Nej, jag tycker inte att vården, i brist på kapacitet, ska hänvisa till eller referera till alternativ vård som inte bedrivs med det regelverk som vi annars anser ger patienten de effektiva behandlingar och den patientsäkerhet inklusive möjligheter att anmäla vårdgivaren och täckas av försäkringar som krävs för en människa som behöver vård. Det gäller oavsett hur lång utbildning en person har i sitt alternativa gebit utanför vården. Sådan vård får patienter aktivt söka själva.Vem marknadsför präster som alternativ på sjukhus?
Att en människa i kris, i behov av stöd som vanlig vårdpersonal vare sig kan eller har tid att ge blir tillfrågad om man vill prata med en präst, när inte kurator/psykolog finns tillgänglig (dvs som sista alternativ) verkar vara oerhört provocerande.
Men visst, en pizzabagare som utbildar sig under några år i hur man bemöter människor i kris, duger väl lika bra som vilken annan som helst, förutsatt att 1) pizzerian står för lönen och 2) den blir godkänd för att jobba på sjukhuset.
Det viktiga i sammanhanget bör ju vara att personen har en grundlig utbildning i hur man bemöter människor i kris, sen om den är ateist, tror på gud, allah, ganesha, oden eller nån annan typ av gud är sekundärt i min värld.
Eftersom det verkar vara reglerat i lag, som i mitt tycke ignorerar patientsäkerheten och dessutom särbehandlar livsåskådningar av olika sorter, anser jag att det är där ändringarna krävs.