@Nahar
Det behövs en miljörelse, men det som blivit rätt märkligt, är hur miljörelsen (=olika organisationer) tycks gå vilse ibland.
En av dessa saker är t.ex. det där med vindkraft(parker) i skogsmiljö.
När miljörörelsen, för bra länge sedan, insåg att det behövs mer miljövänliga sätt att generera el, eftersom kärnkraft är ytterst problematiskt, inga fler vattendrag kan/bör/skall dämmas för att skapa el, och att vi naturligtvis inte ska elda fossila bränslen, så var vindkraftverk ganska små/låga, mekaniska manicker, som ställdes upp som "proof-of concept" i områden där de inte störde särskilt mycket eller hade en särskilt fundamental påverkan på ekologi eller lokal miljö.
De där små mekaniska vindkraftverken var inte heller särskilt problematiska.
Men så ville industrin göra vindkraftverken mer effektiva, och tekniken runt dem förändrades, samt man kom på att de borde placeras i skogen.
Dagens vindkraftparker i skogsmiljö, är i praktiken industriparker där stora ytor är hårdgjorda (inkluderande de stora armerade betongfundamenten som krävs för vindsnurror på 300-350-meter), och som ej bör besökas under stora delar av året, där väldigt stora kortlivade vindsnurror, med en helt annan teknik invärtes, stör djurliv, sprider mikroplaster (de förlorar delar av "vingarna" genom nedbrytning), förändrar vattenföring, dödar mängder med insekter, blir till "vandringshinder" för fåglar och, p.g.a. höjden på vindsnurrorna (uppåt 350 meter), som finns i stora grupper, t.o.m. har effekten att ändra på det lokala klimatet. Lokala regnskurar beter sig på andra sätt, när de möter en vindkraftpark.
Buller, inklusive lågfrekvent buller, vibrationer, och vitt blixtljus stör både människor och djur. Djurägande samer har problem med att renen inte vill uppehålla sig inom många kilometer från vindkraftparkerna, vilket inkräktar på renbetesmöjligheterna.
Det finns också rapporter, som antyder att de där stora vindkraftverken i stora grupper, påverkar avkastningen i jordbruket p.g.a. lokal brist på pollinerare, samt att det skulle finnas en sämre förökning av lantbruksdjur i närheten av vindkraftparker.
Inte sällan så behöver det byggas nya, stora kraftledningar, för att ta tillvara elen från vindkraftparkerna, det blir alltså nya stora, och långa kraftledningsgator som måste göras genom skogen.
Om det jag skissar på ovan stämmer, helt eller delvis, så kanske det är så att det finns en hel del baksidor med vindkraftparker.
Baksidor som skulle behöva redas ut, innan man sätter upp vindkraftparker på mångahanda ställen, och förvandlar skogsmark, till industrimark.
Det finns ett reellt problem med en energiomställning, där det tråkiga svaret antagligen är att vi måste förbruka betydligt mindre energi, samtidigt som vi just nu ökar förbrukningen av el.
Här görs det väldigt lite hos miljörörelsen i dagsläget. Retoriska frågor är vad ska "vi" minska på? Vad ska vi tillåta? Och hur motiverar "vi" det?
Det verkar som om el är jättebra, jämt, oavsett hur den uppstått, så länge man inte eldat fossila bränslen.