Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det stämmer att Östersjön inte mår bra men dessvärre delar vi på den med flera andra länder.Jag tror att jag läst att fet fisk från Östersjön inte ens får säljas i EU för att den innehåller så mycket miljögifter, rekommendationen från livsmedelsverket är att inte äta mer än 2-3 ggr (portioner) per år.
Jag måste bara fråga, för det lät som ett så märkligt resonerande, men skulle du äta människa om det var gott?Varför är det usla skäl? Får man inte äta något för att det är gott? Låter så konstigt precis som om man ska äta mat som inte är gott.
Jag äter själv bara om det är gott annars äter jag inte alls, sen om det är kött, fisk, sallad osv spelar mindre roll för mig så länge det är gott.
Ja det är inte på något sätt ett enskilt problem från en enskild plats. Även svenska avloppsreningsverk "breddar" avloppsvatten efter t.ex. skyfall, dvs avloppsvatten släpps ut orenat pga för stora vattenmassor.Jo, det är lite ledsamt när man läser såna här artiklar:
https://sverigesradio.se/artikel/7292761
Ja det är inte på något sätt ett enskilt problem från en enskild plats. Även svenska avloppsreningsverk "breddar" avloppsvatten efter t.ex. skyfall, dvs avloppsvatten släpps ut orenat pga för stora vattenmassor.
Även Danmark planerade att släppa ut orenat avloppsvatten vid någon ombyggnation; https://sverigesradio.se/artikel/7481640
Jag tror faktiskt många inte ens vet om att de släpper ut eller vad de släpper ut, eller att de inte borde släppa ut. Sedan även i Sverige som har mycket bra teknik och höga krav så kan vi inte rena från många ämnen, så som läkemedel. Dessa hamnar rätt ut i vattnet igen och orsakar som exempel fel på reproduktionen hos fisk och desformation hos bottenfauna.
Ursäkta lite dystra inspel utan förslag på något man kan göra själv, förutom att äta MSC-märkt fisk men det är väl en något tandlös märkning också tyvärr.
Ja. Självklart. Tänkte bara som ett inspel av något som jag inte tror folk vet sker.För mig är det skillnad på att brädda avloppsvatten vid skyfall och att inte ens ha ett fungerande reningsverk året om.
Jag instämmer! Man MÅSTE inte alltid äta (eller vad det nu handlar om) allt som man tycker smakar gott. Ens livskvalitet rasar inte samman för att man avstår från vissa detaljer av olika skäl. Man MÅSTE inte ge efter för precis alla sina lustar eller lockelser. Det gör vi ju heller inte i många andra avseenden så varför inte när det gäller val av mat? Urvalet är ju ändå astronomiskt stort.Jag måste bara fråga, för det lät som ett så märkligt resonerande, men skulle du äta människa om det var gott?
Obs, är inte vegan själv.
Jag instämmer! Man MÅSTE inte alltid äta (eller vad det nu handlar om) allt som man tycker smakar gott. Ens livskvalitet rasar inte samman för att man avstår från vissa detaljer av olika skäl. Man MÅSTE inte ge efter för precis alla sina lustar eller lockelser. Det gör vi ju heller inte i många andra avseenden så varför inte när det gäller val av mat? Urvalet är ju ändå astronomiskt stort.
"Jag flyger utomlands varje månad för att jag gillar värmen." Känns det som ett okej statement?
Skulle vi alla göra allt i vilken mängd som helst utan att tänka på konsekvenserna så kommer vi aldrig åt klimatproblemen.
Jamenvisst - för mig är det viktigt och avgörande att rätten inte innehåller kött, men efter några år utan kött i min diet saknar jag det inte det minsta. Vad jag instämde i här ovan var, att "det är gott" inte alltid behöver betyda att man måste äta det. Inte om andra argument faktiskt väger tyngre. Du skriver själv att du valt att dra ner på din köttkonsumtion så då måste det ju bero på något som gör att det valet känns ok.Eller så kan man förbehålla sig rätten att välja vilka delar i sitt liv man vill offra och vara asketisk inom.
Jag tycker att animaliska produkter i matlagning är nödvändigt för att skapa den bredd jag vill ha i köket för att laga olika typer av maträtter och matlagning är ett av mina stora intressen. Jag använder väldigt ofta små mängder av animaliska produkter även i original-vegetariska rätter för att förhöja smaker. För mig finns inget värde i att rätten är vegansk/vegetarisk utan det som spelar roll är totalkonsumtionen av kött och vilket slags animalier som används.
Ja, småskaliga lokala slakterier är ett minne blott. Jag bor i Örebro men har över 11 mil till närmsta lammslakteri. Helt vansinnigt.Sådant måste få stöd, dessutom. Jag tänker inte minst på företaget Fäbostintan (??) som åkte runt med mobilt slakteri och erbjöd avlivning och slakt av inte minst nötkreatur hemma på gården. Inga stressfyllda transporter, inget löpande band. Men vad jag förstått gick de i konkurs och lades ner. Så himla ledsamt.
Jo man får en känsla av att det numera inte alltid räcker med att en verksamhet går och står på en plats, ger arbete med vettig lön, ger lagom lönsamhet till ägare och liksom bara är där år efter år.Ja, småskaliga lokala slakterier är ett minne blott. Jag bor i Örebro men har över 11 mil till närmsta lammslakteri. Helt vansinnigt.
Menar du att det inte är vetenskapligt bevisat att luften och vattnet har blivit renare nu under pandemin? För det är bevisat. Och det är fakta att vi har fortsatt äta kött som tidigare under pandemin.Fast den ståndpunkten stöds inte av forskningen.
Inte i Sverige, men du kanske tänker på hela världen?Köttkonsumtionen har dock ökat fram till nåt år sen då ökningen planade ut.
Så andra länders djurhållning spelar definitivt in i vårt eget avtryck. Och svensk djurhållning och köttproduktion är väl bättre, men långt ifrån perfekt.
Om problemet då ligger att andra länder har massor med kor så kanske det är dem länderna man ska fokusera på och inte tro att lilla Sverige ska lösa alla världens problem?Herregud är det så många som tror att kors koldioxidekvivalenter utomlands stannar där?
Pratar man problem med köttproduktion utomlands är det ju generellt stora produktionssystem tex feedlots som diskuteras, liksom tidigare i tråden. Som exporteras till bland annat Sverige.Om problemet då ligger att andra länder har massor med kor så kanske det är dem länderna man ska fokusera på och inte tro att lilla Sverige ska lösa alla världens problem?
Ang kött utomlands måste man även ta in faktorer som fattigdom, det är inte alla som har lyxen som oss att kunna välja vad man ska äta. Om dem har mark som inte går att odla men går att ha som bete för köttdjur så är det klart att dem kommer ha köttdjur beta där, det handlar om att få mat för att överleva för vissa.
Att utsläppen tillfälligt har minskat är inte ett bevis för att vi inte behöver minska köttkonsumtionen. Sist jag hörde något (med reservation för nya mätningar) så låg minskningen på samma nivå förra året som måste ske årligen. I år alltså en lika stor utsläppsminskning ytterligare.Menar du att det inte är vetenskapligt bevisat att luften och vattnet har blivit renare nu under pandemin? För det är bevisat. Och det är fakta att vi har fortsatt äta kött som tidigare under pandemin.
Inte i Sverige, men du kanske tänker på hela världen?
För det är ju bara i Sverige som vi kan göra störst skillnad, det är ju ganska svårt för oss att påverka hur mycket kött andra länder äter.
I Sverige ökade köttkonsumtionen emellan 1991-2001, emellan 2001-2014 har den legat stabilt, 2014-2020 har den sjunkit hela tiden och fortsätter sjunka.
Jag tror det finns flera som låter bli att svara på varifrån deras kött kommer eftersom det är en så infekterad debatt, det skammas så mycket när det kommer till kött och var man köper det.Det har väl sin ganska naturliga förklaring som varken innebär att alla som äter kött äter närproducerat, eller att många som svarar ljuger. Utan att sådana här trådar tenderar att dra till sig skribenter med ett intresse i frågan och som också gör medvetna val?
Personligen äter jag kött men skulle uppskatta att ungefär 80 % av mina måltider är lakto-ovo-vegetariska. Har aktivt minskat köttkonsumtionen mycket de senaste åren av klimatskäl. Vi köper en stycklåda lamm varje år från en gård där vi mycket väl vet hur djuren har det. Utöver det är det enstaka gånger vi köper kött och då enbart svenskt och ekologisk. Men blir jag bjuden på kött äter jag och vägrar inte ifall det inte har "rätt" ursprung. Fisk och skaldjur däremot kan vi bli mycket bättre på att göra rätt val.
Som högst var konsumtionen 2016 enligt Jordbruksverket.Menar du att det inte är vetenskapligt bevisat att luften och vattnet har blivit renare nu under pandemin? För det är bevisat. Och det är fakta att vi har fortsatt äta kött som tidigare under pandemin.
Inte i Sverige, men du kanske tänker på hela världen?
För det är ju bara i Sverige som vi kan göra störst skillnad, det är ju ganska svårt för oss att påverka hur mycket kött andra länder äter.
I Sverige ökade köttkonsumtionen emellan 1991-2001, emellan 2001-2014 har den legat stabilt, 2014-2020 har den sjunkit hela tiden och fortsätter sjunka.
Pratar man problem med köttproduktion utomlands är det ju generellt stora produktionssystem tex feedlots som diskuteras, liksom tidigare i tråden. Som exporteras till bland annat Sverige.