Sv: Nacken som högsta punkt
Hej, jag ser att jag missförstås lite. Självklart vill jag rida hästen med höjd och stabiliserad rygg. Det är grundförutsättningen. Det bör också framgå om man faktiskt läser det jag skrev -
så olika tycker vi inte Susan.
Så okey, Susan, ditt senare inlägg är jag med på, du behöver inte tala om "spruckna teorier" för att vi har aningens olika synsätt på vilka metaforer man ska använda.
Pilbågen möjliggör. Ryggen och magen först, lyftkran efterhand som styrkan och samlingsgraden ökar. Resningen ska ske genom hela överlinjen och är ju egentligen fråga om en sänkning bak, med bieffekterna att halsen reses pga nackbandets sträckning osv.
Skillnaden i synsätt (om vi inte bara pratar förbi varann) är att i min värld kan balansen hittas bakifrån med hjälp av sätet (och det är vi ju egentligen väldigt överens om). Att tygeln ska så att säga spänna en båge framifrån tycker jag ger en bild av kraftig tygelinverkan och jag anser inte att den metaforen funkar för den samling som ger en avlastning av framdelen.
Jag tror inte heller att vägen till samling måste gå via en utbildningstid bakom lod eller att hästen nödvändigtvis måste hålla in hakan för att hålla ihop underlinjen, eftersom jag sett exempel på att det funkar ändå - i forntiden då. Eftersom man kan rama in hästen till stor del med sin egen sits. Och eftersom jag tror att ramen utgörs av balansen till stor del - sätter sig hästen, så att den skiftar balanspunkt bakåt, så har man inte nödvändigtvis så stort sug i bettet eller behov av inramning där framme. Man kan ha massor av energi under sig, och jag menar inte att hästen då ska bjuda bakåt på något vis, men den kan hitta sin balans så att den inte behöver trilla åt något håll, och behöver då inte heller formges - då bara stör man som ryttare.
En häst som samlar sig själv i frihet gör ju ofta det utan att dra in näsan, så jag tror att det går (sedan finns det de som väljer att dra ihop halsen, de som sänker ryggen och kastar upp halsen och alla möjliga varianter däremellan). Däremot är det ju ursvårt att som ryttare hitta en så god balans, på en gång inramande och ostörande sits.
Tygelkontakt motsätter jag mig inte på något vis. Tygelns funktion anser jag ligger i det sinnrika signalsystem som den bidrar till hand - tunga. Handen kan bidra till att få hästen att slappna av i käken och därmed sluta spjärna mot bettet = låta huvudet falla rakt ner. När kontakten är så mjuk att tungan och käken är avslappnade så kan man finlira jättemycket. Men jag tycker det är svårt att hitta rätt kontakt, utan att stödet blir hästens femte ben eller får den att krulla ihop halsen för att komma undan ett stöd den inte vill ha.
Så, poängen är att jag tror på att rida med ryggen upp OCH med nacken högst, att jag tror på möjligheten att rida hästen med omvinklat bäcken och eftergift i nacken utan att den ska behöva böja in näsan. Jag tror att man bygger överlinjen bättre på hästen om man inte rider den i stretch (djup form) mer än just när man vill att den ska få stretcha, vila, pusta - och då på lång tygel. Ser ingen anledning till att det skulle ske bakom lod heller.
Nyanser sedan - det kan funka ändå. Man kan behöva göra undantag och prova olika vägar för olika hästar. Men det är lätt att springa vilse om man inte strävar efter att vara så korrekt som möjligt så ofta som möjligt. Just eftersom det faktiskt kan vara korrekt även på låg unghästnivå, bara inte så samlat.
Sedan är det här ju min filosofi / teori - det är din version också Susan. Inte ens vetenskapsmännen är helt överens om vad samling är, eller hur kroppen gör för att åstadkomma den. Det lär dröja innan man är samstämmiga eftersom man mäter så olika saker i olika undersökningar och har olika referenser kring målbilden ( t ex korrekt samling = när rörelser som kräver högre samling utförs, ELLER = när någon kändis sätter sig på en kändishäst, ELLER = när viktförflyttning sker bakåt, ELLER = ??? ).
Källor som jag gillar för att de är väldigt pedagogiska (tyvärr bara på engelska och dessutom med olika förklaringsmodeller, men rätt överens om idealen).
http://sustainabledressage.net/
http://nicholnl.wcp.muohio.edu/DingosBreakfastClub/BioMech/BioMechRideContent.html