Nacken som högsta punkt

Sv: Nacken som högsta punkt

Båda och, men främst höga klasser. :) Har studerat bilder från olika tävlingar.
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Det här kommer väääldigt sent, men Biffen, i ditt första inlägg i den här tråden, så skrev du: Hellre dock näsan lite bakom lod i en öppnare form och hästen verkligen jobbar igenom hela kroppen.

Kan du förklara hur hästen kan gå i en öppnare form med näsan bakom lod? Då är den ju inte öppen i formen, eftersom öppen i formen betyder att näsan kommer fram FRAMFÖR lod, detta för att träna på att hästen orkar bära sig och är en bra övning för hästar som gärna går bakom hand, alltså DÅ bakom lod. Har jag fel, så påpeka gärna, men så har i alla fall jag lärt mig.

Tack!
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Båda och, men främst höga klasser. :) Har studerat bilder från olika tävlingar.

Ok..i lätta klasser är det ju stor skillnad på om vi pratar om en Lätt C eller en Lätt A..i lätt C är man ute efter arbetsformen och att ryttaren kan visa upp en avslappnad häst..här tittar man på takt, eftergift och kontakt/stöd, de tre första stegen på utbildningskalan. I en lätt A, särskilt i Lätt A:5 och 6, så kommer ekipaget att få lägre poäng om inte samlingen har börjat ta plats. Här dyker ju också skolorna upp. Man kommer inte få underkänt betyg (fyra eller lägre) om formen är felaktig, men man kommer inte få mer än en femma eller sexa som högst (förutsatt att man inte klantat till rörelserna och gjort felaktigheter och missar etc). Ett sådant ekipage kan ju hamna runt 60% men om man betänker att maxprocent är 100 så har ju ekipaget tappat 40% av poängen. Så långt lätta klasser.

Jag håller på att utbilda mig till Lätt A domare så vad gäller högre klasser går jag inte in på detaljer om hur många poäng man drar av för inkorrekt form då jag inte har gått utbildning för detta men visst skall det bestraffas, mer ju högre klass det gäller men man måste också komma ihåg att man bara har en skala på 0 -10 poäng (koeff på vissa rörelser som anses som extra viktiga) och om ekipaget utför en rörelse hyfsat (det blir ju inte mer än hyfsat om formen är felaktig, vissa rörelser går ju i praktiken knappt att utföra om inte samlingen är korrekt) fastän formen är inkorrekt, så kan man ju inte sätta en 1 eller en 2 på rörelsen för vad skall man sedan sätta om nästa ekipage kommer in på banan och misslyckas totalt med samma rörelse och har samma inkorrekta form? Man får ju inte sätta minuspoäng. :D Så visst tycker jag att ekipagen ofta får låga poäng för felaktig form av de flesta domare men det finns en gräns för hur mycket man kan dra av om rörelserna ändå utförs.

Sedan finns det ju bättre och sämre domare, men det är bara mänskligt.
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

Kanske uttryckte mig klumpigt men jag menar att hästen inte ska ha en hopkrullad knyck på halsen - bakom lod och rumpan kvar i stallet, utan en mera lång och jämn böj genom hela kroppen med mycket luft mellan bringa och haka men hamnar strax bakom lodplan ändå.

Hästen rids då troligen på det sätt som Susan förespråkar, på längre tygel - se hennes inlägg ovan. När man är där, kanske man kan börja fundera på att försöka samla och efter det kommer nacken att hamna som högsta punkt.

Den kan ju ridas i en öppen form (på det sätt du menar) utan att ha ryggverksamhet alls.
Då föredrar jag en ryggverksamhet och valfri näsplacering.

Jag är ingen "riktig" dressyrryttare - tävlar inte utan vill lära mig och kanske en dag klara av att rida hästen korrekt, så att han kan göra sitt bästa. Ursäkta om det blev en begreppsförvirring.
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

Vill tillägga en sak till mitt tidigare inlägg vad gäller poängsättning av hästar i inkorrekt form..personligen tycker jag inte att de ekipage som får "bestraffning" för inkorrekt form av domaren får för höga poäng..däremot kan jag tycka att de ekipage som har en korrekt form får för LÅGA poäng..alltså skillnaden mellan korrekt och inkorrekt form kan ofta bli för liten..jag skulle önska att fler domare vågade höja de bättre ekipagen snarare än att sänka de sämre.
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Hästarna går i någon slags hööööög men hopryckt form på kandaret - viker in huvudet - men nog är nacken högst - men ryggen är hängmatta och bakbenen i granngårn....?

