Pappa/partner kvar efter förlossning

Kilauea

Trådstartare
http://www.aftonbladet.se/wendela/article19631014.ab

På vissa ställen får inte pappan (eller annan partner) vara kvar över natten efter en förlossning. Hur ser ni på det, både ni som fått barn och ni som ska få?
Ni som fått, hur var det för er? Kände ni att ni behövde stöd av partnern efter förlossningen, innan hemresa?

Jag känner rent spontant, även om jag inte är gravid än, att bli "lämnad" på bb som nybliven mamma och pappan blir utschasad på kvällen skulle kännas hemskt jobbigt, rent psykiskt.
 
Jag blev inlagd på special-BB båda mina förlossningar och här får partner övernatta om man får ett enskilt rum, inte om man delar med någon annan nyförlöst. Första förlossningen åkte han således hem på nätterna och jag upplevde det som rätt jobbigt och som att jag var lämnad att klara mig bäst jag kunde. Bara att gå på toa blev ett helt företag och jag sov inte en sekund de dryga tre dygn som vi var inlagda. Jag förstår dock prioriteringen, för på de enskilda rummen låg par som fått tvillingar och det känns mer behövligt att båda föräldrarna får övernatta då.

Nu senast var det ganska lugnt och vi fick ett eget rum där även maken fick övernatta. Jag kände mig betydligt säkrare och det hade säkert fungerat fint att sova själv. Eftersom jag genomgått ett kejsarsnitt var jag dock lite handikappad, så det var skönt att ha honom kvar som stöd och praktisk hjälpreda. :)
 
Kan tillägga att här schasades inte partnern ut, tiderna för att komma och gå var helt fria. Hade han velat sitta i besöksstolen hela natten tror jag inte att någon hade propsat, men av hänsyn till rumsgrannar gjorde han inte det.
 
Har fött tre barn på ett sjukhus där papporna inte får vara kvar (om man inte köper till tjänsten enkelrum).

Med första och andra barnet låg jag en natt på bb efter förlossningarna. Tredje föddes strax innan 21, pappan åkte hem runt 23 och jag låg kvar på förlossningen till nästa morgon när vi åkte hem (utan att ha passerat bb).

Tyckte inte att det var så besvärligt att pappan åkte hem faktiskt. Med första ville vi ha enkelrum/familjerum, men de var slut och med de andra hade han ju åkt hem till syskonen ändå.
 
Det var hemskt att sova själv första natten som ny mamma!!

Nu har nästan alla Sthlms förlossningar fått patienthotell så jag föder på samma ställe (SÖS, 5 km bort) om plats finns.

Men som sagt, hemskt att bli lämnad var det. Dessutom när jag väl sov blödde jag som en tok o var tvungen att gå o duscha utan att någon tog hand om Elias som skrek o skrek o skrek! :( Det var barnmorskan som skällde på mig o sa att jag behövde gå på toa tidigare o nu får du duscha, lämna barnet. Hon tog upp honom till slut men jag hörde honom från duschen borta i hallen innan. 5,5 år sen idag. Fortfarande ångest över det!!
 
Vid båda mina förlossningar (samma sjukhus) har pappan varit välkommen att stanna. Barn nummer ett så fick vi vara kvar på förlossningen en stund, fick smörgås och "champagne" (dvs alkoholfri äppelcider), därefter kördes jag till BB, låg kvar i sängen hela vägen dit, behövde inte lyfta ett finger. Vi hade eget rum med egen toalett och en extra säng ställdes in till pappan. Kläder till mig och barnet fanns liksom blöjor och bindor. Mat serverades i matsalen tre gånger om dagen. En BB-avdelning med endast mammor, pappor och bebisar, inga besök var tillåtna (vilket jag tyckte var bra). Vi fick stanna tre dagar, sedan åkte vi hem. En "standardförlossning" utan några som helst komplikationer. Jag hade aldrig velat bli lämnad ensam på BB utan min man som stöd. Man är ganska vilsen i början när man fått barn. Åtminstone mina barn levererades liksom utan instruktionsbok...;) Enormt stöd att ha sin partner där som kan stötta en när allt inte går som på räls och som kan se till barnet när man själv behöver äta, gå på toaletten och liknande. Sedan är man ju inte i bästa psykiska toppskick just efter en förlossning, mycket hormoner och känslor och lika nära till att storgråta som att skratta.

Barn nummer två exakt likadant förutom att pappan då valde att åka hem när jag var installerad på BB pga att barn nummer ett ju var hemma med barnvakt. Då tyckte jag det var ok att vara själv, hade liksom mer koll på läget och lite rutin på saker och ting då. Hade jag velat att min man stannade så hade det inte varit något problem, han var så välkommen så. Stannade drygt ett dygn på BB, sedan åkte jag hem dagen efter förlossningen.
Så jag är jättenöjd med hur det sköttes på det sjukhuset, helt toppen.

Men så kan det gå till på andra sätt också... Min syster fick sitt andra barn för några veckor sedan (bor inte i samma stad som mig). Barnet är fött mitt i natten. Så fort förlossningen var över i princip ombads pappan vänligt men bestämt att åka hem, han var inte längre välkommen. Så drygt en timme efter förlossningen fick han åka hem, min syster var då kvar på förlossningen. Sedan fick hon själv packa ihop sina saker, ta med sig väska och nyfött barn och ta sig till andra sidan sjukhusområdet till en annan byggnad (man måste dessutom gå utomhus för att komma dit) för att checka in på patienthotellet kl 02.30 på natten:eek:. Det är alltså ett gemensamt patienthotell med alla möjliga patienter med olika sjukdomar, inte en BB-avdelning. Hon tyckte inte att det kändes så jätteroligt att ta med sin nyfödda bebis dit. Ingen personal följde med för att hjälpa henne bära eller se till att hon kom fram ordentligt och att inget hände på vägen dit. :mad: Hon var riktigt besviken och ledsen och hennes man blev heligt förbannad när han fick veta att han blivit hemskickad och att ingen sedan hjälpt min syster utan att hon hade fått klara sig själv, att han inte ens kunde få stanna och hjälpa henne komma fram till patienthotellet, han tog för givet att hon skulle få hjälp av personalen att komma dit när han så bryskt blev hemskickad. Inte OK liksom.
Med barn nummer två kanske man klarar sig själv men barn nummer ett så hade jag nog brutit ihop på riktigt om jag inte fått ha min man där de första dagarna.
 
Jag födde barn för 22 och 24 år sedan. Jag är urdålig på att föda barn så första tog 78 timmar och andra tog 36 timmar och slutade i katastrofsnitt. Båda mina barn låg på neontalen i kuvös. Sonen för att han var kliniskt död när han väl föddes och var mycket medtagen, fick kramper och så och dottern för att hon föddes i vecka 33+4 och hade jobbigt med andningen och kunde inte varken suga eller hålla värmen själv.
I båda fallen hade jag eget rum men att pappan skulle få stanna var helt uteslutet. Det var verkligen inte roligt att helt ensam gå och lägga sig när kvällen kom :cry: Ingen bebis, ingen sambo bara jag med mina tankar som snurrade och rädslan och ångesten för att mitt barn inte skulle överleva... Med första barnet hade jag inte ens fyllt 18 år. Hade det varit idag så hade till och med min målsman fått stanna om det skulle vara så att jag ville det om jag hade hamnat på en vanlig avdelning på sjukhuset.

När min bonusdotter fick barn för drygt två år sedan fick alla pappor stanna första natten men inte längre. Hon satte hårt mot hårt och sa att då åker jag också hem. Detta ansåg inte bb-personalen var lämpligt av olika anledningar så han fick stanna en natt till och sedan åkte de hem nästa dag. Jag anser att det är självklart att pappan ska stanna.

Din berättelse här ovan om din syster @Arwen är ju helt fruktansvärd! Så får det ju bara inte gå till! De borde anmälas!
 
Vi hade sådan "tur" att pga misstag med antibiotikan jag skulle ha (fick inte ha gått mer än 4 timmar från jag fick den till barnet föddes) så var vi tvungna att stanna ett dygn. Hade dessutom så tur att ett enkel rum var ledigt så vi fick sova tillsammans.
Det var tur att pappan stannade, för jag blödde som en gris och var allmänt miserabel.

Hade verkligen inte velat göra det utan min sambo, är inte barnets första dygn lika viktiga för pappan eller?
 
http://www.aftonbladet.se/wendela/article19631014.ab

På vissa ställen får inte pappan (eller annan partner) vara kvar över natten efter en förlossning. Hur ser ni på det, både ni som fått barn och ni som ska få?
Ni som fått, hur var det för er? Kände ni att ni behövde stöd av partnern efter förlossningen, innan hemresa?

Jag känner rent spontant, även om jag inte är gravid än, att bli "lämnad" på bb som nybliven mamma och pappan blir utschasad på kvällen skulle kännas hemskt jobbigt, rent psykiskt.
Eftersom jag förlöstes med snitt (sätesläge) så fick jag plats på en avdelning där pappan inte skulle kunna/få stanna över natten. Vi visste det redan innan och visst kan jag tycka det var oerhört konstigt att den familj där mamman ligger med kateter och har gjort en buköppning INTE får vara två kvar medan de familjer där mamman föder vaginalt och i åtminstone många fler procent kan ta sig ur sängen första dygnet fick vara två föräldrar. :crazy:

Men, men så såg det ut och det gick bra. Personalen bytte blöja, lyfte bebis till mig osv när jag bad om det. Andra natten skötte jag vår "bajsspruta" själv. Pappan var där från morgon till kväll.

När vi fick andra barnet var reglerna annorlunda, men i och med att vi då hade en 3,5åring hemmavid så åkte mannen ändå hem till honom på kvällen så att han skulle få sova hemma och vara med pappa några timmar varje dag. Jag fick snitt då med och bebisen kom ett antal veckor för tidigt, vilket gjorde att vi var kvar en vecka på BB. Det var psykiskt sett VÄLDIGT mycket jobbigare. Första och andra natten hade jag behövt mannen där av rent psykiska skäl. MEN; vårt barn därhemma behövde honom mer. Det handlade både om oro för bebisen (som hade lågt blodsocker och fick åka ner ett antal gånger till neonatal för extra övervakning under de första två dygnen) och dels om enorm saknad av vår äldsta efter ytterligare några dagar (som inte kunde hälsa på, eftersom han hade vattkoppor då).

Och nog kan man få stöd "efter förlossningen" och" innan hemresan" även om mannen inte får vara där och sova just på natten. Jag tror nog de flesta BB har besökstid till framåt 19-20-21 på kvällen och från ca 8.00 på morgonen. Och på förlossning och timmarna därefter (oavsett tid på dygnet) så får ju självklart pappa/partner vara med!
Även om tiden på BB är mycket kortare nu än för 20-40 år sedan så är det nog ganska normalt att man stannar i alla fall ett par dygn på BB; åtminstone som förstföderska. Man blir ju inte utkastad 4 timmar efter förlossningen. Däremot väljer ju en del själva att åka hem ganska så direkt.

Själv ville jag stanna tills amningen kändes fungerande. Jag var kvar 3 dygn med 1:a barnet. Om det "bara" hade varit snittet så hade jag nog kunnat åkt hem efter ca 1,5 dygn. Med andra barnet blev det ju annorlunda på grund av att hon var lite tidigt född.
 
För min del hade det nog inte spelat någon större roll.
I mitt fall hade nog pappan varit tvungen att stanna första natten oavsett. Dottern föddes 21.13 och eftersom min moderkaka vägrade lossna så blev det operation. Eller ja, jag sövdes inte utan de fyllde på epiduralen och ryckte sen ut moderkakan i en operationssal samtidigt som vi diskuterade kvällens VM-final i ishockey :p
Minns jag rätt så kom jag upp till BB vid 3-tiden på natten och då sov både dotter och pappa sen ett par timmar tillbaka. Jag somnade gissningsvis framåt 4-tiden. Sen hade jag gärna gått hem den följande förmiddagen men eftersom jag haft graviditetsdiabetes så hölls jag kvar ett knappt dygn extra.

Den andra (första hela) natten så hade det absolut gått bra även om pappan sovit hemma.
 
Vid båda mina förlossningar (samma sjukhus) har pappan varit välkommen att stanna. Barn nummer ett så fick vi vara kvar på förlossningen en stund, fick smörgås och "champagne" (dvs alkoholfri äppelcider), därefter kördes jag till BB, låg kvar i sängen hela vägen dit, behövde inte lyfta ett finger. Vi hade eget rum med egen toalett och en extra säng ställdes in till pappan. Kläder till mig och barnet fanns liksom blöjor och bindor. Mat serverades i matsalen tre gånger om dagen. En BB-avdelning med endast mammor, pappor och bebisar, inga besök var tillåtna (vilket jag tyckte var bra). Vi fick stanna tre dagar, sedan åkte vi hem. En "standardförlossning" utan några som helst komplikationer. Jag hade aldrig velat bli lämnad ensam på BB utan min man som stöd. Man är ganska vilsen i början när man fått barn. Åtminstone mina barn levererades liksom utan instruktionsbok...;) Enormt stöd att ha sin partner där som kan stötta en när allt inte går som på räls och som kan se till barnet när man själv behöver äta, gå på toaletten och liknande. Sedan är man ju inte i bästa psykiska toppskick just efter en förlossning, mycket hormoner och känslor och lika nära till att storgråta som att skratta.

Barn nummer två exakt likadant förutom att pappan då valde att åka hem när jag var installerad på BB pga att barn nummer ett ju var hemma med barnvakt. Då tyckte jag det var ok att vara själv, hade liksom mer koll på läget och lite rutin på saker och ting då. Hade jag velat att min man stannade så hade det inte varit något problem, han var så välkommen så. Stannade drygt ett dygn på BB, sedan åkte jag hem dagen efter förlossningen.
Så jag är jättenöjd med hur det sköttes på det sjukhuset, helt toppen.

Men så kan det gå till på andra sätt också... Min syster fick sitt andra barn för några veckor sedan (bor inte i samma stad som mig). Barnet är fött mitt i natten. Så fort förlossningen var över i princip ombads pappan vänligt men bestämt att åka hem, han var inte längre välkommen. Så drygt en timme efter förlossningen fick han åka hem, min syster var då kvar på förlossningen. Sedan fick hon själv packa ihop sina saker, ta med sig väska och nyfött barn och ta sig till andra sidan sjukhusområdet till en annan byggnad (man måste dessutom gå utomhus för att komma dit) för att checka in på patienthotellet kl 02.30 på natten:eek:. Det är alltså ett gemensamt patienthotell med alla möjliga patienter med olika sjukdomar, inte en BB-avdelning. Hon tyckte inte att det kändes så jätteroligt att ta med sin nyfödda bebis dit. Ingen personal följde med för att hjälpa henne bära eller se till att hon kom fram ordentligt och att inget hände på vägen dit. :mad: Hon var riktigt besviken och ledsen och hennes man blev heligt förbannad när han fick veta att han blivit hemskickad och att ingen sedan hjälpt min syster utan att hon hade fått klara sig själv, att han inte ens kunde få stanna och hjälpa henne komma fram till patienthotellet, han tog för givet att hon skulle få hjälp av personalen att komma dit när han så bryskt blev hemskickad. Inte OK liksom.
Med barn nummer två kanske man klarar sig själv men barn nummer ett så hade jag nog brutit ihop på riktigt om jag inte fått ha min man där de första dagarna.
En stad i Skåne? Känner igen det där! Det var så för mig också mitt i natten när de skickat hem pappan och de plötsligt tyckte att jag skulle till patienthotellet istället. Jag blev följd halvvägs...

kl

Det var riktigt jobbigt med första barnet att pappan åkte hem. Jag var 21 år och helt lost, knappt hållit i ett barn förut och kände verkligen som om jag behövde en instruktionsbok på mitt barn. Jag fick en del hjälp på BB, men åkte hem efter 13 timmar och fick då vara med pappan och lista ut hur bebis fungerade, utan någon som hängde över mig. :)

Med barn nummer två och tre var det inte lika jobbigt, åkte till patienthotell efter några timmar och där fick pappan stanna över för 200 kr per dygn, vilket han gjorde första natten och så åkte vi hem ett dygn efter förlossningen.

Jag förstår ju att pappan inte får vara kvar pga smittorisker och sådant där, men det är ju ändå ganska jobbigt när man inte känner till hur det är att vara mamma och har en massa hormoner och är känslig som få. Det är väldigt ensamt, tyckte jag, att bli lämnad sådär!
 
Jag har alltid varit kvar 3 dagar efter förlossningen. Detta för att bl.a. slippa åka tillbaka för läkarkontroll och liknande.

Pappan har varit kvar en natt med första barnet och en natt med fjärde barnet. Möjligtvis han var kvar en natt med tredje barnet också men jag mins inte riktigt.

Visst är det mysigt när pappan stannar kvar men för min del inte nödvändigt. Behöver jag hjälp så finns ju personalen där.

Med de tre första barnen hade sjukhuset som policy att pappan skulle få stanna kvar i alla fall en natt. Fler nätter om det fanns plats.

Med fjärde barnet så var sjukhuset ombyggt så nu är alla rummen familjerum och pappan får stanna så många nätter han vill.

Varberg är bara sååååå bra :)
 
Är det någon som vet hur man går till väga ifall man ev. Kommer att vilja föda på sjukhus i ett annat landsting? Är det något som måste ansökas om innan, eller går det bra att bara dyka upp?
Vi har BF mitt i påsken och om bebis inte har kommit så firar vi troligen påsken nere i Varberg hos min sambos föräldrar. = Vill bebis ut så vill jag föda i Varberg.
 
Med första sonen fick jag eget rum på BB eftersom jag var snittad. Sonen föddes på onsdagen, och dv sambon var kvar tills fredagkväll. Gemensamt beslut om att göra iordning hemmet inför ev hemgång på lördagen.

Med andra sonen fick sambon sova över 1 natt. Dagen efter så hamnade sonen på neontalavdelningen, och jag som var snittad hade inte fått gå upp än. När allt rett ut sig på neontalavdelningen och vi fått rapport om läget så kom barnmorskan och sa lite fint att eftersom vår son ändå inte låg med mig på rummet så kunde sambon åka hem och ge plats till andra mammor. Så i 2 dagar låg jag själv på BB, mitt barn låg på övervakningsrum på neontalen och jag fick dela rum med andra mammor. Otroligt jobbigt psykiskt eftersom ingen visste vad som var fel med mitt barn, och jag fick vistas bland nyblivna föräldrar som myste med sina små.

Jag kommer hädanefter bli snittad vid fler barn, och tycker inte alls om att pappan måste åka hem i brist på plats. Det är vårt gemensamma barn, som jag inte kan sköta första dygnet själv. Och en redan nedtyngd personalstyrka ska sköta bebis åt mig. Får ångets bara jag tänker på att jag inte kan lyfta upp bebis själv utan tvingas invänta personal. Vilket hände en nära anhörig till mig nyligen, ett planerat snitt och pappan fick åka hem bara några timmar efter. Blev komplikationer efter snittet, och personalen fick sköta bebisen. Nu håller iofs "vårt" BB på att byggas om till patienthotell, men det lär nog dröja många år innan det är klart.
 
