Sista! Misstror du min familjs franska?@mandalaki Jag är så himla nyfiken på vilken stavelse som betonas i vollevang!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Sista! Misstror du min familjs franska?@mandalaki Jag är så himla nyfiken på vilken stavelse som betonas i vollevang!
Så hade inte vi. Oliver kom inte in i familjens kök förrän mamma och pappa började åka till ... vart var det nu...? Visst ja, Grekland!Är det oliver på räkorna och majonnäsen? Innovativt!
Så hade inte vi. Oliver kom inte in i familjens kök förrän mamma och pappa började åka till ... vart var det nu...? Visst ja, Grekland!
Jag fick lite vibbar av smörgåstårta
Samma här, toppingen på en smörgåstårta
Jäklar ...Vem är Oliver? Tog dina föräldrar med sig en stackars liten adonis på jäsning hem till kalla Bohuslän? Och varför fick han bara vara i köket? Oschysst.
Absolut inte! Men det är ju det här med västkusten, vi betonar ju gärna den första stavelsen i ord.Sista! Misstror du min familjs franska?
Underbar lunch på universitetet i Aberdeen!
Vollevangen var alltså huvudrätt varje fredag? För den kunde ju inte vara förrätt för förrätt var inte grejen. Eller hette den kvällsmat? Middag på kvällen? Då brukar man ju kalla måltiden mitt på dagen för lunch?Helt fel. Det ska bara vara stuvning och den ska vara varm. Har för mig att hela vollevangen värmdes i ugnen men där kan jag ha fel.
Varm smörgåstårta ... (Fast det finns säkert)
Vollevangen var alltså huvudrätt varje fredag? För den kunde ju inte vara förrätt för förrätt var inte grejen. Eller hette den kvällsmat? Middag på kvällen? Då brukar man ju kalla måltiden mitt på dagen för lunch?
Jag är intresserad av den lingvistiska sidan av vollevangen, märker jag.
Nej nej. Måltid mitt på dagen = middag; måltid på kvällen = kvällsmat. Lunch = nåt snobberi storstadsmänniskor eventuellt ägnade sig åt. Mvh/ uppvuxen i arbetarfamilj.
Det är poetiskt. Typ så.
"
Musiken skrevs av Monica och Carl-Axel Dominique, och texten av poeten Lars Forssell. Därur härrör strofen "Dina bröst är som svalor som häckar", en av de mest välkända textpassagerna i svensk melodifestivalhistoria. Texten blev omdebatterad och fick utstå kritik. Forssell kommenterade kritiken i Dagens Nyheter den 5 mars 1973 där han skrev "Vem som helst kan finna min numera tämligen riksbekanta liknelse om brösten och svalorna obegriplig, dum, banal eller helt enkelt larvig. Det kan jag förstå. Det är en fråga om tycke och smak. Men att denna liknelse på något sätt skulle vara förolämpande för kvinnan och kvinnosaken, det går över mitt huvud". Forssell hade skrivit texten på en timme samma dag som tävlingsbidragen skulle lämnas in till TV.[2]
Vid Eurovision Song Contest fick Malta byta namn för att inte förväxlas med landet Malta och framträdde under namnet Nova (felskrivet som The Nova i en TV-skylt.[3]) I engelskspråkig version kallades bidraget "Your Summer (You Never Tell Me No)". På engelska fanns i sångtexten orden "Your breasts are like swallows nesting", vilket ansågs något opassande vid denna tidpunkt. Bidraget dirigerades av Monica Dominique, vilket tillsammans med israeliska Nurit Hirshs insats samma år innebar premiär för kvinnliga dirigenter i dessa sammanhang. Sverige slutade på femte plats, efter ett komplicerat röstsystem som aldrig kom att användas igen."
Förrätt? Vi pratar arbetare här. Pappa tyckte att folk som pratade om att de åt lunch var snobbiga. Tvivlar på att det fanns en enda förrätt under hela min uppväxt.
Men vollevang åt vi. Färdigköpt, en stor, med liksom galler över. Sedan gjorde mamma räkstuvning som hon fyllde den med. Minns smaken precis.
I dag då det är så kallt att jag måste elda Blir det att laga mat då jag ändå har eld i spisen .Så jag ska koka fläsklägg! Göra älgfilegryta och en älggryta så jag får massor med matlådor !
Jo, det vet jag. Men om man åt vollevang på fredagar bör den ju ha ätits på kvällen pga jobb och skola. Vad kallades den då?Nej nej. Måltid mitt på dagen = middag; måltid på kvällen = kvällsmat. Lunch = nåt snobberi storstadsmänniskor eventuellt ägnade sig åt. Mvh/ uppvuxen i arbetarfamilj.
I den danska tradition där jag är uppvuxen fylls gåsen med äpplen och katrinplommon. Tillbehör är då den fyllningen, rödkål, potatis (sockerglaserade i värsta fall), sås och gelé. Då serverar man heller inte svartsoppa.
Jag skulle jobba upp grönsakssektionen avsevärt. Och kryddningen. Häromåret serverade jag gås med syrlig belubalinssoppa, många sorters rostade grönsaker samt hårt reducerad gås- och rödvinssky.
Ja det stämmer, Aberdeen är fortfarande en arbetarstad medan Glasgow de senaste 20 åren till stor del tagit sig ur det träsket och blivit mer av den coola hippa staden där mycket händer. Majoriteten av de som bor i Aberdeen är oljeriggsarbetare, och det är ungefär enda anledningen till att man skulle flytta dit (okej, de har väl ett litet universitet också då). Mycket ocharmig och ökänd stad i övrigt.Jag har bara varit några dagar vardera i Glasgow och Aberdeen, men jag uppfattade Aberdeen som väldigt mycket mer av renodlad arbetarstad än Glasgow. Just i Aberdeen försvann min förmåga att ta de mer, hmm, autentiska skotska dragen med humor. Det var för mycket för mig, bara. (Jag var fnittrande kär i Skottland innan dess.)