Fast alltså, ni som reagerat på det jag skrev om att låta bäbisen vara där hen var mest nöjd, LÄSTE ni vad jag skrev egentligen?
Jag tror det, men jag kan ju ha missuppfattat. Jag svarar emellan dina kommentarer, inte för att verka aggressiv utan för att förklara hur jag tänkte. Sedan tänkte säkert du likadant men jag missuppfattar lite grann. Så vi håller nog med varandra.
Var i hela friden får du in att någon skulle tycka det man var körd som förälder (!?!?!) för att man lämnade barnet till dess andra förälder (som du vid op)??
Barnet var ju då van vid pappa och rimligen mest nöjd där. Jag tänkte inte på det utan tog honom såklart och behandlade honom som mitt/vårt barn. Men hade det varit tvärtom. Om jag hade haft honom själv i fem timmar och min man hade varit osäker i sin papparoll så som många pappor kan vara. Då skulle nog han inte tagit barnet så självklart som jag gjorde. Jag minns inte om barnet reagerade eller grät. Men hade han gjort det skulle jag tröstat honom, inte lämnat tillbaka honom till pappa. För jag skulle inte ens tänkt/reflekterat över att det var fel att jag tog honom. Men en osäker man skulle gjort det direkt i motsvarande situation gissar jag.
Jag skrev att jag tycker det är onödigt att krångla mer än nödvändigt med en nyfödd - som väl mer har instinkt och känslor än vilja - och då när mamman är hemma och orkar och kan tycker jag att det känns överdrivet att t ex pappa ska flaska varannan gång bara för att ha millimeterrättvisa. Jag skrev också att man som mamma självklart måste få både vila och komma i från, och att det funkar utmärkt för pappa då, samt att flaska är fantastiskt (våra tre har tagit den av pappa utan att blinka och jag har kunnat göra annat).
Vi krånglade inte ett dugg. Jag ammade alltid om jag var hemma. Men ungen åt inte 100% av tiden, jag har faktiskt inte stött på spädbarn som gör det, men det finns säkert. Så mycket av tiden när han inte åt så hade hans pappa honom, om hans pappa var hemma. Så barnet var inte alls mammigt, trots att jag ammade helt och hållet och tog hela nätterna. Men sådant kan ju också bero på kroppsspråk osv, tex hans pappa var lugn och mjuk och gosig inte stel och nervös. Sådant kanske kan spela in. Bebin låg och sov hängande över hans axel många gånger, pappa var större och kunde bära längre och hade bekvämare axlar att vila mot. (dessutom i folksamlingar/släktmiddagar kom bebis mycket högre upp, 20 cm högre, pappa var en klar favorit i folksamlingar.) Om barnet krånglade var det till skillnad från många andra barn i tråden inte bara mat det handlade om. Han ville också titta och komma ut och tröstas. All gråt var inte för mat. Det kanske gjorde det lättare för pappa att trösta.
Han tog liksom inte barnet för att jag behövde vila och komma ifrån, utan för att det var hans barn och han var pappa till det och han tyckte om det och de hade en relation (en kollegas man hade ingen relation till deras barn förrän han tog sin pappamånad, då fick han lite känslor. Lite otäckt att bo ihop med en till två individer man inte känner och inte har känslor för.). Att jag då när han hade hand om barnet kunde sova och läsa och dyl var också fantastiskt och fick mig att orka mer.
Min egen erf i just den här frågan är faktiskt att vid barn 1 var vi helt inne på att bäbis minsann skulle vara lika mkt med båda. Pappa bar, flaskade emellanåt och tröstade. Jag ammade sittande , bar, tröstade. Bäbis var inte nöjd. Vi var slut av trötthet. Det gick över vid ett par, tre månader o vardagen satte sig. Vid barn 2 o 3 liggammade jag o samsov m bäbis (pappa o syskon i annat rum). Alla var nöjda, alla sov. Jag hade bäbis vid bröstet mycket, men när jag behövde göra annat fick pappa ta över o det gick fint. Vid två, tre månader slutade supersnuttandet o bäbis åt mer sällan.
Hela min poäng var bara att inte komplicera i onödan.
Vi tänkte aldrig att minsann med båda, min man råkade älska A jättemycket och jag var ganska trött och slut i början. Jag ammade sittande, (vet inte varför det ev är fel) mina bröst var stenhårda och liggamning var omöjligt, och ja amningshjälpen försökte visa, men det gick inte förrän barnet var fem månader. Vi samsov inte (för jag var rädd att mosa bebin och hade läst lite statistik om diverse) men jag klarade att gå upp och amma fint. Barnet åt i en timma i taget, men med 2-3 timmars mellanrum. Han låg inte vid bröstet om han inte var hungrig. Pappan tog hand om barnet om han var hemma lika mycket som jag oavsett om jag behövde göra annat eller ej.
Våra tre barn hänger lika mkt med båda sina föräldrar och vi har delat på föräldraledighet och delar ansvar och sysslor. Vi är definitivt primära för ungarna båda två. Jag har bara sagt att jag inte tror amning behöver påverka jämställdheten mer än någon annan faktor, och ändå kommer helt tokiga associationer som att jag skulle insinuera att TS inte vill sitt framtida barns bästa eller att man skulle vara rökt som förälder för att man inte var hos barnet 24/7. Inget av detta har någon substans alls, och själv har jag lugnt och glatt lämnat pappa, bäbis och flaskan några timmar redan efter några veckor, och kortare - typ 1 h redan från dag 2 (ville dock vänta till 3 veckor /etablerad amning m att introducera flaskan o därav kortare i början).
Jag fattar faktiskt inte vad flera av er har läst in i mina inlägg!?
Likadant här och jag tror inte heller amningen behöver påverka jämställdheten. Men andra människor med andra bebisar verkar tycka att det måste göra det. Och då tycker jag att om man oroar sig för en sak som många intygar så kan man få fundera över det. Och jag har också lämnat pappa bebis och flaska under några timmar redan efter några veckor, regelbundet och kört ur stan och det gick mycket bra.
Så du ser, vi tycker ungefär likadant. Och slutresultatet är detsamma. (enda skillnaden är att det låter lite mer som att din man avlastade och min man hade nöje av bebin. Men det är nog ren ordbehandling.)