Sv: Snack & Uppdateringstråden
Jag svarar själv på mina frågor med
tycker sånt här är så intressant.
-kolik? Grovfoder i första hand helst enbart om det är möjligt, många små givor/dygn utspridda i hagen väldigt smått helst på så stor yta det går så de får gå runt och leta efter maten och samtidigt får de rörelsen och inte bara står stilla på samma ställe och käka hela dagarna(risk för kotledsinflammationer). De går på lösdrift vilket håller magen igång pga rörelser. Uppvärmt vatten på vintern. fodrar på mark som inte är lerig/sandig.
-fång? Hålla hästen i bra hull ej överviktig, ej överutfodra med för mycket näring som "maxar" reserverna. långsamma och långdragna foderbyten även vid byte av hage. vid frost erbjuds de grovfoder för att inte hetsäta gräset.
-kotledsinflammationer? Rider på varierande underlag ej för mycket böjda spår eller för mycket på djupt underlag. rider igång och stärker upp hästen ordentligt med muskler och styra i sener leder och skelett innan hästen pressas för mycket för vad dens kropp klarar av. Tänker en gång extra på hur jag rider en häst med tendens till att bli framtung och stärker den om den ej orkar bära sig rätt ännu. vilor varje år(minst 1månad i följd) utan skor för att läka ut ev påbörjade skador. Skrittar igång och skrittar av ordentligt, försöker att inte rida i för höga hastigheter allt för ofta, sliter mer.(typ slängtrav osv hästen måste orka bära sig i de höga hastigheterna men det sliter lätt en då). Tänker på att inte rida hästen för trött så den måste börja slita på skelett senor osv istället när musklerna "tagit slut". Vid långritter varierar jag form, hastighet och gångart(ofta) för att inte trötta ut hästens kropp vilket sliter.
-spatt? för det första kollar jag noga innan jag köper en häst att den ej har detta i släkten. annars är jag noga med foder vid uppväxt(ej för mycket och kraftig näring men ej heller så de får brister), mycket rörelse, stärkande träning och bygga upp muskler/stärka skelett senor osv som håller upp hela hästens kropp och håller "om" benen.
-övervikt? rätt mängd mat, jag tror att övervikt inte handlar om enbart brist på motion utan jag tror att med rätt foder håller man en häst på vila i slimmat skick. för en fet häst skall inte ridas hårt det är som bäddat för kotledsinflammationer. är hästen tjock ger man helt enkelt för mycket mat svårare än så är det inte. och i kombination med motion och muskler håller hästen sig ännu finare givetvis.
samma gäller på sommaren, rätt mängd mat, inte kasta ut en lättfödd häst på kraftigt bete, man ger ju inte en extremt fet häst fri tillgång(om man är smart) samma sak med bete, betet måste anpassas efter individen, magert skogsbete till lättfödd häst och ibland i kombination med munkorg eller nedbetad hage av mer svårfödda hästar.
-psykisk ohälsa på hästen? här menar jag att hästen ej ska utveckla vävning, krubbitning osv pga att den inte får utlopp för sina naturliga behov.
Mina går ute i en varierande hage där de kan pilla med grässtrån, har kompisar att klia/leka med, kan röra sig precis som de vill. Det finns backar att galoppera uppför, stenar, träd, en lösdrift att gå in och sova i, olika ställen att stå och vila på och utforska. sen sprider jag ut höet så att de får äta i markhöjd vilket de är skapade för och gå runt och leta/ströva efter maten i flera timmar och pilla i sig små hö strån.
när det är kallt och snön har kommit så öppnar jag upp en del till av hagen där de får gå och gräva fram gräset=motion, utforskar känsla, söker efter maten, får jobba för den och har sysselsättning. de får då ständigt i sig lite strå mellan fodringarna som är 3-5gånger/dag.
På vintern får de även grenar och granar i hagen att tugga på och sysselsätta sig med.
På sommaren går de i ännu mer varierande flera hektar stora kuperade hagar där de lär sig lyfta på benen, måste tänka efter och kan utforska omgivningen.
-få de naturliga behoven/beteendena tillgodosedda?
se ovan, de hänger ihop lite dessa frågor kan jag tycka.
Jag har aldrig haft problem med något utav detta förutom övervikt.
Bra hovvård är ju standard för allt detta med såklart, absolut ingen gångartsskoning utan hellre korta tår och normala trakter(absolut ej för höga). Hovarna ska vara lika stora fram som bak och inte bli för långa mellan gångerna.
Sen att utrustningen passar är ju med enormt viktigt.
Hästen ska kännas avslappnad och tillfreds med utrustningen.
Ryttarens hand ska följa hästen och vara så mjuk och snäll det bara går snabba eftergifter och tydliga hjälper.
Ryttaren får se över sin egen kropp med, ej ha för mycket övervikt, ha tillräckligt med muskler och balans för att klara av att hålla sig själv uppe innan denne kan påverka hästen.
obaland hos ryttaren kräver ju mer av hästen vilket ger förslitningar.
ju tyngre ryttaren är destå högre krav på musklad och stark häst(även i gott hull) INNAN man hoppar upp och rider.
kan skriva hur mycket mer som helst, så himla intressant.