Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
oopsie skrev:Tråkigt när redan barn lär sig fel. Annars tycker jag det är rätt vanligt,tyvärr.
Vi har tex en tjej som ofta rider i ridhuset samtidigt som också anser sig vara mycket duktig. Hon har en stor häst som är ganska imponerande i travarbetet, förutom att den är ganska ensidig i registret, den har sin fina trav men varierar inte mycket, det blir trist om man tittar en stund. MEn galoppen är fyrtaktig och bakbenen släpar, den lyfter inte . Ändå fortsätter hon att korta och korta ännu mer och sätta honom på rumpan när det inte fungerar som hon vill. Den kan knappt ta sig runt på volt i galopp ibland. För den får inte plats att galoppera som hon kräver.
Min dotter (en av dem) är mycket duktig på att både rida och se andra och hon hjälpte mej ofta med en stoor och ganska otränad fulllblodshingst som jag plötsligt fick ta över. Hon skrek åt mej:
Det är en STOOR häst, han måste få plats att galoppera!!
Susan skrev:Visst är det så.
Ibland har jag en känsla av att många här egentligen pratar om samma saker, men använder väldigt olika ord, och därför inte förstår varandra.
Visst måste hästen ha plats att galoppera, det är en kvalitet.
Hästen kan inte komma igång med ryggen med för kort tygel, - handbromsen i - absolut sant
En galoppör får plats att galoppera - men galloperar i all fall fel
mackan skrev:Ja det går Och det och något ditåt ang. vikthjälper kan vara en ögonöppnare för en ibland.
fick tex rida förvänd galopp på volt och ställa om hästen jättemycket inåt samtidigt, som en övning för tränaren vad vikten egentligen säger/gör... satt och ojade mig i början att "nej det går inte, så kan jag ju inte göra", men tränare sa bara, jo testa, du måste våga, och sen gick det...
låter kanske som en konstig övning, och det kändes bisarrt till en början. men det lärde mig något, dvs att med rätt vikt, och i detta fallet en BALANSERAT använd vikthjälp, så funkade det trots att hästen ställdes åt h-te bakvänt, därför att jag fortfarande satt rätt /med vikthjälperna...
flummigt och låter nog otroligt krokigt, men så var det iallafall
Jag är usel på biomekanik, men kan det vara för att yttersidans ben tar längre kliv o då blir ena sidan ngt lägre- konstig känsla på böjt spår , vid nedsittning på "fel ben".vad kan jag dra för lärdom över att det känns konstigt att sitta ned på "fel"?
malinsky skrev:Det låter som en jättebra övning, har gjort detsamma på ridskolehäst, dock inte min egen, vi har just påbörjat "ta itu med problemen i galopp, I galopp" (det går i 290 och han vill inte så gärna lyssna på mig, men det hände JÄTTEMYCKET på senaste träningen.. fortsättning följer idag)
Personligen känner jag så väl när jag sitter på fel sittben, ska jag tolka ditt inlägg att jag bör jobba mer med min balans då??
Hoppas att du förstod att det jag skrev var ett skämt men vad kan jag dra för lärdom över att det känns konstigt att sitta ned på "fel"? Är det vanesak tror du, eller kan det ha att göra med min halvtaskiga balans? (tror jag ska skaffa en gunghäst, lättare att sitta på)
Kan hålla med här.Men jag tror oxå att folk är rädda för att forcera tempot, även i trav.Susan skrev:Det handlar nog om flera saker
Sits balans koordination - och ibland mod
jag tror nog att ryttaren inte låter hästen ta ut klivet för att det faktiskt är lite läskigt att galoppera
om inte annat att det är läskigt att känna sig utan kontroll
men man kan ju få kontroll på två sätt - genom att dra i tygel = bromsa - hindra
Eller genom att kontrollera sin egen kropp och därmed hästens
Med enbart balans kan man ju också stanna hästen utan att dra i tygeln
Man bygger upp hästen på lång sikt, men ibland måste man utsätta hästen för "det jobbiga" för att komma vidare.jacko skrev:"Men en ung eller o- / fel-musklad häst behöver ett bra utgångstempo för att hålla balansen o fortfarande vara ren i sina gångarter."
Gäller detta bara ung- eller omusklade hästar? Och hur länge är de unghästar? När slutar de vara omusklade?
Jag vet inte riktigt vad jag tkr, jag har inte så stor erfarenhet av unghästar. Men jag tkr ofta man ser ryttare rida på som om de hade eld i baken, med taktfel och spänning hos hästen som fel. När hästen är ung kan ju rörelsemönstret vara väldigt "fritt" och "rätt" eftersom den inte "stelnat" i sina leder. Men många hästar som går i framkanten av sitt rörelseschema, håller inte förbi unghästklasserna. Samma med de ryttare som rider mkt unghästklasser, många av dem "fastnar" i unghästklasserna och kommer inte vidare.
Variation är givetvis A och O, men det förstår nog alla som är lite intresserade av ridning. Och visst ser man folk i undertempo, men minst lika ofta ryttare som tror att hästen kan "jaga ifatt sin balans".
axel skrev:Kan hålla med här.Men jag tror oxå att folk är rädda för att forcera tempot, även i trav.
Som Oopsie skrev- det känns fort.
Men en ung eller o- / fel-musklad häst behöver ett bra utgångstempo för att hålla balansen o fortfarande vara ren i sina gångarter.
jacko skrev:visst ser man folk i undertempo, men minst lika ofta ryttare som tror att hästen kan "jaga ifatt sin balans".
Före hästena vet jag inte, men om man "säger åt hästen" med sin kroppshållning o inte har engagerade bakben o heller inte hjälper hästen att skjuta vikten bakåt- skottkärra.Frågan är är hästen på bogarna för att ryttarens tyngdpunkt ligger före hästens?
Där hindrar man bakbenen att ta för sig o därmed ryggen.Eller beror det på för kort tygel som hindrar hästen att bli _igenom_ i ryggen?
Man ska inte driva mer än vad man kan ta tillvara på. Om man brukar den energin istället till att samla den, så brukar man få en bättre bjudning- mindre drivning.Eller för mycket drivning från rytatrens sida? = hästen blir forcerad - det du skriver om.
Med mina ögon kan jag inte se detta.Är ryttaren så mycket efter i rörelsen at hon blockerar bakbenen och hindrar hästen att komma upp med ryggen?