R
Raderad medlem 19815
En sak till; självklart är pengarna i form av fonder, inte på sparkonto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men alltså - fräckheten att häva ur sig något sånt?!
Jag häpnar.
Att spara pengar är väl ändå aldrig något fult eller dumt (så länge man inte är dumsnål)?
Jag håller med @Ajda . I många fall handlar det om prioriteringar. Min svärmor t ex blev sur när vi berättade att vi sparar hela barnbidraget och sa att då skulle vi inte ha något. Men i deras fall så köpte de ett helt nybyggt hus (hur dyrt det var och hur snålt de då fick leva har vi hört många gånger) när de precis fått barn och hon har aldrig jobbat heltid. Vi däremot bor billigt i lägenhet och har jobbat heltid så mycket det gått. Klart att vi får mer pengar över då.
Starta ett konto eller fond när ni ändå är där och så sparar ni när ni känner att ni har råd! Då är det startat och klart och det första (jobbiga) steget är redan gjort!Ska på möte med banken om några veckor för att prata om just sparande till barnen, avbetalning av huslån mm. Funderar på nu att avvakta med sparande och sånt under närmsta året för att istället kunna spara föräldradagar så vi kan vara hemma så länge som möjligt med den lilla som är beräknad om en vecka. Tycker det är svårt att veta hur man ska tänka!
Jag håller med @Ajda . I många fall handlar det om prioriteringar. Min svärmor t ex blev sur när vi berättade att vi sparar hela barnbidraget och sa att då skulle vi inte ha något. Men i deras fall så köpte de ett helt nybyggt hus (hur dyrt det var och hur snålt de då fick leva har vi hört många gånger) när de precis fått barn och hon har aldrig jobbat heltid. Vi däremot bor billigt i lägenhet och har jobbat heltid så mycket det gått. Klart att vi får mer pengar över då.
Låt det rulla en liten löpande summa. 50:-, 200:- eller 100:- kommer ni knappt märka att det dras från kontot.Ska på möte med banken om några veckor för att prata om just sparande till barnen, avbetalning av huslån mm. Funderar på nu att avvakta med sparande och sånt under närmsta året för att istället kunna spara föräldradagar så vi kan vara hemma så länge som möjligt med den lilla som är beräknad om en vecka. Tycker det är svårt att veta hur man ska tänka!
Låt det rulla en liten löpande summa. 50:-, 200:- eller 100:- kommer ni knappt märka att det dras från kontot.
Jag har alltid sparat 100:- till mig själv och när det blivit en liten summa lever jag loppan för de pengarna. Jag köper någon lyxpryl till mig själv utan dåligt samvete :-) Nu måste jag dock dra upp summan till 200:- för jag har haft lite väl roligt!
Jag skulle sparat föräldradagar och tagit ikapp sparkontot senare. Föräldradagarna kommer aldrig tillbaka men sparandet kommer ni kunna öka och minska efter det första året!Rent ekonomiskt så har vi egentligen utrymme för att spara undan hela barnbidraget och det kommer vi göra så småningom men jag funderar mer på om det är värt att hoppa sparandet helt och istället spara föräldradagar nu första året när man har möjlighet till det. Sen kommer vi ju ändå vara tvungna att ta ut full föräldrapenning och då kanske vi lika gärna kan spara då...
Vårt egna sparande såg vi till att ro i land på den nivån vi vill att vår buffert ska ligga nu innan hon kommer ut så vi slipper tänka på det.
Jag kan säga redan nu att det där inte kan funka. Jag är ensamstående och trots att dotterns pengar är överförmyndarspärrade så måste de tas upp när jag ansöker om bostadsbidrag. Jag hade alltså troligen inte fått barnbidraget, och levt betydligt sämre än nu då!
Fast för oss så ser det ju ut som att vi har ett stort sparkapital, fast det är pengar som vi inte kan röra. Det är där det blir så fel. Jag fick sänkt bostadsbidrag i år eftersom sparandet ökat, trots att jag skickade in bevis på att det är spärrade pengar.Jag menar inte att man ska behöva leva på existensminimum för att ha rätt att få barnbidrag, utan min tanke är mer att summan skulle kunna variera beroende på familjens inkomst, så att de barn som bäst skulle behöva ett större bidrag skulle kunna få det, i stället för att en massa bidragspengar läggs på hög hos barn som redan har sparkapital och en "rik" levnadsstandard. Det är ju rätt stor skillnad på en låginkomstfamilj där varje krona är jätteviktig och de aldrig kan unna sig något extra, jämfört med familjer som kan sätta undan tusenlappar varje månad och ändå leva gott. För dem är ju barnbidraget bara en liten skitsumma, och inte ett bidrag de faktiskt behöver. De som trots dålig inkomst lyckas spara undan barnbidraget genom att leva billigt är inte de jag tänker på här.
Fast att bara ha en sån sak inkomstbaserad blir väldigt fel. Samma inkomst kan nyttjas väldigt olika i olika delar av landet. I storstäderna är tex boende mycket dyrare än i mindre orter. I en mindre ort kanske boendekostnad utgör 10% av inkomsten vilket är super medans boendekostnad i en stor stad ofta uppgår till 30% eller ännu mer. Vem ska hålla koll på sånna "orättvisor".Jag menar inte att man ska behöva leva på existensminimum för att ha rätt att få barnbidrag, utan min tanke är mer att summan skulle kunna variera beroende på familjens inkomst, så att de barn som bäst skulle behöva ett större bidrag skulle kunna få det, i stället för att en massa bidragspengar läggs på hög hos barn som redan har sparkapital och en "rik" levnadsstandard. Det är ju rätt stor skillnad på en låginkomstfamilj där varje krona är jätteviktig och de aldrig kan unna sig något extra, jämfört med familjer som kan sätta undan tusenlappar varje månad och ändå leva gott. För dem är ju barnbidraget bara en liten skitsumma, och inte ett bidrag de faktiskt behöver. De som trots dålig inkomst lyckas spara undan barnbidraget genom att leva billigt är inte de jag tänker på här.
Jag menar inte att man ska behöva leva på existensminimum för att ha rätt att få barnbidrag, utan min tanke är mer att summan skulle kunna variera beroende på familjens inkomst, så att de barn som bäst skulle behöva ett större bidrag skulle kunna få det, i stället för att en massa bidragspengar läggs på hög hos barn som redan har sparkapital och en "rik" levnadsstandard. Det är ju rätt stor skillnad på en låginkomstfamilj där varje krona är jätteviktig och de aldrig kan unna sig något extra, jämfört med familjer som kan sätta undan tusenlappar varje månad och ändå leva gott. För dem är ju barnbidraget bara en liten skitsumma, och inte ett bidrag de faktiskt behöver. De som trots dålig inkomst lyckas spara undan barnbidraget genom att leva billigt är inte de jag tänker på här.
Jag tror det är väldigt förenklat och naivt att tro att barnen inte får respekt för pengar för att de får en fördelaktig start i vuxenlivet. Jag är övertygad om det handlar mycket mer om de värderingar vi förmedlar till våra barn under deras uppväxt, än summan pengar de har att spendera när de blir vuxna.
Under påskmiddagen hos vänner kom frågan upp (av en kvinna som jag inte känner så bra) hur alla gör sparande till sina små. Vi var 5 familjer där och 3 av dem sparar en viss summa varje månad. Summorna varierade mellan 250-3000 kr/mån (de som hade summan 3000 sparar inte allt det själva utan har mor och farföräldrar som har eget månadssparande till barnbarnen som räknas in i det).
Hon som ställde frågan blev ytterst provocerad av summorna och tyckte att det var synd om barnen som inte kommer förstå sig på att respektera pengar när de blir stora, samt att hon menade att detta "beteende" skapar ännu större orättvisa klyftor mellan människor som då alltså skulle vara föräldrarna till de barnen med pengars fel (hon menade väl främst de som sparade den högre summan men alla fick sig en känga). Nu var det väl ingen som ärligt talat brydde sig om det men jag tyckte mest det var så konstigt att hon tog upp det om det var ett så känsligt ämne för henne.
Olika familjer har ju olika möjligheter att spara så det är inte något konstigt med vare sig det ena eller andra enligt mig.
Hur gör ni med sparande till barnen? (menar inte att man ska skriva summor utan mer om ni har månadssparande eller hur ni lagt upp det).