Jag funderar över kryddor... vart köper ni era kryddor ("vanlig" affär eller hmm... såna utländska aärrer ni vet?) och av vilket märke? Vilka köper ni färska?
Jag har börjat känna att kryddorna på burk smakar ju egentligen väldigt lite? Klart de smakar mindre än färska, men tidigare har jag tyckt de smakat mer?
Koriander, ingefära och vitlök köper jag färska varianterna av. De andra har jag använt burk-varianten av, men har nog tänkt börja köpa t ex oregano, dill och mynta färskt också nu funderar jag på...
Jag handlar en del kryddor i orientaliska butiker, men där köper jag mest sådant som är svårt att få tag på i vanliga matvaruaffärer. Sedan köper jag mycket när jag reser. Sainsbury's har väldigt bra utbud och dessutom i fina glasburkar med metallock, så jag ska börja handla på mig mer sådana kryddor (när jag nu kommer till UK nästa gång, det lär ju dröja). Jag har köpt en del kryddblandningar på olika marknader och småbutiker här hemma också. Tycker ofta att dessa är bättre än de "vanliga". Där har jag inte någon åsikt om vilket märke som är bäst.
Färska kryddor köper jag en del, främst rosmarin och basilika. Jag brukar välja ekologiska som är odlade i Sverige. Varje sommar har jag egen rosmarin, lager, basilika, mynta, dragon och koriander. Dock är rosmarin och lager svåra att övervintra tycker jag. Vitlök och chili får jag av vänner som odlar + har lite egen.
Vintertid har jag ganska mycket frysta kryddor från Picard, Lidl och Ica. Picards utbud är toppen med fryst ingefära hackade i lagom bitar.
De kryddor jag (nästan) alltid använder färska är: ingefära, timjan, rosmarin, lager (väldigt stor skillnad mot torkad!), basilika, mynta, koriander, vitlök, gräslök. Gurkmeja är jag storkonsument av och där blandar jag färsk med torkad. Salvia vill jag helst ha färsk, men det går inte alltid att få tag på. Ska försöka odla egen.
Jag gillar inte persilja annat än i bearnaisesås och avskyr dill så dessa går bort. Mejram är inte heller någon favorit.