Tråden för dumma, halvdumma och heldumma frågor

Jag har börjat missbruka kombucha som ett substitut för att jag numera inte kan dricka vin. Nu påpekar min kompis att en för stor konsumtion kan leda till att en får någon slags svamp i kistan. För mig låter detta som en ding ding- värld. Finns det någon sanning i hans uttalande? 😅
 
Jag har börjat missbruka kombucha som ett substitut för att jag numera inte kan dricka vin. Nu påpekar min kompis att en för stor konsumtion kan leda till att en får någon slags svamp i kistan. För mig låter detta som en ding ding- värld. Finns det någon sanning i hans uttalande? 😅
Det låter som lite hittepå. Kombucha är ju fermenterat likt kimchi och innehåller mjölksyrebakterier så vitt jag vet. Bra grejer för bakterierna i magen! Att maten är jäst/fermenterad leder inte till svamp.
 
Det låter som lite hittepå. Kombucha är ju fermenterat likt kimchi och innehåller mjölksyrebakterier så vitt jag vet. Bra grejer för bakterierna i magen! Att maten är jäst/fermenterad leder inte till svamp.

Men säg att en dricker 3 liter per dag? 😅 Googlade och det verkar tydligen inte riktigt att rekommendera. Läste också ngt om att levern kanske inte blir så glad. Min lever är inte i bästa skick.
 
Men säg att en dricker 3 liter per dag? 😅 Googlade och det verkar tydligen inte riktigt att rekommendera. Läste också ngt om att levern kanske inte blir så glad. Min lever är inte i bästa skick.
Ja, det är väl inte att rekommendera att man äter/dricker något i överstyr. 😅 Men jag har svårt att se att det skulle orsaka svamp. Levern - har du en leversjukdom så borde du rådfråga en läkare, det kan göra en känslig för fermenterade produkter. Kanske är sockret som gör det?

Har hört att man ska dricka kombucha som man dricker vin... :angel: Dom menar nog några glas då kanske jag ska understryka. 😅
 
Jag har börjat missbruka kombucha som ett substitut för att jag numera inte kan dricka vin. Nu påpekar min kompis att en för stor konsumtion kan leda till att en får någon slags svamp i kistan. För mig låter detta som en ding ding- värld. Finns det någon sanning i hans uttalande? 😅
Jag tänker att fermenterade drycker är smart och har tidigare tänkt skriva till dig om andra fermenterade drycker som kvass (rödbetskvass är fantastiskt när den blir bra, har en äppel- och kryddversion på g till julen). Skillnaden mellan kombucha och kvass är att kombucha-kulturen är mjölksyrebakterier och jästsvampar medan kvass är övervägande mjölksyrabakterier. Dessutom kan sockerhalten i köpekombucha vara en faktor (typ candidasvamp går ju att få i kroppen tex vid högt sockerintag i samband med andra faktorer). Kombucha är ju väldigt hälsotrendigt samtidigt som den vad jag förstått har bäst hälsoeffekter om kulturen fått omvandla de tillsatta sockerarterna mer än vad som sker i köpte-varianterna. Det finns lättgooglad info om samband kombucha-candida men inget tydligt svar på om den hjälper eller förvärrar candida.

Det jag vill säga att olika kvass är bland de bästa icke alkoholhaltiga måltidsdryckerna i mina ögon/smaklökar, så gillar du kombucha och har tvek på dess hälsoeffekter, så kan det verkligen vara värt att experimentera själv med frukt- och grönsakskvass. Kvass har nämligen probiotika (mjölksyrebakterier) gemensamt med kombucha, men mindre socker som kan göda candida och mindre jästsvamp som eventuellt kan öka obalans i en redan skadad tarmflora men annars inte är något problem. Eller göra egen kombucha där du har kontroll över efterfermenteringen och mängden socker som är kvar när den dricks (dvs du gör den mer lik vinäger 🙈). Jag öppnade precis en plommonkvass från i somras. Torr, spritsig, något platt smak men med roliga toner av mandel (från kärnorna?) och en lätt plommonig rund eftersmak. Kul! Och alkoholfri.

Helt oefterfrågat recept på rödbetskvass, vilket är min ”stapeldryck”: två medelstora rödbetor skivade, lite skivad ingefära, ev ett halvt äpple skivat (och/eller några matskedar vassle), 10 gram salt, lägg i 2-liters snäpplocksburk och fyll upp med vatten, låt stå med locket på tills små bubblor rör sig uppåt i burken när den snurras, sila av. Lagra gärna minst en v i kylen. Drick och njut.
 
Jag tänker att fermenterade drycker är smart och har tidigare tänkt skriva till dig om andra fermenterade drycker som kvass (rödbetskvass är fantastiskt när den blir bra, har en äppel- och kryddversion på g till julen). Skillnaden mellan kombucha och kvass är att kombucha-kulturen är mjölksyrebakterier och jästsvampar medan kvass är övervägande mjölksyrabakterier. Dessutom kan sockerhalten i köpekombucha vara en faktor (typ candidasvamp går ju att få i kroppen tex vid högt sockerintag i samband med andra faktorer). Kombucha är ju väldigt hälsotrendigt samtidigt som den vad jag förstått har bäst hälsoeffekter om kulturen fått omvandla de tillsatta sockerarterna mer än vad som sker i köpte-varianterna. Det finns lättgooglad info om samband kombucha-candida men inget tydligt svar på om den hjälper eller förvärrar candida.

Det jag vill säga att olika kvass är bland de bästa icke alkoholhaltiga måltidsdryckerna i mina ögon/smaklökar, så gillar du kombucha och har tvek på dess hälsoeffekter, så kan det verkligen vara värt att experimentera själv med frukt- och grönsakskvass. Kvass har nämligen probiotika (mjölksyrebakterier) gemensamt med kombucha, men mindre socker som kan göda candida och mindre jästsvamp som eventuellt kan öka obalans i en redan skadad tarmflora men annars inte är något problem. Eller göra egen kombucha där du har kontroll över efterfermenteringen och mängden socker som är kvar när den dricks (dvs du gör den mer lik vinäger 🙈). Jag öppnade precis en plommonkvass från i somras. Torr, spritsig, något platt smak men med roliga toner av mandel (från kärnorna?) och en lätt plommonig rund eftersmak. Kul! Och alkoholfri.

Helt oefterfrågat recept på rödbetskvass, vilket är min ”stapeldryck”: två medelstora rödbetor skivade, lite skivad ingefära, ev ett halvt äpple skivat (och/eller några matskedar vassle), 10 gram salt, lägg i 2-liters snäpplocksburk och fyll upp med vatten, låt stå med locket på tills små bubblor rör sig uppåt i burken när den snurras, sila av. Lagra gärna minst en v i kylen. Drick och njut.
Men om Candida svamp ska påverka en negativt måste man ha nedsatt immunförsvar, vill bara flika in det. Alltså candida är en vanlig del av människans mikrobiom, på utsidan av kroppen, och du lär inte få en infektion i tarmen - om du inte t.ex äter antibiotika och slått ut alla mag-tarm-bakterier @tornblomma .
 
Men om Candida svamp ska påverka en negativt måste man ha nedsatt immunförsvar, vill bara flika in det. Alltså candida är en vanlig del av människans mikrobiom, på utsidan av kroppen, och du lär inte få en infektion i tarmen - om du inte t.ex äter antibiotika och slått ut alla mag-tarm-bakterier @tornblomma .
Ja det var därför jag skrev högt sockerintag i kombination med andra faktorer. Tillägg: även att jag skrev ”kan öka obalans i en redan skadad tarmflora men annars inte är något problem” beror på just det du skriver så vi är helt ense.
 
Får vad som helst kallas för choklad så länge det finns lite kakaomassa eller kakaosmör i eller finns det kriterier? 🤔 Korv får man ju till exempel inte kalla korv om det inte innehåller en viss mängd kött.
 
Nu undrar jag om det är vanligt att man drar ut sladden till tv, router och andra elapparater til natten? Jag blev precis dumförklarad av en person som tydligen gör det pga brandrisken. Jag tänkte att brandrisken hos en modern platt-tv var så liten att de flesta inte gör det?
Nej det gör jag inte
Det enda jag drar ut är elaggregaten sommartid eftersom de går åt skogen vid minsta lilla åskknall verkar det som
 
Nej det gör jag inte
Det enda jag drar ut är elaggregaten sommartid eftersom de går åt skogen vid minsta lilla åskknall verkar det som

Det där har jag alltid undrat över. Över 20 år med frekventa åsknedslag men nåt aggregat har inte gått åt skogen nån gång. Har inga speciella åskskydd installerat heller. Tur? Tåliga aggregat?

(Har dock elaggregatet installerat med brandfri skiva bakom för att minska risken för brand om det blir nåt sånt fel.)
 

Liknande trådar

Kultur Varför har det blivit sådan extrem hype kring Taylor Swift? Jag förstår verkligen inte det
2 3
Svar
51
· Visningar
2 666
Senast: EmmaBovary
·
Mat Är inte julbord världens konstigaste sak? Man lagar mat för en hel vecka till en måltid. NOLL hänsyn till att magsäcken har precis samma...
2 3
Svar
52
· Visningar
3 005
Senast: Pilot
·
Avel Jag ska betäcka mitt SWB sto i slutet av sommaren och undrar lite vad som gäller? Det är första gången jag tar föl så har inte sten koll...
2
Svar
25
· Visningar
2 970
Senast: Freazer
·
Kropp & Själ Ja, här är en sån där fråga som jag nog egentligen vet svaret på själv - men behöver få höra det för att göra det. Gäller en fysisk...
Svar
3
· Visningar
656
Senast: Pilot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp