Jag åt pulled någonting igår med ugnsstekt spetskål och en avokadoröra. Liksom en omixad guacamole utan lök - avokado, vitlök, chili, limesaft, flingsalt.
Och så bakade jag mitt första surdegsbröd! @Killaloe gav mig vårdnaden om en avkomma på hennes Leif - Urban the Urban Sourdough bor numera hos mig och fick igår eh, göra barn för första gången.
Jag hade lite prestationsångest efter att ha läst en massa recept, men pratade med min chef på eftermiddagen som hade fått tips av sitt lokala lilla surdegsbageri om att bara köra på känsla och gärna använda jäst första gången. Så det gjorde jag, och bakade det direkt i en järngryta.
Var rädd att det inte skulle jäsa men det jäste så att locket på järngrytan lättade flera centimeter. Herregud! Kanske får vara lite försiktig med att ställa den framför "kaminen", men jag var som sagt rädd att ingenting skulle hända. Sedan ramlade handtaget av ugnsluckan när jag tog ut middagen och strax skulle ställa in grytan med brödet - mycket opraktiskt men det ordnade sig med några brända fingrar och många fula ord. Och till slut blev det minsann ett bröd av det också!
Jag smakade en ändbit med lite smör på och det var väldigt gott. Hård skorpa och lite segt och gôtt inuti. Inte typiskt surdegsaktigt men ändå åt det hållet och definitivt med rätt smak! Så det var kul.
Nu hoppas jag stenhårt på att få en ny spis! (Det är annat som är fel med den också, den värmer ojämnt både på största plattan och i ugnen, det började ryka ur ugnen utan större anledning häromveckan och den är från forntiden - det är alltså inte bara ett trasigt handtag )
Och så bakade jag mitt första surdegsbröd! @Killaloe gav mig vårdnaden om en avkomma på hennes Leif - Urban the Urban Sourdough bor numera hos mig och fick igår eh, göra barn för första gången.
Jag hade lite prestationsångest efter att ha läst en massa recept, men pratade med min chef på eftermiddagen som hade fått tips av sitt lokala lilla surdegsbageri om att bara köra på känsla och gärna använda jäst första gången. Så det gjorde jag, och bakade det direkt i en järngryta.
Var rädd att det inte skulle jäsa men det jäste så att locket på järngrytan lättade flera centimeter. Herregud! Kanske får vara lite försiktig med att ställa den framför "kaminen", men jag var som sagt rädd att ingenting skulle hända. Sedan ramlade handtaget av ugnsluckan när jag tog ut middagen och strax skulle ställa in grytan med brödet - mycket opraktiskt men det ordnade sig med några brända fingrar och många fula ord. Och till slut blev det minsann ett bröd av det också!
Jag smakade en ändbit med lite smör på och det var väldigt gott. Hård skorpa och lite segt och gôtt inuti. Inte typiskt surdegsaktigt men ändå åt det hållet och definitivt med rätt smak! Så det var kul.
Nu hoppas jag stenhårt på att få en ny spis! (Det är annat som är fel med den också, den värmer ojämnt både på största plattan och i ugnen, det började ryka ur ugnen utan större anledning häromveckan och den är från forntiden - det är alltså inte bara ett trasigt handtag )