Jag tolkade det mer som vara social med vänner utanför familje-, jobb- och hästsfären.
Haha ja det var ju det mitt svar handlade om.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tolkade det mer som vara social med vänner utanför familje-, jobb- och hästsfären.
Så pass lite sömn verkar ju inte vara ett alternativ för TS, men det spar ju tid. Jag blir avis!Jag tror att vi (iaf jag) effektiviserar till en högre utsträckning. Och köper tjänster...
En typisk ”heltidsdag” för mig innebär typ följande:
05.15 uppstigning
05.30 lämnar huset
06.00 byter från bil till buss
06.25 kliver in på kontoret
Ca 16.00 försöker lämna kontoret
Ca 17.00 hemma
Myser med barnet, tar en macka
18.30 stall
21.00hemma
Hänger med sambon i soffan, käkar middag, laddar kaffebryggaren, startar en tvättmaskin, glor på tv
Ca 23.30 somnar
Upplever mig inte ha minutschema alls, tvärtom är jag ganska slapp.
Hushållsarbete minimeras med dammsugarrobot, kläder som tumlas, och hårdrock i lurarna när vi röjer. Trots två hästar och småbarn så känns inte helgerna inrutade, men så är jag i grunden frisk, klarar mig på ca 6 h sömn och optimerar handling mm så att det görs ”på vägen”. Dock väääldigt bilberoende.
Fast att fixa stallet på 2,5 timmar tycker jag fungerar utmärkt. Men det beror mycket på vilken typ av häst man har och hur lättarbetat stallet är. Tex mockar jag och fixar foder på 15-20 minuter och resan till och från stallet är 20 minuter tor. Vilket ger 1 timme och 50 minuter att lägga på hästen, på den tiden hinner du ett med ett ridpass.Så pass lite sömn verkar ju inte vara ett alternativ för TS, men det spar ju tid. Jag blir avis!
Men stallet tor på 2,5 timmar, inklusive restid? Även om du har full service, så leds väl inte hästarna fram sadlade åt dig?
Men stallet tor på 2,5 timmar, inklusive restid? Även om du har full service, så leds väl inte hästarna fram sadlade åt dig?
För mig tar stallet ganska prick 2.5 timme om jag rider och har kvällsfodring. Inklusive restid.
För lite tid, skulle jag vilja säga. Med fram- och avskrittning är det väl rimligt att man rider en timme ungefär. Återstår en kvart per häst för att hämta och hänga tillbaka utrustning, borsta och klä på och av.Nu har jag min huvudsakliga dagliga restid mellan hemmet och stallet, inte mellan hemmet och jobbet.
Men med två hästar framstår 2.5 timmar som kort om tid för skötsel och ridning.
Jag bor typ två min från stallet, så tröstar mig med det när jag suckar över pendling till jobbet. Det går på 2,5 h om jag har fokus på att inte slarva runt, gamlingen är 19 numer så rids inte så långa pass och yrhättan räcker det med typ 45 min på inkl fram/avskrittning. Rider jag ut eller typ jobbar över bommar eller annat som tar med tid så spricker det dock. Idag reds tex båda ”ordentliga” pass på typ en timme drygt var och jag var ineffektiv, så blev typ 4,5 h. Trots fullservice.Så pass lite sömn verkar ju inte vara ett alternativ för TS, men det spar ju tid. Jag blir avis!
Men stallet tor på 2,5 timmar, inklusive restid? Även om du har full service, så leds väl inte hästarna fram sadlade åt dig?
Jag är ombytt när jag kommer dit, har hästarna i eget litet stall med alla prylar i skåp vid gången, båda är helklippta och täckade, står inne när jag kommer och sadling tar ingen tid alls typ. Pga klippta är det bara att slänga på täcke efteråt och typ hänga på tränset på nästa häst. Borsta ordentligt och pyssla får anstå till de dagar jag bara har en att rida, alternativt på helgen. Upplever aldrig ngn stress i stallet, eftersom det inte är hela världen att bli lite sen. Klarar däremot inte av att rida på morgonen, då tänker jag bara på tiden och tappar glädjen.För lite tid, skulle jag vilja säga. Med fram- och avskrittning är det väl rimligt att man rider en timme ungefär. Återstår en kvart per häst för att hämta och hänga tillbaka utrustning, borsta och klä på och av.
Jag har lyckats pressa ner stalltiden till 70 minuter för en häst när det varit som stressigast, inkl eget ombyte från jobbkläder och tillbaka, men då stod hästen inne och var ren, och sadelkammaren var tio meter från boxen. 5 minuter byta om själv, 15 minuter ta fram saker, borsta och klä på häst, 40 minuter uteritt, 5 minuter klä av häst och plocka undan saker, 5 minuter byta om själv. Jag vet inte hur man bär sig åt för att korta tiden ytterligare, eller om man står i ett något omständligare stall.
Aha, då förstår jag. Då låter det rätt rimligt med 2,5 timme för att rida två hästar. Vad skönt att ha det så praktiskt - man spar enormt med tid på det.Jag är ombytt när jag kommer dit, har hästarna i eget litet stall med alla prylar i skåp vid gången, båda är helklippta och täckade, står inne när jag kommer och sadling tar ingen tid alls typ. Pga klippta är det bara att slänga på täcke efteråt och typ hänga på tränset på nästa häst. Borsta ordentligt och pyssla får anstå till de dagar jag bara har en att rida, alternativt på helgen. Upplever aldrig ngn stress i stallet, eftersom det inte är hela världen att bli lite sen. Klarar däremot inte av att rida på morgonen, då tänker jag bara på tiden och tappar glädjen.
Aha, då förstår jag. Då låter det rätt rimligt med 2,5 timme för att rida två hästar. Vad skönt att ha det så praktiskt - man spar enormt med tid på det.
Ja, det var en av de stora bonusarna vid senaste stallbytet, sparar enormt mkt tid att skippa alla de där väntmomenten i att få plats på gången, vänta på sin tur i dörren i sadelkammare, gå flera gånger för att få med allt osv. Stall i form av hemmafrukök från 50-talet är da shit för optimerande tidsoptimister.Aha, då förstår jag. Då låter det rätt rimligt med 2,5 timme för att rida två hästar. Vad skönt att ha det så praktiskt - man spar enormt med tid på det.
Varför lagar du, som inte är hemma, maten? Jag tänker att om de som är hemma lagar mat, så skulle de ju kunna laga färsk mat varje dag, och du slapp använda helgerna till matlagning och förberedelser.Min input: för att spara tid behöver man utrymme... för att fortfarande kunna äta hemlagad mat två ggr/dag till en hel familj på två vuxna och tre tonåringar behöver jag planera maten stenhårt om jag ska hinna något annat på kvällarna. Jag har köpt en stor slowcooker och försöker indoktrinera den i rutinerna så pass att jag storkokar några gånger i veckan och stoppar i frysen så att vi kan äta upptinad mat (grytor och soppor) några gånger i veckan. På måndagen äter vi någon form av fiskgratäng med kokt potatis, råkostsallad och någon typ av varm grönsak från frysen (ärtor, broccoli, spenat tex). Tisdagsmorgon laddas "pottan" med ett stort soppkok av något slag och där åker 2 liter i frysen och resten äts till middag med hembakt baguette (från frysen) och ofta en skvätt rysk yoghurt. Onsdag någon sorts restmat efter helgen, oftast med pasta - alt något snabbt typ korv - samt råkostsallad, torsdag soppa från frysen och ugnspannkaka till efterrätt. Fredag middag är lite mer öppet men jag kommer att jobba heltid efter jul och då blir det nog så att det måste bli gryta eller köttfärssås från frysen. På helgen (helst på lördagen) går "pottan" en gång med gryta eller köttfärssås så att det blir en middag och en 2-liters till frysen, på söndag eftermiddag river, hackar, strimlar och paketerar jag det som ska bli veckans råkostsallader och soppa på tisdagen samt rör ihop såsen till veckans fiskgratäng och tar fram fisken ur frysen. Men detta kräver alltså plats i frysen till både 2-litersförpackningar, bröd och frysta grönsaker av olika slag plus plats i kylen för salladsskålar, 2-literslådor med hackade grönsaker och matlådor till 2-3 dagar. Vi försöker undvika att ta soppa till lunch men oftast räcker helg och de två "hårda" middagarna till hela veckans matlådor. På söndagarna bakar jag också surdegsbröd utan jäst eftersom de limporna klarar att ligga framme hela veckan utan att bli dåliga och då inte tar någon plats i frysen. Mockar och packar hö varje morgon, motionerar hästar direkt