På vilket sätt menar du ?ska tilläggas att våra skos om regelbundet till järnskor, de går inte hela tiden med aluminium skor, detta tror vi också hjälper
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
På vilket sätt menar du ?ska tilläggas att våra skos om regelbundet till järnskor, de går inte hela tiden med aluminium skor, detta tror vi också hjälper
Jag tycker man ska akta sig för att slå sig för bröstet för att man har en häst och aldrig behövt hältutredas, det säger faktiskt ingenting alls!
Du kan antingen haft en stor portion tur, du har inte haft hästen så länge, du tränar och tävlar inte så mycket eller inte alls, du har haft turen att köpa en häst som har varit väl uppfödd och riden innan med en god exteriör, du är kanske inte tillräckligt kompetent att avgöra när veterinär behöver kallas ut, din häst har aldrig haft en skum hovböld, du rider inte alls, du äger ingen häst, du har en leksakshäst.
Återkommande hältor och/eller flera hästar som döms ut däremot betyder inte alltid att du har otur, även om det förekommer, men det kan vara ridningen eller hästhållningen som man behöver ta sig en funderare över.
På vilket sätt menar du ? [/QUOT
Järnskorna ger mer stabilitet åt hoven "äter" inte sönder hovväggarna på samma sätt, som det kan bli med aluminiumskorna (sömmen rör sig mer med aluminiumskor ) citerat hovslagaren
Det är inte bara hästhållningen man bör fundera över när det upprepat med fler hästar blir skit.
Man bör fundera på vad man köper för hästar ganska ofta..
Dels köper en del individer som visat lite märkliga problem vid provridning/hantering. De går igenom vetbes. Men sen inser man att det fanns fysiska fynd som var orsak till problembeteendena och ställer till det än mer framöver.
Och en del köper hästar med så märklig exteriör etc.
Eller bara hästar med för svår exteriör, för rörliga/för mkt gång etc.
Man kan göra det lätt för sig i form av att hålla hästen frisk.
Är man inte en superryttare är det ju än mer viktigt att hästen är korrekt i kroppen och ok grundutbildad.
vi tror det är både och.men det tar ett tid.Väggarna blir bättre av järnskor och sulan bättre av hårt underlag/terräng.Blött mjukt underlag är förödande för vilken hov som helst.Likadant bäddar.Jobbat på stort stuteri där hästarna stod mycket på stall och bädd!Kvittade att de hade tillgång till sveriges bästa hoviskår, lite rörelse på hårt underlag , mycket box och uppe på det bädd gav inga bra fötterJa alltså mina fullblod har alltid gått med järnskor .
Så utifrån det så som jag varit inne på tidigare i diskussionen handlar nog inte dina hästars förbättrade hovkvalitet om att de just specifikt ”även” rids ute i skog och mark ?
vi tror det är både och.men det tar ett tid.Väggarna blir bättre av järnskor och sulan bättre av hårt underlag/terräng.Blött mjukt underlag är förödande för vilken hov som helst.Likadant bäddar.Jobbat på stort stuteri där hästarna stod mycket på stall och bädd!Kvittade att de hade tillgång till sveriges bästa hoviskår, lite rörelse på hårt underlag , mycket box och uppe på det bädd gav inga bra fötter
och i den hållningen ingick inte varierat underlag i skog o mark.Vi tror alltså att i hästhållningen ska ridning i skog o mark ingå för hållbar häst på flera plan allt i från bättre hovkvalite ,till styrka i muskler, leder senor osvMen det är vad vi tror på och jag hoppas vi gör nått rätt för våra hästar vekar hållbara vare sig de är fullblod eller halvblodNej det är ju precis det jag trodde jag reflekterat över ? Hållningen av hästarna främst ?
Än mer känner jag att väldigt många vill ”fynda” fina hästar ? Hobbyryttare köper ”fyndhästar” för lågt pris hela tiden dagligen dags ? Gärna importer , inte sällan importer via handlare dessutom .
Alternativt har man låg budget allmänt och inte så stor kunskap och kanske inte heller säljaren ?
Hon har haft senskada är friskförklarad nu, men aldrig varit halt eller varit på hältutredning. Senskadan är pga vrickning genom att trampa i ett hål i skogen.
Jag har varit på tusen utredningar på samma häst och det blir så kategoriskt (iaf på facebook) att vi rider sönder våra hästar men att alla andra inte gör det och vi är dumma i huvudet och orsakar höjningar av premier i försäkringarna. Innan debatterade jag, nu säger jag ja, jag är usel ägare och har tagit sönder min häst.
Jag fick sedan höra att "amatörer ska inte rida, lämna det till proffsen" så jag rider inte längre heller. Hästarna går i hagarna och skadar sig. Typ. Senast framknä för en vecka sen.
@fio nej men det kvittar för det blir så kategoriskt. Även om min häst växt upp i flock på 16 hektars bete året runt, har alltid gått på stora marker och går idag på 3 hektar minst 14 timmar om dygnet, skott henne på klinik en gång i månaden i flera år, haft landslagsfolk osv så är hon dålig. Hon är riden i ridhus en gång i sitt liv. Resten ute i skog och mark.
Jag har lagt över 100 000 kr på hennes hälsa och ändå anses jag som dum i huvudet.
Jag vet att hon kan bli bra men jag har inga verktyg till det. Och rehab finns knappt i Sverige för det är bara ”hittepå” och jag vägrar ta ut nån som gått en privat utbildning utan kvalitesgranskning. Jag har redan betalat mycket till värdelösa veterinärer och hovslagare.
Nä precis. Hon är ju väldigt rörlig i hagen, har alltid varit och skadat sig mycket där. Hon springer ju runt och leker, hoppar stenmurar, går igenom ris, springer mellan träden osv så hon skadar ju sig då och då där. Även om jag trodde hon skulle lära sig just för hon varit ute mycket på stora vidder med allt från ängar till backar, skog och även klippor. Hon är försiktig när hon vill, det har jag sett, men annars så springer hon som en galning och ska stegra och snurra o allt.Det finns hästar med exteriöra svagheter som blir paj bara av att stå sas. Så du är knappast ensam om det oavsett om din får traumaskador eller inte håller sas.
Jag har haft en hel del såna fall där man behövt lära in ett nytt rörelsemönster i hästen för att de ska hålla.
Tyvärr räcker inte den kunskap bokstavstränare och rädlärare får till rehab iom att det kan behövas så mkt annat tänk mot vad som krävs med ett friskt djur när det är de här som blir paj redan vid vila.
Så därför är det ett jäkla gamble om någon är bra eller inte.
Jag tycker det finns extremt få som är duktiga inom gebitet.
Däremot får många som inget kan mycket jobb pga hästägarnas egna okunskap och desperation.
I DK finns ett team med dok bra erfarenheter trots att tex den som sköter aquaträningen inte är utbildad på ngt papper sas. Övriga spetskompetenser där i form av vet(landslag), kiro(leg och varit lärare på kiro-högskolan), leg sjukgymnast och Hesters ex(dvs duktig ryttare med som kan undervisa hållbar ridning), tandis med 5-årig utbildning bara på tänder.
De används av DKs största försäkringsbolag bl.a. pga hur bra resultat de fått.
Du bor ju ändå så en sån resa kan vara mer rimligt än för mig i Sthlm. Hade jag varit du, haft råd och velat ha hjälp av någon bra med dok etc hade jag åkt dit och lämnat hästen och fått hjälp av teamet till er båda.