Det jag tänker är att iallafall jag känner skillnad på en häst som ridits mkt i terräng vs en häst som rids mycket på bana.De som rids ut mkt får ofta en annan framåtbjudning, har bättre balans och eftersom de är vana vid ojämt underlag snubblar de inte lika mkt.Ridit hästar som gått mkt ridbana i de ör mkt snubbliga i början o de kan inte vara så hälsofrämjande.Sen tror jag precis som hos oss att knoppen o kroppen hänger ihop och jag upplever hästarna mer positiva som rids ut mycket
Jag blir lite nyfiken på ni som tycker man ska "variera" träningen genom att rida ut tex för att hästen inte ska gå sönder:
Vad är det som ska varieras och vad sker i hästens kropp inne vs ute som gör skillnaden?
För mig är det så att en häst behöver viss muskulatur för att orka bära sig själv sund. Sen för att bära oss ännu mer. Men det är vissa bestämda muskler som ska aktiveras för det. Och lederna ska röra sig i vissa rörelsemönster för att dessa muskler ska aktiveras.
Precis som man inom sjukgymnastik isolerar rörelserna i de lägen där de stärker och inte arbetar i de lägen där det sliter.
Sen tränar man de lägena och man vilar när det behövs, kör lagom många reps etc.
Men man tränar inte andra lägen och andra muskler för att dessa ska vila för att hästen inte ska övertränas. Då är man ju i slitage.
Det är inte någon häst som går sönder om den dagligen rids dressyr med sjukgymnastiskt tänk och inte bara TR-tänk. Du kan rida varje dag inne om du så vill då.
Spec iom att du då lär hästen att sätta ner hovarna mjukt och inte damma i dem i backen..
Problemet är ju när man rider i obalans, spänning etc.
Samling sliter inte på en häst, tvärtom.
Däremot om man försöker knöka ihop en häst som inte samlar sig korrekt och lederna inte vinklas korrekt och någon led blir överansträngd tex. Eller man drar ihop dem i spänning och tappar lösgjordhet, bakbensaktivitet(bärighet) etc. Ihop med att man då också får det där att de dammar i fotterna i backen och islaget blir så hårt och ger mer slitage.
Både jag och andra har rehabat hästar genom att ta dem bakvägen till målet sas och börjat med samling om de är sånna som pajat i fronten upprepat tex.
Jag tror problemet mer ligger mer i att man faktiskt saknar kunskap i att träna hästarna i dressyr med sjukgymnastiskt tänk. Det finns en massa bra tränare om man vill tävla. Men de lär ut tävlingsridning de flesta.
Även de som vet mer och själva rider på annat vis hemma. Vad man lär ut och hur man själv tränar är i många fall olika.
Sen är det många tränare och domare som inte orkar, vill, vågar säga till om rörelsestörningar/smärtindikationer etc. Då blir man obekväm, man kan tappa kunder etc.
Jag har haft rätt många hästar(nya ekipage/elever) som i mina ögon varit halta men i andras iaf haft en rörelsestörning. Och tränarna har sagt att "den är svag i det benet". Det kan då vara A-tränare som tyckt det.
Är kunskapen för låg, orkar man inte etc?
Samma gällande hur hovar, mun, sadel ser ut. Där måste man säga ifrån och vara obekväm för folk för hästarnas skull.
Jag tycker man måste vara ärlig med problemen. För hästarnas skull..
Jag kan faktiskt tycka att det är bra att folk vetcheckar årligen. Just iom att varken tränare eller domare alltid säger till om hästen faktiskt är ofräsch. För vissa ser inte, vissa orkar inte, vissa vill/vågar inte etc.
Det är en hel del tränare som blivit jääävligt förbannade på behandlare, vet, andra tränare som skickat hästar till vet när de rids på för dem. Minns någon gång där en tränare fick 5 hästar som ridits på kvällen innan av dennes elever för denne kollade av vet och alla var halta. Tränaren var inte glad över att de kollades. Och ännu argare efter.. Det var fel på vet etc när vi är rätt många som sett att hästarna varit halta även innan vet..
När tränare inte ser sånt, domare inte ser sånt.
Och tränare och domare känner sig nödgade att nyttja equiband, inspänningar, Pessoa-sele etc för att formge så känner jag att kunskapen måste vara förlorad.
Det är rätt simpelt att ändra om deras rörelsemönster om man bara förstår sig på biomekanik och övningarna. Och det tycker jag tränare och domare bör kunna.
Det gör en del. Men tyvärr långt ifrån alla. Och kan inte de: Hur fan ska gemene man lära sig då?