efter jobbet och missar därmed ofta familjemiddagarna på vardagarna men gör jag det senare så somnar jag aldrig och jag behöver massor med sömntimmar... Skulle jag komma hem kl 19 så skulle jag hinna 2-3 hästar på 2-2,5 timmar eftersom de tas in av den som är först hemma från jobbet, så det är bara att borsta av snabbt, lägga på utrustning och ut. Är mycket på banan förstås, rider jag ut behöver det vara med handhäst för det tar ca 1,5 timme. I teorin fungerar detta väldigt bra, i praktiken har jag unga hästar som är hysteriskt rädda för vilt och vi har just fått hit vinterns renhjordar, de är barfota eftersom de inte går tillräckligt mycket för att motivera skoning och jag dessutom hanterar dem en hel del från marken och det blir inte just pedagogiskt om de drar och jag följer med (det finns liksom inga skobroddar som sitter lika hårt som hästbrodd > ), de kan bli för halkigt, för knaggligt etc mitt uppe i min planering, jag kan vara helt slut efter dagens jobb, jag kan ha behövt jobba över så jag inte hinner handla den dag dottern har långdag på skolan och då kommer vi hem en timme senare osv. Funkar ju i dagsläget ändå så länge familjerutinerna i övrigt fungerar men den dag jag ska ha en tävlingshäst igång (skodd ) så blir det sömnen som ryker, helt klart. Men kyl, frys, slowcooker och veckohandling är nog det som tjänat igen sig bäst hos mig, nästa steg vore att laborera med antal arbetstimmar per dag, typ långdagar och kortare dagar.
För mig är tex inte matlagning något som har någon charm utan något jag gör för att jag är hungrig.För mig är det nog just att vara extremt strukturerad och effektiv som ÄR att inte "hinna leva".
Jag VILL stå och klia häst en stund, reda ut svansen bara för att det är finare trots att det kvittar egentligen, laga mat utifrån hur det faller sig och vad jag råkar vara sugen på, släntra genom stan istället för att alltid ta effektivast möjliga resväg, hinna prata om ditt och datt med en stallkompis eller träffa någon över ett glas vin på lokal efter stallet, ta en långlunch... inte allt det varje dag, men absolut som ett slags standard för livsstilen, sas.
Att tex skära upp veckans grönsaker i förväg tar ju bort all charm från matlagningen. Vid sådan tidsnöd väljer jag hämtmat. Och igen finns det ett litet utrymme för spontanitet istället för struktur: jag kan välja i stunden vad jag är sugen på.
För mig är det nog just att vara extremt strukturerad och effektiv som ÄR att inte "hinna leva".
Jag VILL stå och klia häst en stund, reda ut svansen bara för att det är finare trots att det kvittar egentligen, laga mat utifrån hur det faller sig och vad jag råkar vara sugen på, släntra genom stan istället för att alltid ta effektivast möjliga resväg, hinna prata om ditt och datt med en stallkompis eller träffa någon över ett glas vin på lokal efter stallet, ta en långlunch... inte allt det varje dag, men absolut som ett slags standard för livsstilen, sas.
Att tex skära upp veckans grönsaker i förväg tar ju bort all charm från matlagningen. Vid sådan tidsnöd väljer jag hämtmat. Och igen finns det ett litet utrymme för spontanitet istället för struktur: jag kan välja i stunden vad jag är sugen på.
Såklart. Jag försöker mest bringa förståelse för TS.Vi är olika helt enkelt
För mig är det nog just att vara extremt strukturerad och effektiv som ÄR att inte "hinna leva".
Jag VILL stå och klia häst en stund, reda ut svansen bara för att det är finare trots att det kvittar egentligen, laga mat utifrån hur det faller sig och vad jag råkar vara sugen på, släntra genom stan istället för att alltid ta effektivast möjliga resväg, hinna prata om ditt och datt med en stallkompis eller träffa någon över ett glas vin på lokal efter stallet, ta en långlunch... inte allt det varje dag, men absolut som ett slags standard för livsstilen, sas.
Att tex skära upp veckans grönsaker i förväg tar ju bort all charm från matlagningen. Vid sådan tidsnöd väljer jag hämtmat. Och igen finns det ett litet utrymme för spontanitet istället för struktur: jag kan välja i stunden vad jag är sugen på.