I
tävlingsformen agility finns mått på hindren - i träning är det få som håller dem. Jag har varit på träningar på brukshundsklubben där jag har haft den enda xs. Ett par hundar har varit medel och de flesta xl (>43cm) - vilket innebär att max hinderhöjd varierar från 20 till 60 cm
om vi nu skulle tävla. I längdhindren blir skillnaderna ännu markantare. Ofta anses 30-35 cm som en bra kompromiss
(vilket jag anser oftast är en lämplig höjd xl att träna på). På vår brukshundsklubb kan hindren inte sättas under 20 cm - tränar jag där måste min hund således alltid TRÄNA på de högsta höjderna han skulle kunna råka på på tävling. Ingen (vettig) tränar de stora bara på 60 cm. Den privata jag tränat för sätter ofta hindren på 5 cm för xs/s och tom m/l åtminstone när eleverna tränar svårare linjer.
Likaså Nosework på tävling
får gömmorna sitta på 150 cm resp 180 cm beroende på klass - men då ska hunden ofta kunna nå gömma genom att t.ex. gå upp på en stol (intressant hur den regeln ska tolkas). Det innebär inte ett obligatorium att man alltid måste göra höga gömmor på träning - i synnerhet inte om det handlar om nybörjare. Under nybörjarfasen anser jag att man gör saker lätta för hundarna - att komma med en liten hund och 80% av gömmorna sitter på 50-100 cm anser inte jag är att göra det lätt för dem. De höga gömmorna ska naturligtvis förekomma på träning också, men det är inte första steget och kan aldrig vara det enda.
Återigen på hästträning - ingen (vettig) skulle ha samma hinderhöjd/avstånd för en b-ponny som för en storhäst om man slängde upp hindren på eller över maximala tävlingshöjder och/eller hade ovana hästar/ryttare.
Agilityträningen jag beskrev ovan är också vad jag menar med att det inte handlar om vilka hundar som är på träningen. Där hade vi hundar 25 cm till 55+; men inte var det ett tecken på en bra träning för alla. Där hade det varit bättre med fler grupper (om man hade haft tillräckligt många elever). Och det ser likadant ut på flera ställen - vilket några privata i och runt Stockholm slår mynt av genom att ha småhundsträningar inom flera discipliner.
Jag gillar trots det brukshundsklubbarna och folkrörelsetanken.