Sv: Uppdrag bantning! Del 3
Det är sista veckorna som man kan börja se att det dyker upp depåer, framförallt bog-hals-manke, länden mot rumpan och på sidorna "utanpå" revbenen, och han är extremt lättfödd (jag tänkte faktiskt på L när jag såg honom förra veckan).
Det är den hästen du tror att det är. Problemet är väl egentligen inte ägaren som så, utan det är de andra två som bor i samma hushåll; alla tre har olika sätt de vill göra och de träter så de blir osams och så händer det ingenting
Bort från gräset NU tycker jag. Jag tänkte precis samma sak som F-A - den håller på att bli insulinresistent. Det där är vad som hände ca 3 v innan L fick fång 2009. Jag förstod inte då att han kunde vara IR; visste knappt det fanns. Så jag gjorde som din kompis, mindre hage med nästan inget gräs etc. Vilket ju var att skjuta sig i foten (kort gräs - mer stressat - mer socker). Han hade munkorg, men..
Som sagt, 3 v efter han började gå upp och bygga depåer, trots jag ströp och ströp betet, så var fånget ett faktum.
Nu har den här ju tagits av gräset stor del av dygnet, men skulle ta bort den helt.
Glukosbelastningen görs på klinik, knepigt få den gjord på hemmaplan. I korthet så först svälter hästen minst 6 h, sedan tas ett blodprov, sedan så tillför man glukos, och sen tas prov efter X min, Y minuter etc. Alla prov analyseras sedan och man kollar på hur blodsocker och insulinkurvan ser ut, jmf med på en 'frisk' häst.
Det enkla blodprovet så tar man 'bara' ett prov. Helst hemma. Men som sagt det är trubbigare. Men ett positivt sådant, utan felkällor (alltså man gjort som man ska, hästen inte blivit stressad/haft ont etc) så räcker det ihop med övriga symptom för diagnos. Om 'enkla blodprovet' är negativt men hästen fortfarande har symptom på IR som gör att vet har stark misstanke om IR så rekommenderas en glukosbelastning.
Glukosbel ger en risk för fång, speciellt på en insulinresistent häst, men risken är inte så stor enligt de som kan, och ofta så övevräger ju fördelarna att få ett svar med risken. Men som sagt, då är det i princip klinik som gäller om man inte har en bra/snäll veterinär med möjlighet både att 'vara där' ett bra tag, och möjlighet direkt på plats centrifugera proven.
Men som sagt, det du beskriver är exakt vad som hände innan L fick fång 2009.
Vem äger hästen eg, tre pers i hushållet men vem har ytterst bestämmanderätt sas? Den som tycker jordhage eller de som inte tycker det?
Tillägg: Om du vill och tror det hjälper kan jag maila bilder på Lillen. På vad som hände med hans depåer när jag fick bort honom från sockret. Hans togs ju av gräs när han fick fång, men gick inte ner mycket. Tillslut fick jag, via tips härifrån, upp ögonen för att HÖET kunde vara boven. Vilket det var, när jag fick bort högsockerhöet och gav med lågt socker, så banne mig på en VECKA så minskade depåerna markant, och bildbevis finns. Det kanske kan motivera lite till att verkligen ta tag i det hela och få av hästen av gräset?