Det finns två institutioner på SLU som krigar om det där ständigt, den sk konventionella odlingen (som trotsallt bara hållt på sedan 50-talet knappt jämfört med odling utan kemiska bekämpningmedel och konstgödning som pågått i 10 000 år) mot miljösidan. Det är ju komplext men det man vet är att kemiska bekämpningsmedel inte är hälsosamma och att fosfor är likt oljan en begränsad resurs. Transporterna samt brytning av fosfor, kväve och kalium inte är gynsamma för människors eller planetens hälsa och att avföring kommer ur oss alla och behöver tas om hand på något sätt. En jordstruktur är ju komplex och behöver orgnisktmaterial för att fungera och vi behöver bli av med vårt organiskamaterial (kompost, urin och avföring). Det finns alltså ett kretslop som är bra i "ekologisk odling" som inte finns i "konventionell odling".Var en intressant artikel i DN tror jag det var, för X antal månader sedan. Vi får betala två gånger för ekologiskt odlad mat, först i form av statliga bidrag till odlaren o sen via högre pris i butik.
Dessutom finns det inget som säger att ekologiskt skulle vara lika med bättre för miljön.
Senast ändrad: