räknade knivar, svarade i telefonen när ordningsvakter på stan ringde, höll skenet uppe mot bekanta för att skydda sonen, grät, blev trött, förstod att det inte skulle hålla, gjorde scheman, rutiner, överenskommelser, hoppades det skulle hjälpa, allt bröts.
Stod desperat vaken på nätterna när polisen kom för att maken ringt och tänkte på hur jag skulle klara jobbet dagen efter.
Tillslut blev det ohållbart.
Sonen fick en akut plats på socialpsykiatriskt övergångsboende. Psykiatrin vaknade till. Medicinering i kombination med nya rutiner/omgivning gjorde gott. Maken och jag fick en ingång.
Nu har han ett stabilt nytt boende i egen lgh med stöd. Vi umgås igen och han söker vår kontakt. Han mår bra, är sedd utifrån sig själv. Vi har bra kontakt med hans stödpersoner. Nu kan vi till och med prata om hur det var med honom. För honom verkar det varit ”lite som en dröm”, hans minnen är suddiga. Mina minnen är skarpa. Men jag litar på honom igen och har den distans som krävs för att kunna hantera om något eskalerar utan att ”gå igång”.
Svamligt? Ja, troligen. Ett försök att visa att du inte är ensam.