Härligt uttryck:D och sant;)
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Degree skrev:"Vill tillägga en sak till mitt tidigare inlägg vad gäller poängsättning av hästar i inkorrekt form..personligen tycker jag inte att de ekipage som får "bestraffning" för inkorrekt form av domaren får för höga poäng..däremot kan jag tycka att de ekipage som har en korrekt form får för LÅGA poäng..alltså skillnaden mellan korrekt och inkorrekt form kan ofta bli för liten..jag skulle önska att fler domare vågade höja de bättre ekipagen snarare än att sänka de sämre."

Min kommentar - Att på den lite lägre nivån är hästen inte så stark. Den orkar inte bära sig i en korrekt form och gå med enorm aktivitet. En häst som rids i lägre form kan få mer aktivitet eftersom den inte belastar bakdelen på samma sätt. Om den ser ut att gå i en hyfsad form ser det för ögat bättre ut, även om den är lite mer i framvikt. Det handlar ju om hästar som är under träning för högre klasser och då ska form etc varieras för att bygga upp hästen.
Men kombinationsmöjligheterna är oändliga.... Domaren ska fatta ett ögonblicksbeslut, baserat på om ekipaget har utfört rörelsen - därefter hur, i vilken form.
- Det som skadar hästen mest på sikt tror jag är den hårda hand som hästen försvarar sig mot genom att bli "som en fönsterhake" och sluta vinkeln i ganashen, och tappa överlinjens utveckling. Jättesvårt att rida bort, och ger nog ofta skador i nackbandets infästning. Antagligen överbelastning fram också. :eek:
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Själv har jag ingen aning

Men de flesta jag har pratat med tycker inte att det gör ngt om hästen är ngt bakom lod (obs, ej knäpper av) bara den arbetar bakifrån och fram. Och att man dessutom VET att man har placerat hästen där. (Varför man då inte rider med hästen I lod vet jag då inte heller..!?)

Målet är dock att rida m nacken som högsta punkt och i lod.

Detta är vad jag har snappat upp från "höger till vänster"
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Jag kollar aldrig på hästar eller mina hästar om de har nacken som högsta punkt.. Jag tycker att om man fokuserar på det så kommer man bara låsa ryggen..

Utan jag joabbar för att mina hästar ska vara lösgörda, ta stöd och ha framåtbjudning och sen jobbar jag dem när de är det, och ju stakare de blir ju mer rätt blir formen.. så det kommer med tiden!

Min d-ponny som är väldigt het och har väldigt mycket framåtbjudning har jag inga problem att låta gå lite bakom lod för att få han att lugna sig och jag kan ändra hans form hela tiden. Sen har han en ny liten ryttare nu och hon har svårare för att rida honom i en bra form, och igår när jag red så hade han släppt bettet lite, men det gick fort att få tillbaka.. Det är inte lätta att få en häst i en helt korrekt form men om man jobbar efter det som jag sa där uppe så kommer det naturligt, iaf för mig..
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

Ja det är ju det som är frågan då - jobbar en häst som går bakom lod verkligen korrekt? Hur mkt bakom lod ska den isf tillåtas att vara?

Jag tycker att det iaf får kombineras med en låg och djup Rund form. En häst som går högt med nacken Och bakom lod har jag svårt att tro jobbar rätt??
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Men här har vi ju probelemt i en lite ask?

Går en häst som går högt med nacken och framför lod per automatik rätt?

Mycket förenklat så handlar form om att stabilisera ryggen för att klara av att röra sig korrekt trots en börda i form av ryttaren.

Bakom lod är inte intressant, det som är intressant är om hela ryggen välvs upp mot ryttaren. Dras halsen ihop för mycket kan hästen inte välva ryggen uppåt.

Men bakom lod kan hädetn vara utan att vara ihopdragen i halsen

Läs True BLues inlägg - mycket sitter i ganaschvinkeln :angel:

Har du en öppen Ganashvinkel = ett upp och nedvänt U - eller ett V ojojoj :o
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

Titta på den här bilden
Inget U där inte

ganaschvinkeln är ju dessutom längre bak än halsens nedre del :o
- men nacken är halsens högsta punkt

salinero.jpg


Med den här korta halsen - (men visserligen då upplyfta) så kan hästen omöjligt välva ryggen upp mot ryttaren...

Tvärtom ser ju ut som en falukorv med böjen nedåt i siluetten :crazy:

Hur tror du halskotpelaren ser ut där inne?
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

Nej, jag utgår från min häst som ska ridas väldigt låg. I en hög form så kan jag inte uttala mig mer än att det ser illa ut

Iom att min ska gå lågt så är det lätt att han hamnar lite bakom, men inte jämt och det är de de inte tycker gör så mycket.. de som "kan" ;)

Min häst ska inte ha nacken som högsta utan manken.. svårt! Tycker jag...
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Nu har jag inte läst de andra inläggen så jag kanske svarar samam sak som någon annan.

Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på var hästen har nosen/nacken. Man måste istället titta på hur HELA hästen arbetar. Det finns hästar som visserligen har nosen framför lod men som andå inte arbetar genom ryggen. Å andra sidan finns det hästar som pga sin exteriör håller nosen lite bakom lod men ändå arbetar fint genom kroppen.
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Jag tycker några saker i just denna diskussionen (som ju är återkommande) behöver redas ut.

1) Nacken högst betyder inte att rida med hög nacke och hals. Nacken högst betyder bara att halsen är buren så att hästen inte går i stretch form (lång och låg, mulen mot marken) utan att nacken befinner sig överst på en hals som inte böjer sig på mitten. En centimeter högre än manken räcker.
Nacken högst är därför fullt möjligt att rida med från dag 1, i en öppen, låg unghästform. Ju högre samling destu högre relativ resning, nacken höjs i förhållande till korset när korset sänks.

2) En lösgjord häst slappnar av i nacken så att huvudet hänger rakt ner, den stretar då inte mot bettet utan håller det mjukt i munnen. Det korrekta är därför en häst med huvudet i lod.

3) Huvudet är inte ett facit på formen i övrigt - den kan vara helt åt skogen vare sig hästen går framför, bakom eller i lod - men när formen i övrigt är korrekt så ska huvudet hamna där. Vägen till korrekt form kan förvisso vara krokig.
Om hästen är sorten som ogärna sänker sig alls kan man visst rida "ner den" om man tycker att det behövs och då tillfälligt acceptera om den hamnar bakom lod, men då får man inse att hästen befinner sig där - att den inte är lösgjord än och inte kan avkrävas något samlande arbete. (se gärna tråden om lösgjordhet)

4) Ganasch vinkeln är ju avslöjande om halsens längning, men även en lång hals med öppen vinkel kan vara så låg och rund att hästen ändå går tungt på bogarna.

5) Varför acceptera bakom lod och utgå ifrån att resten av kroppen jobbar rätt? Många resonerar så: "jag bryr mig inte om var huvudet befinner sig", ändå ser man att det är just det enda de bryr sig om - huvud ner och nos in först och till varje pris. Huvudets placering är oväsentlig så länge det iallafall inte råkar vara framför lod... :confused: Först sedan kan man börja komma till arbete, hoppas man.

Detta undrar jag över. Kan hästen verkligen jobba korrekt över ryggen när man håller in nosen på den? Blir det inte spänningar i underhals / käke av huvudets vikt?
Jag uppfattar faktiskt nästan alltid hästar som går bakom lod som att de går i nerförsbacke, ofta med frambenen låångt in under kroppen och bakbenen bakom sig. Ryggen må ha kommit upp i vissa fall, men resten är fel och vinklarna i bakkärran glömde man visst. Att acceptera det "i en övergångsfas" tills hästen ska tävla blir ju att rida ständigt på bogarna. Jag kan inte få det att gå ihop med korrekt form.

När jag började rida var verkligen bakom lod förbjudet. Och man utbildade faktiskt hästar till GP och levader då med. Man utgick från den låga, friare formen (nacken högst, men fortfarande relativt låg) och arbetade sig uppåt. Uppresande tygeltag ingick dessvärre, men de har vi ju kvar än idag, så det är ju inte så mycket bättre nu.

I korthet menar jag:
Det finns många varianter på fel ridning (sannolikt provar de flesta av oss flera varianter under ett enda normalt pass). Att det finns "mer fel" sätt att rida gör dock inte de "mindre felen" rätt. Det är lika fel att krulla ihop halsen i en låg som i en hög form. Det är lika fel att ryttaren drar hästen bakom lod som att hästen drar nosen framför lod.
Skilj på att rida hästen i arbete (nacken högst) och att låta den stretcha (med fri hals och nacken sänkt), eftersom ryggen kan höjas, men inte arbeta medan den stretchar.
En låg form ger inte en god ryggverksamhet automatiskt. Inte en hög heller. All form börjar bakifrån och går fram via ryggen. Hals, nacke och huvud kan bromsa eller möjliggöra ryggverksamheten, inte skapa den.
 
Sv: Nacken som högsta punkt

Egentligen är ju du och jag överens om det mesta.

Men om man tänker så här; även att vinkla om bäckenet innebär ju en spänning.
För att spänna pilbågen uppåt så måste det bli spänning i strängen.
och strängen är ju _hela underlinjen_

Däremot måste strängen spännas jämnt :idea:

Och jag vill ha en spänning i underlinjen. Men all spänning behöver inte vara statisk spänning. Utan kan ju vara en ANspänning.
En rytmisk stabiliserande spänning

Musklernas jobb är ju faktiskt i stor utsträckning att stabilisera. Om underlinjen stabiliserar så kan hästen
A bära
B få rörelsefrihet i ryggen och bakbenen = ryggverksamhet
C få bogfrihet .

Anspänning i underlinjen
*håller in hakan lite grand,
rätar ut den nedre delen av S krurva = halsne sträcks frampt till skillnad från min falukorv där uppe :D
* lyfter bröstryggen - halsen åker fram lite till
* välver länen.

Att _bara_ vika in hakan ger en knick iställer för en jämn välvning. Drar man för mycket så tänker ju inte halsen framåt längre - se falukorv där ovan


En häst som går med nacken flat ut har inte fått igång sin underlinje :o

De flesta biomekaniska förklarinsgmodeller utgår från en tvådimensionell häst:angel:
Nu är ju hästen tredimensionell och anspänningen - om hästen är losgelassen :angel: - växlar då från sida till sida. Den spänningen är då stabiliserande.

Och denna stabilisering behövs då bakbenen skapr så starka diagonala skjutkrafter.
:idea:

Konstant dubbelsidig spänning är dock skadligt eftetrsom de oliak sidorna så börjar motvera varandra.

Så det är nog mer skadligt att inte spänna pilbågen och inte rida losgelassen ur muskelmetabolisk synpunkt
 
Senast ändrad:
Sv: Nacken som högsta punkt

1) Nacken högst betyder inte att rida med hög nacke och hals. Nacken högst betyder bara att halsen är buren så att hästen inte går i stretch form (lång och låg, mulen mot marken) utan att nacken befinner sig överst på en hals som inte böjer sig på mitten. En centimeter högre än manken räcker.
Nacken högst är därför fullt möjligt att rida med från dag 1, i en öppen, låg unghästform. Ju högre samling destu högre relativ resning, nacken höjs i förhållande till korset när korset sänks.


Japp - absolut. Men det som kommenteras är väl faktumet att det ÄVEN är möjligt, att tekniskt sett, rida med nacken högst, i en ICKE ändamålsenlig form ö.h. t- dvs invikt skalle på giraff hals (tex Susans illustration)

3) Huvudet är inte ett facit på formen i övrigt - den kan vara helt åt skogen vare sig hästen går framför, bakom eller i lod - men när formen i övrigt är korrekt så ska huvudet hamna där. Vägen till korrekt form kan förvisso vara krokig.

fast DET tror jag nog samtliga är väl medvetna om i denna tråden, på den nivå diskussionen för sig...:crazy:

Om hästen är sorten som ogärna sänker sig alls kan man visst rida "ner den" om man tycker att det behövs och då tillfälligt acceptera om den hamnar bakom lod, men då får man inse att hästen befinner sig där - att den inte är lösgjord än och inte kan avkrävas något samlande arbete. (se gärna tråden om lösgjordhet)

absolut - men även detta tror jag folk här har ganska bra koll på ???? återigen - det är inte det som är trådens diskussion som jag tolkat den??

4) Ganasch vinkeln är ju avslöjande om halsens längning, men även en lång hals med öppen vinkel kan vara så låg och rund att hästen ändå går tungt på bogarna.

jodå vars - återigen var det en av poängerna jag avsåg med min första kommentar- att det går inte riktigt att fokusera på EN viss vinkel utan samband med resten, för att säga att hästen går i en ändamålsenlig korrekt form.... varken huvuden, halsar, bakben eller ganascher i sig - ensamma utanför helheten.....:crazy:

5) Varför acceptera bakom lod och utgå ifrån att resten av kroppen jobbar rätt? Många resonerar så: "jag bryr mig inte om var huvudet befinner sig", ändå ser man att det är just det enda de bryr sig om - huvud ner och nos in först och till varje pris. Huvudets placering är oväsentlig så länge det iallafall inte råkar vara framför lod... :confused: Först sedan kan man börja komma till arbete, hoppas man.

det håller jag absolut med och det är en viktig observation som i mina ögon är roten till mycket av de onda i dressyren, dvs ryttaren KAN inte komma ifrån fokuset på huvudet - oavsett vad den vet i grunden om att detta faktiskt inte är svaret.... vi är ändå upplärda på ngt sätt som sitter djupt, att i mycket döma efter huvudet - eller iallafall stirra oss blinda på det...

Detta undrar jag över. Kan hästen verkligen jobba korrekt över ryggen när man håller in nosen på den? Blir det inte spänningar i underhals / käke av huvudets vikt?

det blir det kanske, men framför allt bryts ju bågen från bäcken/bak, som möjliggör en korrekt båge av bäcken, ryggrad, och i sin tur, halskotpelaren som följd...den diskussionen har vi varit inne på vid några tillfällen i vissa trådar, dvs tanken att i viss mån, så är förutsättningarna BÄTTRE för en häst ÖVER tygel att komma till rätt arbete, än en som går UNDER/BAKOM lod. därför att i den högre formen har du fortfarande möjligheten att spänna bågen - i den lägre har du redan brutit bågen, åt fel håll - av :crazy:

Jag uppfattar faktiskt nästan alltid hästar som går bakom lod som att de går i nerförsbacke, ofta med frambenen låångt in under kroppen och bakbenen bakom sig. Ryggen må ha kommit upp i vissa fall, men resten är fel och vinklarna i bakkärran glömde man visst. Att acceptera det "i en övergångsfas" tills hästen ska tävla blir ju att rida ständigt på bogarna. Jag kan inte få det att gå ihop med korrekt form.
se ovan kommentar - håller med!


I korthet menar jag:
Det finns många varianter på fel ridning (sannolikt provar de flesta av oss flera varianter under ett enda normalt pass). Att det finns "mer fel" sätt att rida gör dock inte de "mindre felen" rätt. Det är lika fel att krulla ihop halsen i en låg som i en hög form. Det är lika fel att ryttaren drar hästen bakom lod som att hästen drar nosen framför lod.
återigen - ja....


Skilj på att rida hästen i arbete (nacken högst) och att låta den stretcha (med fri hals och nacken sänkt), eftersom ryggen kan höjas, men inte arbeta medan den stretchar. fast återigen - det går att få nacken högst och för den skulle iNTE arbeta den rätt....:crazy:

En låg form ger inte en god ryggverksamhet automatiskt. Inte en hög heller. All form börjar bakifrån och går fram via ryggen. Hals, nacke och huvud kan bromsa eller möjliggöra ryggverksamheten, inte skapa den.

Återigen - vi är framme vid grund kunskapen och nyckeln, som de flesta känner till, men lik förb-nat inte kan omsätta i praktiken, då vi fokuserar lika sjutton framifrån och bak. det finns väl en anledning att svenska ryttare utomlands anses rida för mycket med handen....? :(


Tack för ett mycket bra inlägg :bow:
 

Liknande trådar

Dressyr HELT teoretiskt resonemang med några konstiga funderingar 😀 Och kasta in era tankar med, hur ni tror det ser ut, upplevs och är. Man...
9 10 11
Svar
211
· Visningar
13 204
Senast: Jeps
·
Dressyr Alltså jag har funderat på det här så himla länge nu och jag vet att det pratats mycket om det men jag måste bara ta upp det ändå. När...
33 34 35
Svar
692
· Visningar
64 223
Senast: Fiador
·
Dressyr Jag funderar lite över vad som är en korrekt form hos häst. I TR II står det följande: "I allt arbete, även i halten, måste hästen vara...
Svar
3
· Visningar
2 098
Senast: Fiador
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Ni som vet vem jag är IRL får gärna hålla det för er själva. Skiter i att ha nåt anonymt nick, jag har ju ändå redan ältat allt detta i...
2
Svar
36
· Visningar
8 457
Senast: _Taggis_
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp