Nu kopierar jag texten från bloggen så ursäkta att det blir "pratigt":
Smält 100 g smör. Stöt 0,5 g saffran med lite strösocker (jag har ingen mortel och "stötte" med baksidan på en tesked i en liten skål). Blanda saffransblandning och smör i en bunke och låt svalna en liten stund. Rör sedan ner 1½ dl strösocker och 2 ägg.
Blanda 5 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver. Hacka 1 ½ dl nötter eller mandel (jag använde hasselnötter men originalreceptet föreslog pistagenötter... endast fantasin och eventuella allergier sätter stopp). Blanda ner mjölblandningen och nötterna i de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en deg. (Stanna till och andas in saffransaromen.)
Dela degen i fyra och rulla ut varje del till en längd à sisådär 40 cm eller så lång plåten är. Lägg på plåt med bakplåtspapper. (Det är inte speciellt lätt att lyfta en längd à sisidär 40 cm, så gör det direkt på plåten om du har lust, eller var beredd på att få sätta ihop dem igen.)
Grädda längderna i 175 grader i en kvart. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
När längderna har svalnat, skär dem i sneda bitar. Här säger receptet att det blir tio stycken per längd, jag fick minst femton. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt. (En av snittytorna, då...) Torka i ugnen i en timme eller mer, sätt ett bestick i ugnsluckan så att den står lite på glänt. Jag lät mina torka i kanske två timmar, tills jag behövde ugnen till annat.
Et voilà!
Så himla goda! Och vackra. Jag älskar saffran. De håller ju i en evighet också, de ska ju vara torra.
En fundering - när jag skar de sneda bitarna blev det ju snuttar i ändarna som inte gick att lägga med snittytan uppåt, så de åt jag upp och de var ju som vrålgoda småkakor, bara. Antar därför att man kan använda detta receptet och helt enkelt göra skurna småkakor, som bondkakor eller liknande och strunta i torkningen. Isåfall har jag ju ett ypperligt kakdegsrecept som var mycket enklare att hantera än t.ex degen till brysselkexen häromveckan.
Smält 100 g smör. Stöt 0,5 g saffran med lite strösocker (jag har ingen mortel och "stötte" med baksidan på en tesked i en liten skål). Blanda saffransblandning och smör i en bunke och låt svalna en liten stund. Rör sedan ner 1½ dl strösocker och 2 ägg.
Blanda 5 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver. Hacka 1 ½ dl nötter eller mandel (jag använde hasselnötter men originalreceptet föreslog pistagenötter... endast fantasin och eventuella allergier sätter stopp). Blanda ner mjölblandningen och nötterna i de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en deg. (Stanna till och andas in saffransaromen.)
Dela degen i fyra och rulla ut varje del till en längd à sisådär 40 cm eller så lång plåten är. Lägg på plåt med bakplåtspapper. (Det är inte speciellt lätt att lyfta en längd à sisidär 40 cm, så gör det direkt på plåten om du har lust, eller var beredd på att få sätta ihop dem igen.)
Grädda längderna i 175 grader i en kvart. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
När längderna har svalnat, skär dem i sneda bitar. Här säger receptet att det blir tio stycken per längd, jag fick minst femton. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt. (En av snittytorna, då...) Torka i ugnen i en timme eller mer, sätt ett bestick i ugnsluckan så att den står lite på glänt. Jag lät mina torka i kanske två timmar, tills jag behövde ugnen till annat.
Et voilà!
Så himla goda! Och vackra. Jag älskar saffran. De håller ju i en evighet också, de ska ju vara torra.
En fundering - när jag skar de sneda bitarna blev det ju snuttar i ändarna som inte gick att lägga med snittytan uppåt, så de åt jag upp och de var ju som vrålgoda småkakor, bara. Antar därför att man kan använda detta receptet och helt enkelt göra skurna småkakor, som bondkakor eller liknande och strunta i torkningen. Isåfall har jag ju ett ypperligt kakdegsrecept som var mycket enklare att hantera än t.ex degen till brysselkexen häromveckan.