Sniglar och älkött, delikatesser så det slår härliga till :-)
Snäckor/sniglar
Snäckorna slaktas genom att släppas ned i kokande vatten och får sjuda tills kalklocken släppt eller cirka sex minuter. De kokta snäckorna dras försiktigt ur skalet med en nål eller liknande. Det är viktigt att alla mjukdelar följer med ur skalet, om dessa senare skall användas. Inälvssäcken, mantelfästet runt skalöppningen och hos äldre djur den hårda krypsulespetsen rensas bort. Skalen tvättas och torkas för senare användning.
En vuxen snäcka väger 30-40 gram vilket gör knappt tre på ett hekto. Vid kommersiell export tas prover på bland annat halten av Salmonella och Clostridium vilken måste ligga under ett gränsvärde tillämpat i Frankrike och även gällande i EG. Den slutliga rensningen sker genom att låta sniglarna ligga i vatten med salt och ättika (3 msk salt och I dl vinäger per liter vatten). Efter några byten av vatten och nogrann sköljning är sniglarna rena från slem. De flesta recept förutsätter att snäckorna kokats i osaltat eller svagt saltat vatten i minst två timmar. Därefter kan de tillagas enligt recept
Kokta snäckor (20 st)
Lag
2 liter vatten,
1 tsk salt,
vitpepparkorn,
lagerblad,
1 msk hackad gul lök,
1 msk hackad purjolök,
1 klyfta krossad vitlök,
1 msk hackad morot,
1 msk hackad rotselleri,
1 tsk timjan,
l tsk finklippt persilja
Lägg snäckorna i den kokande lagen och låt koka i cirka 3,5 timmar.
Låt svalna och tag bort tarmen. Ätes varma eller kalla.
Vitlökssmör
200 gram smör
3 krossade vitlöksklyftor
1 finhackad chalottenlök
1 msk finhackat späck
2 tsk citronsaft
2 msk finhackad persilja
salt, vitpeppar
Sniglarna sköljs och kokas sedan i 2,5 - 3,5 d~ i lagen ovan.
De kokta sniglarna läggs i skalen med en klick vitlökssmör både under och ovan. Skalen ställs med öppningen uppåt. De gräddas i ugn, 275 grader i 5-10 minuter. De ugnsbakade sniglarna kan ätas med rostat bröd eller liknande.
Idag bytte jag ut vitlöken mot Ramslök eftersom jag just nu har fri tillgång till färsk sån
Älggryta ca ca 6 portioner
ca 1 kg älgkött
2 vitlöksklyftor
2 lökar
2 morötter
1 köttbuljongtärning
1/2 dl rött vin
1 dl coca cola
2 msk svartvinbärsgele
2-3 dl kantareller
5 enbär
2 lagerblad
2 msk tomatpure
ca 5 dl grädde
salt,peppar
Hacka köttet i mindre bitar,och bryn det i omgångar i lite smör.
I slutet av bryningen pressar du i vitlöksklyftorna och en av de hackade lökarna och låter de steka med.
Häll över vinet,coca colan och så mycket vatten att det täcker köttet och lite till.
Krossa enären och lägg i. Lägg även i köttbuljongen,2 hela morötter samt de två lagerbladen.
Låt köttet koka riktigt,riktigt mört,vilken kan ta allt ifrån 1 till 3 timmar beroende på vad du har för köttbit. En gammal älgko tar längre tid en älgkalv tex;-)
När köttet är så gott som färdigt, steker du upp kantarellerna med lite svartpeppar,salt och den sista löken som ska vara hackad. Häll över kantarellerna i grytan.
Ta upp lagerbladen och morötterna (kasta)
Fyll upp den vätska som kokat bort med köttet, med grädde,Snåla inte,då detta blir såsen.
Häll i svartvinbärsgelen och tomatpuren och rör om ordentligt.Smaka eventuellt av med lite salt och peppar mot slutet.
Låt grädden och alla smaker få koka ihop sig ca en halvtimme till i grytan.