Första barnet blev pappan utschasad.
Så där låg jag ensam, bortglömd, helt borta efter flera dygn utan sömn, precis gått igenom helvetet på jorden, och med ett knyte jag inte visste vad jag skulle göra med.
Lägg till att vi var fyra ( eller var det fem? De hade tryckt in en till säng i rummet) mammor med sina nyfödda i rummet varav en bebis som skrek konstant hela natten.
Min enda trygghet och stöd i allt detta kaos, sambon, fick inte vara kvar.
Vi åkte hem nästa dag.. Jag måtta ju få chans att sova.
Och jag är helt säker på att situationen på bb var en del i min förlossningsdepression.

Nu vid andra barnet fick vi eget rum på bb och sambon stannade.
De första dagarna tog han största ansvaret för bebis så jag fick möjlighet att läka och landa i min takt.
Det har gjort stor skillnad!
 
Där vi födde, Karolinska i Solna, får partnern övernatta mot en avgift om 250 kr/dygn. Där behöver man inte dela rum med andra mammor, däremot delade vi badrum med ett annat rum. Jag hade INTE velat vara utan min man de där tre nätterna vi blev på BB! Jag var rätt medtagen och mörbultad, bebisen kräktes fostervatten så hon blev blå i ansiktet och allt var bara så nytt. Plus hormonerna som flödade. Dessutom känns det galet ojämställt om ena föräldern skulle uteslutas från BB-tiden, båda föräldrarna kan behöva den tiden att med personalens hjälp lära sig sköta om och knyta an till sitt barn. Det gör man ju även nattetid!
 
Jag har inte ens tänkt tanken på att barnets pappa inte skulle få vara kvar. Känns självklart för mig, precis som @hvala skriver, att barnets pappa ska samma möjlighet att lära känna och kunna ta hand om barnet. Ska försöka komma ihåg att fråga om detta nästa gång jag träffar barnmorskan.
 
Nu vid andra barnet fick vi eget rum på bb och sambon stannade.
De första dagarna tog han största ansvaret för bebis så jag fick möjlighet att läka och landa i min takt.
Det har gjort stor skillnad!
Efter ombyggnaden på "vårt" BB tror jag bara det finns familjerum! Sååå bra! Alla borde få samma chans att vara med bebisen oavsett om det är barn nr 1 eller 3 eller 7.
 
På det sjukhus som jag födde finns det ett par familjerum, varav vi fick ett. Maken var alltså kvar.

Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig om han inte hade fått stanna. Visst, överlevt hade jag ju. Men lilleman låg på neo över natten och själv hade jag förlorat 17 deciliter blod och kunde knappt stå upp utan att riskera att svimma. Att maken var där gjorde de där dagarna uthärdliga.
(Vi var dock bara där två nätter, därefter fick vi äntligen åka hem.)
 
Efter ombyggnaden på "vårt" BB tror jag bara det finns familjerum! Sååå bra! Alla borde få samma chans att vara med bebisen oavsett om det är barn nr 1 eller 3 eller 7.

Håller med.
Och jag tror att det är rätt viktigt att få en bra start i det nya livet med nyfödd bebis.
Jag trivdes jättebra på BB den här gången, och det var såå himla skönt att ha egen dusch och toalett man kunde gå till i vilket skick/halvklädd/oklädd man än befann sig i.
 

Liknande trådar

Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
4 656
Senast: Anonymisten
·
Gravid - 1år Jag visste inte om jag skulle fortsätta i min första tråd "vem tar du med till förlossningen?" eller om jag skulle skapa en helt ny...
2
Svar
22
· Visningar
3 929
Senast: Milosari
·
Relationer Träffade min nuvarande sambo för ca 4 år sedan och vi har ett barn tillsammans som nu är ca 2 år. Förhållandet är inte alls bra och de...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
10 353
Senast: monster1
·
Gravid - 1år Vad ska man göra när man planerat livet efter ETT barn och ett till knackar på? Misstänker att jag är gravid. Vi har skyddat oss med...
2
Svar
21
· Visningar
3 841
Senast: ako
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Valet i USA
  • Vad gör vi? Del CCVII
  • Vilket är ert favoritgodis?

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp