Men ingen här sitter ju på någon revolutionerande lösning. Du lägger ut en morot ”jag är beredd att ändra åsikt..”, men jag diskuterar inte för att ha ”rätt” i en fråga utan enkelt svar. Jag tror att enbart en individualiserad föräldraförsäkring inte kommer vara fullt så effektiv på jämställdheten som önskat, samtidigt som det uppfattas som ett stort intrång i valfriheten. Därför tycker jag att det är viktigt att se över föräldraförsäkringen som helhet. Redan idag är ett stort problem att just kvinnor är hemma länge utan ersättning och den möjligheten kommer kvarstå med delad försäldraförsäkring. Därför måste man jobba med jämställdhet på alla plan parallellt. Givetvis ger höjda löner ingen omedelbar effekt som enda åtgärd. Det finns ingen quick-fix, det gör frågan så intressant. Men det innebär också att du aldrig kommer känna att någon här kan övertyga dig om att ändra åsikt.
Jag tror inte heller att den lösning ensamt räcker men att den på sikt (ett flertal år) absolut skulle kunna ha en effekt eftersom ekonomi är så så stark motivation för de flesta. Framförallt blir det tydligt att TANKEN/NORMEN är att båda föräldrarna ska vara hemma lika mycket med sina barn eftersom det är en förutsättning för jämställdhet mellan kvinnor och män både på arbetsmarknaden och i föräldraskapet.
Om SGI:n skulle vara skyddad fram tills barnet är 18 månader eller 2 år kunna leda till att papporna är hemma flera dagar med sina små barn? (med eller utan ersättning). Jag antar att de flesta pappor tar ut sin ledighet efter att barnet är 1 år och då måste ta fler dagar per vecka för att inte minska sin SGI och därmed är hemma kortare tid totalt.