Sv: Behövs det mer information till nya distansryttare?
Ok, då är jag med på uppklassningssystemet. (Tror jag)
Jag var en av dem som red YR-EM på en 8 åring. (120 KM)
Jag ser inget negativt i det. Men såklart är de under utbildning och jag red Inte Kristall max, men just det måste man tänka på med hastigheter, våra hästar bli bättre och klarar av högre hastigheter.
Jag satsar iallfall på att kunna vara med och konkurera internationellt med Kristall som är 8 iår och har startat en hel del 120 KM med hastigheter. Han ska kunna gå 160 KM när han är 10 år. För att klara av det måste han ha erfarnenheter av tävlingar på 120 KM, i olika tempon. Och för att klara av att rida på hastigheter på 160 KM måste det ju gå på 120 KM.
Jag känner det så att Sverige måste börja våga satsa på sina hästar, de som inte klarar av "trycket" faller ur, så är det i alla grenar.
En annan aspekt är hur träningen är innan man rider in sin häst.
Men klart ska man inte glömma den LSD träning som är grunden för allt. Även för hästar som rids snabbt på tävling.
Men alla gör vi olika. Det är mitt sätt, och låt resultaten & framtiden prata för sig?
Liza, jag förstår att det blir extra knepigt att diskutera det här när du hade en av 8-åringarna. Jag vill inte heller trampa dig på tårna eller säga att du har fel.
Men jag är helt övertygad om att det inte är rätt väg att gå, att "sortera ut" hästar som kanske visst hade hållt och kunnat ridas i stora mästerskap lite längre fram, genom att pressa upp dem i hastighet när de är unga.
Vem har sagt att det är
bra att göra så? Varför missar så många det som kända distanstränare förespråkar genom erfarenhet, det veterinärerna säger, det forskningen säger: det är HASTIGHETEN som dödar. Extra förjävligt och illa är det när det är unga hästar det handlar om.
Jag tror att de internationella ekipage som går snabbt och långt i unga år har något av följande:
A. Iskallt beräknat att hästen håller för en ganska kort karriär men att det är värt det. Mycket pengar och många hästar som påläggskalvar underlättar denna inställning. Den här personen kan kosta på sig att "sortera ut" lite hästar i unga år.
B. Ett enormt team runt sina tävlingshästar. När de kommer från en tävling har de professionell hjälp för att vårda hästen och hålla den i trim efter tävlingen. Det är inte frågan om BoT-lindor några nätter och smack ut i hagen, utan veterinärer, värmeboxar, vattenterapi mm som inte vi, hobbyryttare kan erbjuda våra hästar.
C. Inget mellan öronen.
För oss, som har en, två kanske i bästa fall tre hästar som vi lägger vartenda öre och minut på - blod svett och tårar - är ovanstående inget att ta efter! Vi ska inte luras av andra som tar genvägar på hästens bekostnad.
-Räkna hästen, upp till 7 år, som en unghäst i distansrittsammanhang.
-Lång, långsam distans är en begrepp som man måste förstå innebörden av (och det betyder inte att man inte får galoppera, men det är skillnad på att träna LLD och att speedträna)
-Kondition är en BAGGIS att träna upp. Hållbarhet kräver noggrannhet och kunskap.
-En distanshäst kan bli kanonbra och hålla som tävlingshäst långt upp i åldern och man har tålamod och vett att ta sig den tid det tar, att göra hållbarhetsträningen.
Det är skittråkigt men sant, det finns inga genvägar för att lyckas med distans! Ibland finns det fantastiska individer som klarar sig TROTS träningen, och inte tack vare... Men många faller bort på vägen.
Det här var långversionen av Edvardas korta och kärnfulla svar här ovan. Jag har svårt att begränsa mig...