Jag tänker att fermenterade drycker är smart och har tidigare tänkt skriva till dig om andra fermenterade drycker som kvass (rödbetskvass är fantastiskt när den blir bra, har en äppel- och kryddversion på g till julen). Skillnaden mellan kombucha och kvass är att kombucha-kulturen är mjölksyrebakterier och jästsvampar medan kvass är övervägande mjölksyrabakterier. Dessutom kan sockerhalten i köpekombucha vara en faktor (typ candidasvamp går ju att få i kroppen tex vid högt sockerintag i samband med andra faktorer). Kombucha är ju väldigt hälsotrendigt samtidigt som den vad jag förstått har bäst hälsoeffekter om kulturen fått omvandla de tillsatta sockerarterna mer än vad som sker i köpte-varianterna. Det finns lättgooglad info om samband kombucha-candida men inget tydligt svar på om den hjälper eller förvärrar candida.
Det jag vill säga att olika kvass är bland de bästa icke alkoholhaltiga måltidsdryckerna i mina ögon/smaklökar, så gillar du kombucha och har tvek på dess hälsoeffekter, så kan det verkligen vara värt att experimentera själv med frukt- och grönsakskvass. Kvass har nämligen probiotika (mjölksyrebakterier) gemensamt med kombucha, men mindre socker som kan göda candida och mindre jästsvamp som eventuellt kan öka obalans i en redan skadad tarmflora men annars inte är något problem. Eller göra egen kombucha där du har kontroll över efterfermenteringen och mängden socker som är kvar när den dricks (dvs du gör den mer lik vinäger
). Jag öppnade precis en plommonkvass från i somras. Torr, spritsig, något platt smak men med roliga toner av mandel (från kärnorna?) och en lätt plommonig rund eftersmak. Kul! Och alkoholfri.
Helt oefterfrågat recept på rödbetskvass, vilket är min ”stapeldryck”: två medelstora rödbetor skivade, lite skivad ingefära, ev ett halvt äpple skivat (och/eller några matskedar vassle), 10 gram salt, lägg i 2-liters snäpplocksburk och fyll upp med vatten, låt stå med locket på tills små bubblor rör sig uppåt i burken när den snurras, sila av. Lagra gärna minst en v i kylen. Drick och njut.