Hur hantera potentiell diabetes (utbruten från Vad gör vi CLIX)

Inte alls kopplat till diabetes men åh vad jag skulle vilja att någon räknade ut en foderstat åt mig! Och försåg mig med 3-5 enkla recept som jag kunde rulla runt middagar på. Frukost och lunch har jag redan standardiserat, men får inte till sista pusselbiten. Och har egentligen noll koll på om jag äter vad jag behöver...
Äter man många olika saker, så får man i sig det man behöver. Det är den enklaste ”foderstaten” tycker jag: Variation.
 
Har man diabetes är det viktigt att äta många gånger för att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt.

Våra boenden med diabetes ser vi till att dom äter något 7 ggr MINST per dygn. Det behöver bara vara något litet utöver måltiderna. Det är också viktigt att nattfastan inte blir för lång.
För typ 1. Det är ju en enorm skillnad.
 
Om man vill äta billig och bra mellis kan jag rekommendera hummus. Går att frysa så man kan göra en stor laddning. Om man vill kan man ha i tahinepasta. Koka kikärter (jag köper billigt på nätet) och mixa sedan med citronjuice (egentligen färska citroner men jag använder den man köper på flaska), någon vitlöksklyfta och som sedan äts det med tex morotsstavar, gurka, blomkål och vad som finns på extrapris. Mycket nyttigt med långsamma kolhydrater. Bara att ta fram ur frysen och kanske köra lite igen med elvisp för att få det krämigt igen.

https://zeinaskitchen.se/hummus/ Det här är ett enkelt och gott recept och kostar inte många kronor.
 
Äter man många olika saker, så får man i sig det man behöver. Det är den enklaste ”foderstaten” tycker jag: Variation.
Och det är en av anledningarna till att jag vill ha min "foderstat" uträknad. Min frukost och lunch är väldigt ovarierad 😄 Jag TROR innehållet är bra och ganska komplett, men jag vet inte. Och vet ännu mindre vad jag skulle behöva komplettera med till middagar.
Att börja variera frukost och lunch finns inte på kartan, det skulle sluta med att jag skulle skippa de målen... att ha hittat det som funkar är det som gör att jag äter helt enkelt.
 
Och det är en av anledningarna till att jag vill ha min "foderstat" uträknad. Min frukost och lunch är väldigt ovarierad 😄 Jag TROR innehållet är bra och ganska komplett, men jag vet inte. Och vet ännu mindre vad jag skulle behöva komplettera med till middagar.
Att börja variera frukost och lunch finns inte på kartan, det skulle sluta med att jag skulle skippa de målen... att ha hittat det som funkar är det som gör att jag äter helt enkelt.
Varför kan du inte variera maten?
 
Varför kan du inte variera maten?
För om jag ska variera behöver jag fundera på vad jag ska laga och då måste jag få till planering och inköp och då fallerar det. Nu funkar det bra för mig att äta samma frukost (havregrynsgröt med lite extra) och väldigt lite variation på lunch (egengjorda soppor, varierar oftast bara mellan grön och röd). När det kommer till middag fallerar det ofta på att jag behöver tänka ut i förväg vad jag vill äta, jag behöver ha det hemma och jag behöver ha både tid och energi att laga det. Därav att jag skulle vilja ha ett fåtal rätter som är lika enkla för mig som mina soppor är, som jag kan göra mycket av vid få tillfällen och som jag inte tröttnar på. Saknar som sagt den pusselbiten.
 
För om jag ska variera behöver jag fundera på vad jag ska laga och då måste jag få till planering och inköp och då fallerar det. Nu funkar det bra för mig att äta samma frukost (havregrynsgröt med lite extra) och väldigt lite variation på lunch (egengjorda soppor, varierar oftast bara mellan grön och röd). När det kommer till middag fallerar det ofta på att jag behöver tänka ut i förväg vad jag vill äta, jag behöver ha det hemma och jag behöver ha både tid och energi att laga det. Därav att jag skulle vilja ha ett fåtal rätter som är lika enkla för mig som mina soppor är, som jag kan göra mycket av vid få tillfällen och som jag inte tröttnar på. Saknar som sagt den pusselbiten.
Havregrynsgröt! :heart

Har tyvärr inga tips på middagar.
 
För om jag ska variera behöver jag fundera på vad jag ska laga och då måste jag få till planering och inköp och då fallerar det. Nu funkar det bra för mig att äta samma frukost (havregrynsgröt med lite extra) och väldigt lite variation på lunch (egengjorda soppor, varierar oftast bara mellan grön och röd). När det kommer till middag fallerar det ofta på att jag behöver tänka ut i förväg vad jag vill äta, jag behöver ha det hemma och jag behöver ha både tid och energi att laga det. Därav att jag skulle vilja ha ett fåtal rätter som är lika enkla för mig som mina soppor är, som jag kan göra mycket av vid få tillfällen och som jag inte tröttnar på. Saknar som sagt den pusselbiten.

Jag brukar göra mat för en arbetsvecka. Så äter jag det varje huvudmål tills det är slut. Då gör jag nån ny rätt. Då behöver jag bara planera en gång per flera dagar. Inte så variationsrikt men jag tänker att i ett längre perspektiv blir det nog helt okej. Du borde kunna göra samma princip med middag som med lunch dvs ha nåt färdigt?
Frukost är jag dock väldigt ensidig och äter alltid en smoothie med bär och frukt. Det är min lilla rutin och mkt svårt att ändra på...
 
För om jag ska variera behöver jag fundera på vad jag ska laga och då måste jag få till planering och inköp och då fallerar det. Nu funkar det bra för mig att äta samma frukost (havregrynsgröt med lite extra) och väldigt lite variation på lunch (egengjorda soppor, varierar oftast bara mellan grön och röd). När det kommer till middag fallerar det ofta på att jag behöver tänka ut i förväg vad jag vill äta, jag behöver ha det hemma och jag behöver ha både tid och energi att laga det. Därav att jag skulle vilja ha ett fåtal rätter som är lika enkla för mig som mina soppor är, som jag kan göra mycket av vid få tillfällen och som jag inte tröttnar på. Saknar som sagt den pusselbiten.
Foul eller hummus med bröd och nåt färdigt tillbehör typ fetaost, cornichons eller oliver? Det är extremt enkelt - man kan göra en stor sats foul eller hummus och ha i kylen, och sen bara ta fram när man ska äta. Eller en stor sats svartaböngryta eller feijoada att ha i kylen eller frysen. Så kan man koka ris till och värma en portion gryta till middag. Eller koka jättemajs, och sen när det är middag steker man upp lite majs i stekpannan, kryddar med salt och chilipulver, och serverar med småtomater och smulad fetaost.

Den typen av mat har fördelen att kräva extremt lite matlagning och vara nyttigt och billigt.
 
Foul eller hummus med bröd och nåt färdigt tillbehör typ fetaost, cornichons eller oliver? Det är extremt enkelt - man kan göra en stor sats foul eller hummus och ha i kylen, och sen bara ta fram när man ska äta. Eller en stor sats svartaböngryta eller feijoada att ha i kylen eller frysen. Så kan man koka ris till och värma en portion gryta till middag. Eller koka jättemajs, och sen när det är middag steker man upp lite majs i stekpannan, kryddar med salt och chilipulver, och serverar med småtomater och smulad fetaost.

Den typen av mat har fördelen att kräva extremt lite matlagning och vara nyttigt och billigt.
Det förutsätter ju att man äter sådant
 
Foul eller hummus med bröd och nåt färdigt tillbehör typ fetaost, cornichons eller oliver? Det är extremt enkelt - man kan göra en stor sats foul eller hummus och ha i kylen, och sen bara ta fram när man ska äta. Eller en stor sats svartaböngryta eller feijoada att ha i kylen eller frysen. Så kan man koka ris till och värma en portion gryta till middag. Eller koka jättemajs, och sen när det är middag steker man upp lite majs i stekpannan, kryddar med salt och chilipulver, och serverar med småtomater och smulad fetaost.

Den typen av mat har fördelen att kräva extremt lite matlagning och vara nyttigt och billigt.
Måste googla 🙂 vet inte vad foul och feijoada är, men kan kanske funka. Och jättemajs?
Extremt lite matlagning, nyttigt och billigt låter perfekt!
 
Jag brukar göra mat för en arbetsvecka. Så äter jag det varje huvudmål tills det är slut. Då gör jag nån ny rätt. Då behöver jag bara planera en gång per flera dagar. Inte så variationsrikt men jag tänker att i ett längre perspektiv blir det nog helt okej. Du borde kunna göra samma princip med middag som med lunch dvs ha nåt färdigt?
Frukost är jag dock väldigt ensidig och äter alltid en smoothie med bär och frukt. Det är min lilla rutin och mkt svårt att ändra på...
Ja, det är det jag skulle vilja landa i. Med de där rätterna som är enkla att göra och som jag inte tröttnar på. Nu fallerar det ofta på att jag faktiskt inte planerar in tid för matlagning... av nån anledning kommer det som en överraskning varje dag att jag borde äta middag med 🤦‍♀️
Har en tanke om att "låsa" måndagkvällar till matlagning och göra veckans storkok. Ska bara låta bli att boka upp mig på annat kul de kvällarna då och det är fasen svårt!
 
Foul ar fava beans, tror jag. Eller ful Mudammas, som det heter i Mellan ostern. Jatte gott om man inte tar for mycket oliv olja ... och dessutom mycket protein och nyttigt i storsta allmanhet.

En till ratt som jag "glomt bort" och behover gora snart igen. Billigt, nyttigt, och mycket gott!

Oh ... och SUPER gott om man sprinklar lite feta ost ovanpa.
 
Har man diabetes är det viktigt att äta många gånger för att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt.

Våra boenden med diabetes ser vi till att dom äter något 7 ggr MINST per dygn. Det behöver bara vara något litet utöver måltiderna. Det är också viktigt att nattfastan inte blir för lång.

Tråden handlar ju om diabetes typ 2 så behöver inte handla om behandling för diabetes typ 1. Men vill ändå säga att man bör vara försiktig med att komma med såna här typ av saker som man specifikt ska eller inte ska göra. Har på förekommen anledning under de senaste månaderna gjort ett antal besök på en diabetesmottagning för utbildning och läkarbesök. Och diabetesspecialistläkarna där har pratat om både detta med ett visst antal minsta mål per dygn och nattfasta som daterade som generella råd.

Sen kanske det är råd som är fortfarande är relevanta och viktiga om man bor på ett sådant typ av boende där du arbetar, det vet jag ju ingenting om. Men tillbaka till det med att vara försiktig med generella sanningar. Min poäng är alltså inte att ni skulle göra fel, men att det inte nödvändigtvis är det som är den generella sanningen.
 
Jag skickade ocksa ett recept till sonen pa rostade chickpeas (kikartor?) som jag gjorde nar jag var i Florida i borjan av sommaren. Jag skoljer och "snabb torkar" (med hushalls papper) kickpeas fran en burk (da ar skalet redan borta) och har en till tva matskedar oliv olja i en skal och later dem aka runt innan jag haller ut chickpeas i en sil. Sedan kryddar jag med kummin, salt, smoked paprika och chili pulver ... in i ugnen 200*C ungefar tills chickpeas ar criskpiga, en halvtimma eller sa.

Servera som snack och at dem som de ar, eller till kale (gronkal?) min favorit med tahini dressing, och ett rostat pita brod.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Har H och nära anhörigs tillåtelse att skriva detta men valt ett anonymt konto ändå. Har en nära anhörig med diabetes vi kan kalla hen...
2
Svar
31
· Visningar
2 513
Senast: Hajfisk
·
Kropp & Själ 40 närmar sig. Vikten går uppåt och jag har skaffat gymkort. Att reglera vikten med födointaget fungerar inte på mig, så min tanke är...
7 8 9
Svar
170
· Visningar
11 582
Senast: SiZo
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
34 402
Senast: Snurrfian
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
166
· Visningar
24 593

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Kall lägenhet
  • Vad gör vi? Del CCV
  • Skötsel av utedass

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp