De sover ju på dagis också när de är små, men mina barn har aldrig haft det där enorma sömnbehovet som många barn verkar ha. Jag hade inte heller det som liten, minns att jag nästan skämdes i skolan när det visade sig att jag var uppe till 22 och många andra var tvungna att gå och lägga sig mycket tidigare. 8-9, absolut max 10 timmars sömn per natt, mycket mer än så har inget av mina barn kunnat sova när de varit över året och slutat nattamma.
Egenvärdet i de långa dagarna på förskolan ligger ju inte i de långa dagarna i sig, utan att familjen som helhet kan få ihop tillvaron utan att slå knut på sig, eller fullständigt gå omlott. Det möjliggör att man kan behålla jobbet och yrket, fast man har barn. För mig har det ett rätt stort egenvärde, att slippa hetsa genom dagen.
Det är inte negativt att barnen är jättepigga och vill åka på utflykt efter dagis, det negativa är att de är tvungna att göra det med en aptrött och sliten förälder, som har huvudet fullt med saker som man inte hann idag heller på jobbet, som har konstant sömnbrist och aldrig hinner sköta sin hälsa, och därför inte är den roligaste anföraren för pigga upptåg på stan under eftermiddagen.
Hade man själv legat hemma och sovit medan barnen var på dagis, så skulle det förstås vara perfekt att de var lika pigga på utflykter som en själv vid tresnåret!
Umgås kan man ju göra ändå, lite mer stillsamt, t ex i en lekpark, eller hemma. Ungefär som man brukar göra efter en aktiv dag. Det är ju något annat än att göra utflykter som är själva aktiviteterna, och kånka barn, vagn, dator etc genom kollektivtrafiken lagom till rusningen, eller genom skogen på klätteräventyr.
Men om ett barn lämnas först (säg kl 7) och ska sova 10 timmar kan det omöjligen gå och lägga sig vid 22, vilket var vad jag menade Går man och lägger sig vid 20 blir det inte många vakna timmar med familjen om man är på förskolan till 17.
Det jag menade med att det inte finns något egenvärde med långa dagar på förskolan var just det att det inte är något positivt i sig. Att barnen kan tvingas gå långa dagar för att det är det bästa för familjens skull totalt sett är ju en helt annan sak. Där är det ju upp till varje familj att välja vad man prioriterar och drar gränserna när det gäller inkomster, karriärer, tid tillsammans, och tid på förskolan
Fast varför skulle man behöva åka på utflykt varje dag kl 15 om man hämtar barnen då? Att barn som vanligtvis är kvar sist vill åka på utflykt med föräldrarna om de en gång hämtas tidigt är ju inte konstigt alls. Men inte samma sak som att barn som alltid hämtas 15 skulle "kräva" det varje dag. Det kan ju knappast vara så att förskolan gör sådana utflykter varje eftermiddag.