Vad tycker ni om de här hovarna?

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Fast rörelse är ett jätteviktigt inslag i hovrehabiliteringen,...

Men då så måste ju hästen först kunna gå på fötterna.
Plast, plast och "pjäxor".
Sådana där barfota-boots.

Annars så en stor gräshage med många goda vänner i brukar också göra susen.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Tåsprickor brukar faktiskt ofta inte påverka hästen negativt. De brukar oftast vara ytliga. Orsaken till att de uppstår brukar vara att hästen går på tårna, dvs. landar med tån först. Orsaken kan vara felaktig hovform (för lång tå eller för hög trakt) men det kan också bero på att hästen har ont i traktdelen, t.ex. p.g.a. strålröta. Har hästen ont i trakten undviker den att belasta den och belastar tån istället.

Tån ser inte speciellt lång ut på fotot och trakterna är inte höga så jag skulle gissa att det är strålröta eller något annat problem i traktdelen som gör att hästen sätter ner tån först (du kan kolla detta själv).
Men dessa är knappast ytliga:confused:
Troligen skulle hornpelarna verkas rena o sedan på skor med öppna tår- för att avlasta att det inte blir fortsatt sprickbildning.
Hur man håller ihop dem är nog patent från hovis till hovis. Det verkar inte vara ngt vidare att fortsätta att sätta skruvar i dem. :crazy:
Vad jag förstår vill man helst inte plasta o limma då det aldrig är hundra rent under. Man ska ha möjlighet att göra rent.
Att man plastar för att ha ngt att spika i är inte aktuellt i det här fallet.
Den får inte trampa av sig skorna- vilket man ser att den har gjort.
 
Senast ändrad:
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Vad jag förstår vill man helst inte plasta o limma då det aldrig är hundra rent under.

Det går att få det helt rent om man anstränger sig litet.
Och plasten är giftig så den dödar det mesta.
Jag har plastat de mest underliga saker och det har fungerat överraskande bra.
Ser det dåligt ut så sprättar man loss plasten och gör om.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

kl

Nu har även jag hittat hit och jag skulle aldrig ALDRIG köpa en sådan häst. Vi höll på med vår i fem år, med konstiga hältor, röntgen, skruvar, gröpa ur, gå barfota, specialskor, boots, fodertillskott, spola i vatten en timme om dagen och gud vet allt. Vi gjorde nog allt utom att plasta tror jag. Var både till Ulltuna och Strömsholm (:bow::bow: ) och det enda som hjälpte något var att dra av skorna, verka rätt och hålla tån kort som sjutton, men sprickorna kom tillbaka ändå.

Sista året var ett rent helvete, så fort man red haltade hon och hon var fruktansvärt motvillig till att röra sig öht. Röntgade alla fötter ur alla vinklar och vrår, klämde igenom hela hästen, bedövade hovarna för att se om det var dom eller kotleder etc, och efter ett år (aktivt till vet vill säga, höll på mkt längre) visade det sig att en av sprickorna skapat inflammation i ena bakhoven så att det bildats en urgröpning i hovbenet. Tog bort henne i februari i år, efter flera års kamp och jag vet inte hur många tårar.

Tänk på att även om du skulle lyckas få bukt med hovarna vilket väl inte är omöjligt så kan det ha kommit massa skit i resten av kroppen. Hon kanske har ont fast det inte märks och har gått och spänt sig i flera år, eller så har skelettet i hovarna tagit stryk, eller resten av benen. Men visst, har du ett grymt bankkonto (för det kommer inte att bli billigt, räkna med att få sko MINST var 6e vecka, och antagligen få specialisthjälp), ett otroligt tålamod och en väldigt stark själ- kör på det. Om du får hästen för mindre än 5000 typ.

vfram.jpg


Ena framhoven, tror att det är efter typ andra gången på Ulltuna eller så. Dvs det här var i början, önskar att jag hade en bild på hur hon såg ut när hon var som värst. Ankfot räcker inte som beskrivning, hoven var nästan helt platt, med en spricka på kanske 1 cm i bredd där den var som bredast.

Om du ändå bestämmer dig för att köpa hästen, åk till Strömsholm och hovis där, han är fruktansvärt duktig och trevlig och har själv (har haft?) ett fullblod med hovsprickor som han fixat.

men som sagt, jag skulle aldrig aldrig köpa den. Säger som Breccia, varför KÖPA problem? Det finns så mycket dolda fel som man komma fram ändå, så varför köpa på sig synliga direkt?
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Sen undrar jag hur försäkringen gäller? För om hon inte är försäkrad kommer du väl inte kunna få ut något alls om du åker in med hovarna och ska sko på klinik? Blir extremt saftigt!
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Kan upplysa om att det inte är så lätt att ha boots på heller. Vår fick skav av dom, tappade dom och de var ganska klumpiga.

DSCN3822.jpg


Och så såg dom ut :D. Nätta och fina...
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Upp till vilken storlek finns de där i?

Nu tror jag iofs att min stora skulle få skav, men å andra sidan har jag de bara på som reservhjul- rider inte med dem.

Old M´s. är mkt klumpiga:crazy:
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Fast det är ju inga hårda delar som kan skava. Denna boot ska sitta så tajt så den inte rör sig och bak är det bara neoprenegaitern som ligger emot. Det är en modernisering och ny modell av easyboot. "Easyboot glove" heter den. Finns i fler storlekar just för att den ska sitta så exakt så man inte behöver spännen utan den elastiska gummibooten ska hålla kvar ändå, med hjälp av gaitern där bak.
Vill man använda utan gaiter bak ska den limmas.
Denna bilden tycker jag är kul på en sådan boot i röntgen ;-)
6a00d83451606969e20115711c97f0970b-800wi

Där ser man att booten inte bygger på för mycket, mot en hästsko tex.

Storlekar ska komma större har jag läst på amerikanska tillverkaren sida. Det finns två firmor i Sverige som börjat sälja den.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

KL.

Altså seriöst. En häst som haft två ägare på två år, den första som inte brydde sig direkt (inte ens hade hästen försäkrad), och nu en som visserligen lagt ner lite jobb men verkningen ser anskrämlig ut och hon har mage att vilja ha 20 000 kr för hästan, hon ska vara glad om nån lyfter problemet från hennes axlar gratis. Inte personer jag skulle lita på vad gäller bra träning och hantering direkt, har de haft kunskap att rida hästen på ett bra sätt och känna om den börjat spänna till sig, få ont nånstans osv?

Det ser ut som att tillväxtzonen är rejält skadad = stor risk att det aldrig går att få bra. Hästen har gått med detta länge = stor sannolikhet att det bildats spänningar och belastningsrel. problem.

Har man några år av sitt liv och en stor hög pengar som man vill spendera på ett konvalecentfall så visst det kanske blir hyfsat. Har man stall hemma och inte är så intresserad av att rida och träna eller har fler hästar så kan man ju ta sig an sånt här. Men jag är av åsikten att problem får man utan att köpa på sig dem medvetet....

Fundera igenom vad du vill göra med din häst, träna eller gulla, för det är mkt troligt att det blir det senare alternativet ett bra tag framöver om du köper den här hästen, åtminstone om du seriöst vill lösa hästens problem.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Den här hästen kunde väl i of s gå på fötterna:confused:

Ärligt talat vet jag inte hur klokt gräshage är när dom ser ut sådär, en mkt torr sån då:cool: Och inte dygnet runt. Och inte få int lera och skit. Sandhage skulle jag nog ha den i ett tag.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Fast det är ju inga hårda delar som kan skava. Denna boot ska sitta så tajt så den inte rör sig och bak är det bara neoprenegaitern som ligger emot. Det är en modernisering och ny modell av easyboot. "Easyboot glove" heter den. Finns i fler storlekar just för att den ska sitta så exakt så man inte behöver spännen utan den elastiska gummibooten ska hålla kvar ändå, med hjälp av gaitern där bak.
Vill man använda utan gaiter bak ska den limmas.

Det verkar bra, ev skulle väl min få skav också, men man kan väl lägga något mellan som skydd runt karleden. Kanske skulle skaffa en sån:cool:

Annars är äldre equiboot (utan piggar :crazy:) bra tycker jag som extrasko. Jag har haft en i snart 20 år som håller än men är lite nött nu.... Man kan ha den som reserv att rida i, inte i hagen då det kommer in skit. Jag fick bara skära av i bakkanten där det annars skavde, men sen funkade det bra:bow:

Men man kan ju inte ha såna dygnet runt.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Ja de där såg ju nättare ut! Dock hade nog vår fått skav av dom också, maken till häst fick man leta efter.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Nu kanske jag blir lite OT men jag tänkte svara TS på hennes fråga.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

OK,, då har vi lite bakgrund,, f.d. tävlingsgaloppör som "slängts runt lite" vilket har medfört både det ena och andra.

Är man kär så är man:p:p fråga mig, jag vet hur det är.:o

Min tanke går främst till den dåliga hovkvaliten och ett par bidragande orsaker förutom hovvården är felaktig foderstat,mag/tarmrubbningar, tandproblem, eftersatt daglig hovvård, närmiljö (och med det i detta fall menar jag "nedbajsad hagmiljö", hagmiljö i en upptrampad gyttjepöl o/e för många individer på en för liten yta, konstant urin och nedbajsad box,, Kort sagt en närmiljö där bakterier förökar sig mer än man klarar av att reducera ned beståndet. Maskproblem är ytterligare en orsak fast det ingår i mag/tarmrubbningar, liksom en otrygg nervös eller olycklig individ som inte har ett ledarskap.

Åtgärd: Det kliar faktiskt att få ta tag i detta problem för problem är det,, stora problem och problem är till för att lösas och alla problem är en utmaning och en utmaning ger en ytterligare erfarenhet. Alla nya erfarenheter leder dock förr eller senare till en permanent lösning:crazy: men jag tror inte att detta fall ska sluta så illa.

Så vad ser vi?? vägghovar fulla med sprickor både horisontellt och vertikalt, vissa djupa och vissa har endast perforerat yttre vägghornets ytlager, ful skada i kronrandens tådel där tack å lov den djupa sprickan inte i sitt startläge uppkommit i kronranden. Hur ser själva kötthoven ut och vilka skador kan uppvisas i lamelläderhuden,sulläderhuden och strålläderhuden, hur instabila är själva hovbenen och har deras instabilitet en inverkan på hovväggarnas synliga skador?? Har vi oxå skador i hovens ligament,senapparatur, strålbensområde??? Helt uteslutet att ta del av utan röntgen/magnetröntgen och ultraljud så det kan vi i dag glömma att få ta del av.

Vad är för dagen viktigast att åtgärda?? Självklar att i möjligaste mån renskära det yttre vägghornet från allt gammalt dött/skadat/angripet horn utan att man går så hårt fram att man förskörar dess funktion. Sedan genom verkning försöka balancera belastningen så centrerat som möjligt över själva hovleden, ju närmare centreringen över hovleden vi lyckas, ju mer balans kommer ske i själva hovbenet och nedre benets ligament/senapparatur.

Rent skomässigt för skoning är den snabbaste och minst smärtsamma lösningen för denna individ så skulle jag förmodligen i detta fall välja en tunn men mkt slitstark sko (kanske t.o.m. en guldsko) Varför jag väljer en tunn sko är enbart för att jag vill avlasta hovväggarna och det vet ja alla att ju tunnare smalare sko man använder ju mer påfrestar man det yttre vägghornet. Jag vill oxå i detta fall stabelisera skon och ge stöd åt vägghornet med kappor och det vet ju alla att alla kappor inverkar på hovmekanismen och påfrestar på vägghornet.

Hur fasen tänker jag nu??? Är jag i en återvändsgränd:confused:
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Den här hästen kunde väl i of s gå på fötterna
Men man behöver skära en hel del.
Och sedan så kan man behöva plast för att den skall hunna gå på fötterna.
Långsiktig behandling kan ibland gå ut över den kortsiktiga ridningen.
Att hålla ihop det så att det går att rida till nästa skoning kan vara det som gör att det aldrig blir bra.

Ärligt talat vet jag inte hur klokt gräshage är när dom ser ut sådär, en mkt torr sån då:
Gräshage i motsats till kuperad hage med stenrösen i.
Platt hage skulle jag kanske ha skrivit.

I gräshagen så blir det ju av varianten "ute i solsken och inne vid regn".
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Jag skulle sko med PG-sko.
Och plasta efter att ha skurit upp och bort.
Och nitat ihop sprickan med små söta nitar som min förra hovslagare hade.
Det går att få så rent att det inte ruttnar under plasten.
Till sist lack över alltihopa så att det inte torkar i alla skruvhål och sprickor.

Alltså jag tror att det går att få det okej men att det är massor av jobb och jättedyrt.

Hästen behöver också akut skos om just nu.
 
Sv: Vad tycker ni om de här hovarna?

Efter att hoven är verkad i fysiologisk balans och att angripet vägghorn är renskuret utan att det har blivit "överkurs" så måste det på flera ställen uppvisas friskt bärande vägghorn. Bra!!!! Här ska jag dra upp stabelicerande kappor för att utgå i från en sko med redan "standard kappor" kommer inte funka (det har vi redan sett) Vi måste helt enkelt göra en individuell lösning per hov där vi stabelicerar med kappor över friskt samband och låter allt sjukt/förskörat vägghorn undvikas att utsättas för stress/påfrestningar eller "yttre" påverkan för då kommer bara processen att fortgå.

Individen på bilden är (som jag kan se det) skodd med ngn tunn "sladdrig" sula som absolut inte ger ngt stöd. Skulle man prova en ringsko???

Näää,, tanken va ju att avlasta bärranden och själva vägghornet för en optimalt snabb rehabelitering, det va ju därför jag valde en tunn men slitstark sko så hur tänker jag nu???

Jo jag vill ju avlasta själva yttre hovväggen eftersom den redan är överbelastad och självklart ska vi i detta fall fördela belastningen över hela hoven inte som det är nu enbart över själva bärranden med en "sladder sula" Så vi kör med helt öppen sko, fast tunn men endå slitstark,stadgar upp vägghornet på dom friska delarna med individuellt dragna kappor, fyller upp sulan med sulplast så att trycket fördelar sig jämt över hela hovens bärande funktion och från hovens bredaste del ända bak till slutet på traktarmarna fyller upp i kilform så att sulplasten o hovens bakre del ligger i nivå med skons mark kontakt.

Nu har vi fördelat belastningen över hela hovens yta, gett ett optimalt understöd i hovens bakre del vilket kommer stabelicera hovbenets rörlighet i belastningsfasen vilket även avstressar främst djupa böjsenans dragning i överrullningsfasen men även nedre gaffelbanden i isättningsfasen, övre delen av gafellbanden och ytliga böjsena i belastningsfasen och i alla faser även avstressa övriga ligament. Problem kan uppstå om denna individ har trauma i strålbenet/strålbensbörsan vid denna lösning med det kommer den mkt snart att i så fall tala om och då får vi gå vidare på redan uttänkta sidoplan.

Tanken jag vill förmedla här är att vikten ligger i att avlasta det redan tidigare överbelastade området,(som vi tydligt med blotta ögat kan se) fördela belastningen över hela ytan för att uppnå en så jämn belastning som möjligt.

Svårt??? Ja det kräver en viss utbildning och ett jediget intress för hästens välfärd vilket vi ständigt blir uppdaterade i genom våra fortutbildningar,,

Jag trodde faktiskt att det va just det våran yrkes stolthet gick ut på..

Inte att lyckas i alla fall för det gör man inte,, däremot att man hela tiden strävar efter att förkovra sig.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
2
Svar
21
· Visningar
2 743
Avel Nu vet jag att det finns trådar om travarkorsningar redan, men de jag hittade var från typ 2008, och funderar mer specifikt om just mitt...
2 3 4
Svar
65
· Visningar
13 919
Hästvård Har snöat in lite på sökningen "farrier" på instagram, och jag blir rent ut av chockad hur vissa hästar ser ut om hovarna! :eek: Vissa...
2
Svar
24
· Visningar
3 641
Senast: hastflicka
·
Hästmänniskan hej, Är spekulant på en häst som är försäkrad väldigt basic, försäkringen har följt hästen sedan föl. Nuvarande ägare tog bara över den...
Svar
5
· Visningar
942

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Tips på mellanstor hund för barnfamilj
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp