Tittar in i ditt kök, del 14

Status
Stängd för vidare inlägg.
Var en intressant artikel i DN tror jag det var, för X antal månader sedan. Vi får betala två gånger för ekologiskt odlad mat, först i form av statliga bidrag till odlaren o sen via högre pris i butik.
Dessutom finns det inget som säger att ekologiskt skulle vara lika med bättre för miljön.
Det finns två institutioner på SLU som krigar om det där ständigt, den sk konventionella odlingen (som trotsallt bara hållt på sedan 50-talet knappt jämfört med odling utan kemiska bekämpningmedel och konstgödning som pågått i 10 000 år) mot miljösidan. Det är ju komplext men det man vet är att kemiska bekämpningsmedel inte är hälsosamma och att fosfor är likt oljan en begränsad resurs. Transporterna samt brytning av fosfor, kväve och kalium inte är gynsamma för människors eller planetens hälsa och att avföring kommer ur oss alla och behöver tas om hand på något sätt. En jordstruktur är ju komplex och behöver orgnisktmaterial för att fungera och vi behöver bli av med vårt organiskamaterial (kompost, urin och avföring). Det finns alltså ett kretslop som är bra i "ekologisk odling" som inte finns i "konventionell odling".
 
Senast ändrad:
Jag använde fryst ananas till min efterrätt igår förresten och när jag tog fram dem häromdagen för att göra toppingen så stoppade jag en fryst bit i munnen. Så himla gott! Bara ett litet tips till den som kanske liksom jag har svårt att stå emot godis när suget kommer - nog för att det är socker i ananas också men det känns ju nyttigare att äta ett par sådana än typ en Snickers ;)
 
Middagen i gar kvall var supergod. Jag kommer aldrig mer att gora flaskkotlett pa nagot annat satt an sous vide ... nagot sa fantastiskt mort och gott. Till det hade jag lite rodbettor som sauterats i stekpanna for att glaseras i balsam vinager pa slutet och blomkals ris med lite finhackad sallads lok och en Cubansk mojo sas till. Gudomligt gott. :d
 
Findus frysta falafel ikväll, i libabröd med hummus, rucola och inlagd rödlök. Mims filibabba, bästa sortens helfabrikat.

Åt även upp en liten överbliven pannacotta från igår med tinade hallon, och gjorde äppelpannacotta till imorgon, med kardemummacrisp och något jag hittade på själv, en sorts lite karamelliserad äppelkompott med chili. Vi får se om det blir gott!
 
Middagen i gar kvall var supergod. Jag kommer aldrig mer att gora flaskkotlett pa nagot annat satt an sous vide ... nagot sa fantastiskt mort och gott. Till det hade jag lite rodbettor som sauterats i stekpanna for att glaseras i balsam vinager pa slutet och blomkals ris med lite finhackad sallads lok och en Cubansk mojo sas till. Gudomligt gott. :d
Har du provat Buttlers panerade fläskkotletter? Först ska de dammas in ordentligt i mjöl som är välsaltat o pepprat, sen skall de bada i ägg o efter det skall de vändas i skorpmjöl som är överdoserad med salvia.
Stek hastigt på båda sidorna för färg o sen in i ugnen.
 
@vallhund
Det ar metoden sous vide som gor hela skillnaden. Kottet far en annan konsistens an nar man steker/ugnsbakar/grillar da det ar vakumpackat och ligger i ett vattenbad under relativt lang tid pa lag varme. Man kan anvanda riktigt sega kottbitar och fa dem mora, det tar bara lite langre tid. :d Man kan gora allt man vill for att krydda och satta farg, det ar sjalva tillagnings sattet som ar skillnaden.
 
@vallhund
Det ar metoden sous vide som gor hela skillnaden. Kottet far en annan konsistens an nar man steker/ugnsbakar/grillar da det ar vakumpackat och ligger i ett vattenbad under relativt lang tid pa lag varme. Man kan anvanda riktigt sega kottbitar och fa dem mora, det tar bara lite langre tid. :d Man kan gora allt man vill for att krydda och satta farg, det ar sjalva tillagnings sattet som ar skillnaden.
Tack! Googlat lite men förstår faktiskt inte.
 
Jag passar BARN och således var middagen relativt anpassa efter hen (dock fortfarande från samma nummer av laga lätt) i form av en underkryddad fiskgratäng med potatis, tomat, grädde/créme fraich i någon röra och ost. BARNET rynkade på näsan och vägrade smaka, jag tyckte den var ett riktigt trevligt alternativ till vår ordinarie fiskgratäng bara den fick lite salt på sig. Så summa sumarum, det var bortkastat att anpassa men jag är mycket nöjd med receptet :)
 
Massa sallad med dijonvinägrett, två skivor stekt gammal ciabatta och Tryffeltortellini med pesto och haricot verts samt parmesan. Stowford Press i glaset.
Jag måste äta har jag insett efter allt för mycket skorpor, energin är i botten.

Kan tipsa om att steka färsk pasta i lite smör + vitlök, sen en gnutta vatten, på med lock och ångkoka (med ev grönsaker). När vattnet är nästan borta har man en bra såsbas och spänstig pasta.
 
Gjorde pastasallad med väninna igår. Utöver pasta var det diverse grönt, cocktailtomater, physalis, lufttorkad skinka, milanosalami och fetaost. Verkligen gott! Hon hade ett knep som innebar att röra ner en burk lätt-crème fraiche parmesan/vitlök i pastan och det funkade väldigt bra, jag trodde det skulle bli kleggigt men icke.

Äppelpannacotta efter med kardemummacrisp (som inte var så krispigt men riktigt gott) och äpplen som jag sjöd i koncentrerad äppeljuice med chili och lite socker. Mums! Men pannacottan var lite för fast tycker jag, trots att jag drog ner rejält på gelatinet. Men då vet jag till nästa gång!

Torkade äpplen i ugnen igår också förresten, oj vad gott det blev! Fyra timmar i ugnen på 70 grader, ungefär. Så lät jag dem stå över natten efter att jag stängde av ugnen.

Testar nu med bananer och en gigantisk jordgubbe (lite lägre värme), funkar det lika bra blir jag överlycklig!

Ikväll ska jag testa belugabolognesen som hyllas här, till färsk pasta :)
 
Stekta wokgrönsaker och äggnudlar med Ica Asia Chili & Sesamsås. Gott och starkt. Var tvungen att äta en bit saffranskaka till efterrätt för att bli av med den brännande känslan.
 
Skink- och ostsås med massor av ärtor, tillsammans med penne. En mycket bra rätt ur frystömningshänseende då vi blev av med en försvarlig mängd frysta ärtor som av någon anledning alltid finns i stora mängder i min frys, samt en stor bit cheddar och det sista av julskinkan. Mycket nöjd med detta. Dessutom blev det utmärkt gott tillsammans med ett glas rött.
 
Jag drabbades av en rejäl dos Kan Själv och gick och handlade. Somliga straffas med detsamma, så halvvägs hem gick botten ur påsen så jag fick bära den i famnen med kryckorna som ett plockepinn åt alla håll.
Inköpsrundan resulterade i färsk pasta, kardemummaskorpor och lite annat jox.
Lunch till BARNET blev kalla kycklingrester och massa strimlade grönsaker, jag åt de hemsläpade skorporna.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Mat Vi fortsätter att dela med oss om vad vi lagar, äter, inspireras av och funderar på i matväg! I mitt kök serverades idag pasta med...
32 33 34
Svar
665
· Visningar
29 517
Kropp & Själ Egentligen har jag ett fantastiskt bra liv. Jag älskar mitt lilla hus, jag älskar mitt yrkesval, jag har bra kollegor och en bra chef...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 104
Senast: Thaliaste
·
  • Låst
Mat Matinspirationen fortsätter! Vad lagas det för godsaker hemma i köken? Vad äts, i eller utanför köken? Hur smakade det? Och kanske hur...
99 100 101
Svar
2 004
· Visningar
111 126
Senast: Mineur
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Efter allt trassel med boende vid flytten till min nya stad så trodde jag att jag hade köpt mig ett hus som jag skulle kunna trivas i...
Svar
4
· Visningar
1 970
Senast: kma
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden V
  • Kattbilder #9
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp