Tråden för dumma, halvdumma och heldumma frågor

Det finns div. hälsohetsare som fått för sig att det är nyttigare än pastöriserad mjölk... 🙄 Tror det grundar sig mycket i folks orimliga rädsla för "processad mat", men i just det här fallet är ju processandet en mycket bra sak som gör att vi kan njuta av livsmedlet utan att riskera att bli sjuka.
Det är just i sådana sammanhang jag stött på ämnet den senaste tiden, så när jag såg att det efterfrågades på facebook, av en som dessutom jobbar i sjukvården, så ville jag åtminstone kolla om det finns någon annan orsak till att folk vill ha det :)
 
Jag växte upp drickandes opastöriserad mjölk och jag blev stark självständig och envis :D

Men tydligen dricker Erling Braut Haaland mycket råmjölk? Den norske fotbollsspelaren som tjänar typ 11 miljoner i veckan O_o om någon missat namnet
Så det är kanske därifrån det kommer?
Även om inte råmjölk och opastöriserad mjölk är samma sak
Om det nu verkligen är råmjölk han dricker och inte rå mjölk dvs opastöriserad :confused:
https://www.aftonbladet.se/sportbla...ter-i-hojden-i-norge-tack-vare-erling-haaland
Vad jag har sett, så är det oftast amerikaner som framhåller att opastoriserat skulle vara bättre.
Nu vet jag väldigt lite om den amerikanska förädlingsprocessen av mjölk, den kanske skiljer sig från den nordiska, men det vad jag sett är amerikaner som på video visat skillanden mellan opastoriserad och pastoriserad mjölk.

Den opastoriserade har sett smutsvit ut (mera som havremjölk) och sen pastoriserade varit helvit. Jag antar att de på någotvis tycker att det är något slags bevis på att den pastoriserade är "onaturlig".

Nu är det många år sedan jag druckit mjölk direkt från mjölktanken, men jag har inget minne av att den skulle varit sådär smutsvit som i filmerna.
Och min spontana tanke är att borde inte homogeniseringen och standardiseringen vara det som möjligtvis har mera inverkan på färgen än pastorisering :confused:
 
Vad jag har sett, så är det oftast amerikaner som framhåller att opastoriserat skulle vara bättre.
Nu vet jag väldigt lite om den amerikanska förädlingsprocessen av mjölk, den kanske skiljer sig från den nordiska, men det vad jag sett är amerikaner som på video visat skillanden mellan opastoriserad och pastoriserad mjölk.

Den opastoriserade har sett smutsvit ut (mera som havremjölk) och sen pastoriserade varit helvit. Jag antar att de på någotvis tycker att det är något slags bevis på att den pastoriserade är "onaturlig".

Nu är det många år sedan jag druckit mjölk direkt från mjölktanken, men jag har inget minne av att den skulle varit sådär smutsvit som i filmerna.
Och min spontana tanke är att borde inte homogeniseringen och standardiseringen vara det som möjligtvis har mera inverkan på färgen än pastorisering :confused:
Ju mer grädde i desto mer "gräddfärgat" kanske?
Gräddvitt är ju inte vittvitt?

Men nu kan jag ju inte sluta funderar på om det verkligen är råmjölk Haaland dricker :cautious:
 
Jag växte upp drickandes opastöriserad mjölk och jag blev stark självständig och envis :D

Men tydligen dricker Erling Braut Haaland mycket råmjölk? Den norske fotbollsspelaren som tjänar typ 11 miljoner i veckan O_o om någon missat namnet
Så det är kanske därifrån det kommer?
Även om inte råmjölk och opastöriserad mjölk är samma sak
Om det nu verkligen är råmjölk han dricker och inte rå mjölk dvs opastöriserad :confused:
https://www.aftonbladet.se/sportbla...ter-i-hojden-i-norge-tack-vare-erling-haaland
Ja gud ja, han har blivit alldeles för känd för alldeles för konstiga matvanor. Tur att han åtminstone är en bra fotbollsspelare OCKSÅ! :p
 
Ju mer grädde i desto mer "gräddfärgat" kanske?
Gräddvitt är ju inte vittvitt?

Men nu kan jag ju inte sluta funderar på om det verkligen är råmjölk Haaland dricker :cautious:
Mjölken som den ena visade i en video så var inte gräddvit, utan just mera gråvit/smutsvit, sådär som havremjölk :cautious:
 
Eftersom en USA-korre rapporterade att vissa i landet tror chokladmjölk kommer från bruna kor - ja då är allt möjligt
Exemplet med sura kor som äter jordgubbar kommer från en liten flicka på högst fem år och jag tycker det var ett underbart resonemang eftersom mjölk faktiskt kan ta smak av vad kor äter och filmjölk är ju surt
Så det var ju faktiskt ett väldigt logiskt resonerade av ett litet barn :)
 
Men nu kan jag ju inte sluta funderar på om det verkligen är råmjölk Haaland dricker :cautious:
https://www.dailymail.co.uk/sport/f...s-MILK-secret-stunning-goalscoring-feats.html
Står inte ett ord om att det skulle vara något annat än ordinär mjölk här, så det är det nog inte.
Borde vara svårt och komplicerat att få tag på färsk råmjölk om man ska ha det i den mängden varje dag.

Mitt tips är att ABs sportreporter inte vet vad det är han skriver.
Kanske tänker att det "inte är gjort något med den" som i att det inte är en smaksatt/utblandad mjölkdryck, ifall han plockat något uttryck från ett land där drickande av ren färskmjölk är ovanligare än i Norden?
 
Exemplet med sura kor som äter jordgubbar kommer från en liten flicka på högst fem år och jag tycker det var ett underbart resonemang eftersom mjölk faktiskt kan ta smak av vad kor äter och filmjölk är ju surt
Så det var ju faktiskt ett väldigt logiskt resonerade av ett litet barn :)
Plus att både mjölk och kött faktiskt tar smak, i viss mån, av vad djuren äter. Det finns får på Gotland som äter så mycket backtimjan att de är färdigkryddade redan vid slakten, praktiskt taget.

Och om man har möjlighet att få småskaligt producerat smör tex, inte superhomogent från Arla och Valio med flera, så smakar det också olika beroende på kornas bete/foder. Motsvarande gäller ju också för (icke-storskaligt producerade) ägg.
 
Jag växte upp drickandes opastöriserad mjölk och jag blev stark självständig och envis :D

Men tydligen dricker Erling Braut Haaland mycket råmjölk? Den norske fotbollsspelaren som tjänar typ 11 miljoner i veckan O_o om någon missat namnet
Så det är kanske därifrån det kommer?
Även om inte råmjölk och opastöriserad mjölk är samma sak
Om det nu verkligen är råmjölk han dricker och inte rå mjölk dvs opastöriserad :confused:
https://www.aftonbladet.se/sportbla...ter-i-hojden-i-norge-tack-vare-erling-haaland
Förr i tiden kunde opastöriserad mjölk tydligen innehålla sådana trevligheter som tuberkulosbakterier. Vid mammografi (måste ha varit på 90-talet) hittade man en knöl på min mormor. Det visade sig vara inkapslad tuberkulos som de trodde hade kommit från den opastöriserade mjölken hon hade druckit som ung.
 
https://www.dailymail.co.uk/sport/f...s-MILK-secret-stunning-goalscoring-feats.html
Står inte ett ord om att det skulle vara något annat än ordinär mjölk här, så det är det nog inte.
Borde vara svårt och komplicerat att få tag på färsk råmjölk om man ska ha det i den mängden varje dag.

Mitt tips är att ABs sportreporter inte vet vad det är han skriver.
Kanske tänker att det "inte är gjort något med den" som i att det inte är en smaksatt/utblandad mjölkdryck, ifall han plockat något uttryck från ett land där drickande av ren färskmjölk är ovanligare än i Norden?
Jag funderade på om det var just opastöriserad mjölk som avses alltså rå mjölk som i direkt från ladugården eftersom det stod följande i en annan artikel
Mjölken är dessutom, för Haaland, väldigt lokal. Pappa Alf-Inge har tagit på sig jobbet att leverera drycken från hemstaden Bryne.
https://www.aftonbladet.se/sportbla...-erling-haalands-nya-trend-komjolk-fran-bryne
 
Plus att både mjölk och kött faktiskt tar smak, i viss mån, av vad djuren äter. Det finns får på Gotland som äter så mycket backtimjan att de är färdigkryddade redan vid slakten, praktiskt taget.

Och om man har möjlighet att få småskaligt producerat smör tex, inte superhomogent från Arla och Valio med flera, så smakar det också olika beroende på kornas bete/foder. Motsvarande gäller ju också för (icke-storskaligt producerade) ägg.
Ja jag kommer ihåg att mjölken hade lite smak av gräslök ibland på försommaren
 
Förr i tiden kunde opastöriserad mjölk tydligen innehålla sådana trevligheter som tuberkulosbakterier. Vid mammografi (måste ha varit på 90-talet) hittade man en knöl på min mormor. Det visade sig vara inkapslad tuberkulos som de trodde hade kommit från den opastöriserade mjölken hon hade druckit som ung.
Ja jag vet
Samtidigt tror jag de flesta mjölkgårdar tog mjölk direkt från ladugården och använde
Helt ologiskt att åka till affären och köpa mjölk när man har litervis hemma
 

Liknande trådar

Kultur Varför har det blivit sådan extrem hype kring Taylor Swift? Jag förstår verkligen inte det
2 3
Svar
51
· Visningar
2 573
Senast: EmmaBovary
·
Mat Är inte julbord världens konstigaste sak? Man lagar mat för en hel vecka till en måltid. NOLL hänsyn till att magsäcken har precis samma...
2 3
Svar
52
· Visningar
2 940
Senast: Pilot
·
Avel Jag ska betäcka mitt SWB sto i slutet av sommaren och undrar lite vad som gäller? Det är första gången jag tar föl så har inte sten koll...
2
Svar
25
· Visningar
2 919
Senast: Freazer
·
Kropp & Själ Ja, här är en sån där fråga som jag nog egentligen vet svaret på själv - men behöver få höra det för att göra det. Gäller en fysisk...
Svar
3
· Visningar
627
Senast: Pilot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • 70 års present
  • Vad gör vi? Del CCV
  • Hur visualiserar du ditt år?

Hund, Katt, Andra Djur

  • Mata småfåglarna
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp