Vad blir det för (vegetarisk) mat? Del II

Portabello under ett täcke av grönsaker och ”sufflé”.

stekte portabellohattarna ca 2 min per sida och sedan nervi en ugnsfast form. Stekte sedan vaxbönor, tomat, vårlök, smaksatte med frusen oregano och persilja. Toppade varje portabello med grönsakerna. Ovanpå grönsakerna blev det äggula hoprört med ost (extralagrad getost) som sedan vänts ner i hårdvispad vita. Körde i ugnen tills ägget var klart. Blev jättegott!
 
Portabello under ett täcke av grönsaker och ”sufflé”.

stekte portabellohattarna ca 2 min per sida och sedan nervi en ugnsfast form. Stekte sedan vaxbönor, tomat, vårlök, smaksatte med frusen oregano och persilja. Toppade varje portabello med grönsakerna. Ovanpå grönsakerna blev det äggula hoprört med ost (extralagrad getost) som sedan vänts ner i hårdvispad vita. Körde i ugnen tills ägget var klart. Blev jättegott!
Det låter jättegott!
 
Idag blev det hummus (om man ska va petig så utelämnade jag citronsaft och tahini, men det brukar jag aldrig ha i)!
Mums! :d
 

Bifogade filer

  • 20200407_101143.webp
    20200407_101143.webp
    77,9 KB · Visningar: 26
Idag blev det hummus (om man ska va petig så utelämnade jag citronsaft och tahini, men det brukar jag aldrig ha i)!
Mums! :d
Tahini som är så himla gott! Tycker den gör hela grejen :p Har alltid i mer än vad som står också.

Gjorde en så himla god vegobolle i söndags. Med pinot noir både i såsen och i glaset. Så goda matlådor :love:
 
Jag funderar över kryddor... vart köper ni era kryddor ("vanlig" affär eller hmm... såna utländska aärrer ni vet?) och av vilket märke? Vilka köper ni färska?
Jag har börjat känna att kryddorna på burk smakar ju egentligen väldigt lite? Klart de smakar mindre än färska, men tidigare har jag tyckt de smakat mer?

Koriander, ingefära och vitlök köper jag färska varianterna av. De andra har jag använt burk-varianten av, men har nog tänkt börja köpa t ex oregano, dill och mynta färskt också nu funderar jag på...
 
Jag funderar över kryddor... vart köper ni era kryddor ("vanlig" affär eller hmm... såna utländska aärrer ni vet?) och av vilket märke? Vilka köper ni färska?
Jag har börjat känna att kryddorna på burk smakar ju egentligen väldigt lite? Klart de smakar mindre än färska, men tidigare har jag tyckt de smakat mer?

Koriander, ingefära och vitlök köper jag färska varianterna av. De andra har jag använt burk-varianten av, men har nog tänkt börja köpa t ex oregano, dill och mynta färskt också nu funderar jag på...
Jag handlar en del kryddor i orientaliska butiker, men där köper jag mest sådant som är svårt att få tag på i vanliga matvaruaffärer. Sedan köper jag mycket när jag reser. Sainsbury's har väldigt bra utbud och dessutom i fina glasburkar med metallock, så jag ska börja handla på mig mer sådana kryddor (när jag nu kommer till UK nästa gång, det lär ju dröja). Jag har köpt en del kryddblandningar på olika marknader och småbutiker här hemma också. Tycker ofta att dessa är bättre än de "vanliga". Där har jag inte någon åsikt om vilket märke som är bäst.

Färska kryddor köper jag en del, främst rosmarin och basilika. Jag brukar välja ekologiska som är odlade i Sverige. Varje sommar har jag egen rosmarin, lager, basilika, mynta, dragon och koriander. Dock är rosmarin och lager svåra att övervintra tycker jag. Vitlök och chili får jag av vänner som odlar + har lite egen.

Vintertid har jag ganska mycket frysta kryddor från Picard, Lidl och Ica. Picards utbud är toppen med fryst ingefära hackade i lagom bitar.

De kryddor jag (nästan) alltid använder färska är: ingefära, timjan, rosmarin, lager (väldigt stor skillnad mot torkad!), basilika, mynta, koriander, vitlök, gräslök. Gurkmeja är jag storkonsument av och där blandar jag färsk med torkad. Salvia vill jag helst ha färsk, men det går inte alltid att få tag på. Ska försöka odla egen.

Jag gillar inte persilja annat än i bearnaisesås och avskyr dill så dessa går bort. Mejram är inte heller någon favorit.
 
Jag funderar över kryddor... vart köper ni era kryddor ("vanlig" affär eller hmm... såna utländska aärrer ni vet?) och av vilket märke? Vilka köper ni färska?
Jag har börjat känna att kryddorna på burk smakar ju egentligen väldigt lite? Klart de smakar mindre än färska, men tidigare har jag tyckt de smakat mer?

Koriander, ingefära och vitlök köper jag färska varianterna av. De andra har jag använt burk-varianten av, men har nog tänkt börja köpa t ex oregano, dill och mynta färskt också nu funderar jag på...
Spicemaster har jättebra kryddor. Deras oregano är det till exempel jättestor skillnad på om man jämför med typ ICAs eller santa marias. Så köper mycket från dom.
Om jag har vägarna förbi någon udda affär som säljer mycket utländska varor brukar jag passa på att köpa kryddor där. Typ curry, berbere och liknande kryddblandningar. Sen har jag alltid fryst koriander, dill, persilja och basilika i frysen.
 
@Myrten och @Malibu_Stacy Tack för era svar!

Åh, ja rosmarin är också gott!
Basilika äter jag väldigt sällan, men vet att jag och en dejt lagade mat med färsk sån för ett tag sen och det smakade mycket!

Åh, önskar jag hade haft gröna fingrar och kunnat odla mina egna kryddor! Men det kommer inte att hända, jag har gett upp en gång för alla. Men, kom på nu att jag kan fråga min bästa väns föräldrar om jag kan få köpa av dem! :idea: :d
 
Gjorde en variant av vegetarisk gubbröra igår (recept från vegokäk) och den blev så god, godare idag dock när den fått gotta till sig :d
Äts på tunnbrödknäcke!
Det går bra att göra med frysta örter också.
(Osten innehåller löpe men jag bryr mig inte om det)


Vegetarisk gubbröra
Röran är som är allra bäst efter en dag i kylen.

250 g Västerbottenost (färdigriven går också bra)
1 dl finhackad färsk dill
1 dl finhackad färsk gräslök
5 ägg
1/2 dl majonnäs
2-3 dl gräddfil
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
(Jag hade även i finhackad rödlök)
Hårdkoka ägg i en liten kastrull – i runt 7-8 minuter. Fyll sen kastrullen med kallt vatten, så att äggen svalnar av fort. Riv ost, finhacka dill och gräslök – och blanda det sen i en skål. Addera majonnäs och dijon och rör runt. Finhacka sen äggen så litet som möjligt och häll även i hacket i skålen. Fyll gradvis på med gräddfil – börja med två dl och smaka av. Osten har mycket sälta, så du behöver eventuellt inte salta mer. Dra ett varv med pepparkvarnen. Röran ska inte vara rinnig, men inte heller svår att bre ut på en macka. Den håller i kylen upp till fyra dagar.
 

Liknande trådar

Hemmet Jag funderar på att köpa frysbox, ca 200 l. Jag har en otrolig förmåga att passa på när det är extrapriser att köpa massor och frysa in...
Svar
0
· Visningar
226
Senast: Mia_R
·
Skola & Jobb Det kan vara så att jag har jobb på gång som allt-i-allo/vaktmästare. Idag var jag där för andra gången och träffade killen som ska...
Svar
10
· Visningar
869
Senast: Cambrie
·
Kultur Här kommer ett rykande färskt bokbingo att påbörjas 1 november så ni kan börja leta efter lämpliga böcker! Boken måste alltså vara...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
1 604
Senast: Mineur
·
Trädgård & Växter Runt hela huset ligger stenläggning, ca 150 kvm... Mycket vackert men... Inte längre. Jag hade på känn att det skulle bli såhär men...
Svar
11
· Visningar
206
Senast: Unafraid
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Uppdateringstråd 30
  • Stillsam sysselsättning?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp