Jag menade mängden kakao.Ja, men mängden är ju beroende på mängden kakao i chokladen - det är ju inte mängden choklad i gram oberoende av kakaomängd som påverkar, utan just mängden kakao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag menade mängden kakao.Ja, men mängden är ju beroende på mängden kakao i chokladen - det är ju inte mängden choklad i gram oberoende av kakaomängd som påverkar, utan just mängden kakao.
Ja men precis, det finns alltid ett gäng nötter. Men jag upplever inte att den breda massan köper det och normaliserar det.Ptja, det ledfel och annat skyller man ju på att valparna fick för mycket motion/gick i trappor med.
Alltså folk får fasa in nytt foder om de vill - men jag ser absolut ett problem i att man anser att det är ett standardråd. Ju mer man normaliserar ett sätt som minskar symptom på sjukdom ju mer kommer man anse att det är ett normalt tillstånd hos hundar och fortsätta avla på skiten.
Problemet är ju att man inte vet om hunden är extra känslig eller inte förens olyckan är framme.Den lilla mängden kakao som finns i vanliga praliner eller mjölkchoklad är inte farlig för en frisk hund.
Jag åker hellre o kräker mina hundar en gång för mycket om dom fått i sej något som kan va giftigt för jag vet inte hur känsliga dom e. Bara för att min 35 kgs hane borde klara en ruta mjölkchoklad så betyder ju inte de att han gör de. Jag väljer att inte ta risken om dom fått i sej något som kan va giftigt för jag vill inte gå o lägga mej o vakna upp till en död hund nästa morgon. I mina ögon e de bara dumt att chansa när man vet att något kan va farligt för hunden.Det är på något vis inte det var bättre förr.
Det här handlar om hysterin över att hunden äter för en hund helt ofarliga saker.
En tomat en riskaka en ruta mjölkchoklad..
Jag undrar om det verkligen är så att hundägare över lag är mer hysteriska. Jag tror inte det.
Tvärt om rapporteras det om att vi söker mindre hjälp för sjuka djur och söker för sent pga det ekonomiska läget och kostnader.
Hypokondriska och ängsliga människor har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Nu med Facebookgrupper, forum och google så syns de mer och får mer fog för sin oro.
De få som ringer vetten för en tomat är knappast de som är representativa för hundägare över lag. De är nog samma människor som åker till doktorn med precis allt, har uteslutit massor ur sin egen kost och ständigt lever med både hängslen och livrem.
Jag är så trött på "det var bättre förr" - det var annorlunda förr. En del saker var bättre, annat var sämre
När jag växte upp fanns inte så många hundraser - de som ville ha små söta hundar köpte finn spets, tax eller kavaljer . Kavaljererna var bättre förr.
Mina grannar hade en schäfer som satt bunden på deras trapp. Hunden dog i korsförlamning. Folk gjorde sådan förr. Det var sämre förr.
Det var också sämre förr att folk lämnade sina hundar ensamma och åkte till jobbet.
Det var bättre förr att det överlag fanns mer människor hemma = mindre ensamhet för både djur och människor, lägre tempo överlag med mindre stress. Det var sämre förr, för en del av de människor som var hemma eftersom de hamnade i beroendeställning. Det var sämre förr.
Maten var annorlunda förr. Vi hade inte så mycket t.ex. vitlök och kryddor. Vi åt inte så mycket kött eller godis (och det fanns bara typ Marabou-choklad konfektyr, möjligen att du kunde köpa något annat på typ NK eller någon av hallarna. Det var sämre förr). Hundarna fick inte i sig så mycket som var farligt (det var bättre förr) - delvis för människorna åt annorlunda.
Vi vet inte hur många hundar som fick skador eller dog av t.ex. choklad förr. För ingen förde bok. När det hände spred det sig inte på sociala medier. Ingen tror att hundar per automatik dör om de äter t.ex. choklad - men risken finns och nu behöver vi inte ta den risken. Så då tar de vettiga av oss inte den.
Jag tänker ibland på de stackars marsvin som passerat genom livet - vad lite vi visste om marsvin på 1980- och 1990-talen!Jag håller med om att det var just annorlunda. Bättre - ja, kanske. Sämre - ja, kanske det också?
Jag pratade för ett antal år sedan med en lite äldre släkting, som berättade om en hund som funnits i dennes liv när hen var ung. Det var väl kanske på 40- eller 50-talet. Hen berättade att hunden alltid var med barnen ute och lekte, den tog hand om övergivna kattungar och griskultingar och vaktade barnen mot främmande. Hunden var barnens bästa vän, en mycket uppskattad jakthund, och verkligen "en i familjen". Men min släkting berättade också vad hunden åt (matrester, någon gammal brödkant, lite allt möjligt), hur man tränade den (hårda metoder) och hur den gick bort (jag behöver inte gå in på det här). Min släkting hade - 60 år eller så senare - svårt att prata om det utan att bli tårögd. "Vi visste ju inte bättre då", sa hen. "Man gjorde så då, men tänk om vi hade vetat vad vi vet nu?"
Jag var nog tonåring när jag fick höra hela historian om den hunden, och den bär jag med mig än i dag. Just för att det var så tydligt att även då, när släktingen var ung, var hunden lika älskad och betydelsefull i familjen. De ville det allra bästa för sin hund, precis som vi vill nu. Ändå skiljde det sig så oerhört hur man såg på hundar, sjukdomar, kost, och hälsa.
Mycket nyttig och högst relevant fakta för diskussionen.Bonusfakta angående kakao/choklad: teobromin som är det giftiga i kakao varierar i koncentration. Kakaobönorna kan variera mycket, så en del batcher är i princip ofarliga medan andra kan vara livsfarliga i riktigt liten mängd, med det vanligaste någonstans däremellan.
Därav kan en hund som klarat att råka äta chokladkaka 20 gånger om sedan dö av en rad nästa gång, med riktig otur.
@MiedoMycket nyttig och högst relevant fakta för diskussionen.
Tack!
Det här skulle jag också skriva, men du hann före. Vårdcentralerna och akuten har ju "larmat" att det är just så här på humansidan, folk, den yngre generationen verkar det som, söker för minsta lilla och verkar inte ha fått lära sig det här med egenvård. Samma kände jag när en kollega skaffade hund och sprang till veterinär rätt mycket. Jag hade inte rusat iväg så fort utan jag hade legat lite lågt först med hältan hunden visade, medan hon ringde veterinär DIREKT den haltade, när det rann lite ur ett öga var det veterinär DIREKT osv. Varje gång var det avvakta som blev svaret och varje gång gick det hunden var på besök för över av sig själv.Jag tror att det här är en fråga som inte har någonting med hundar och hundägare att göra.
Utan en spegling av samtiden och konsekvenserna av vår ständiga tillgång till oändlig information. På gott och ont.
Det är ju precis samma sak på humansidan. Antalet "hysteriska" personer som ringer 1177 nu för allt och ingenting är antagligen betydligt fler än då 1177, och internet, inte fanns.
Håller med om första stycket. MEN det finns verkligen en hel del skuldbeläggande och hysteriska uppfödare också.Det som hänt är sociala medier. Lisa skriver i en Facebook-grupp att hennes hund har kräkts en gång och nu undrar hon om hunden är sjuk, trots att den nu verkar vara som vanligt igen. Lisa får många svar, där några skriver med versaler och femton utropstecken att hon måste åka in akut till veterinär NU eftersom hunden absolut kan vara dödligt sjuk. Någon berättar om grannens hund som fick magomvridning, en annan om en tik som dog av livmoderinflammation och i alla dessa fall så hade hunden kräkts. De skulle aldrig våga riskera hundens liv, utan det är bara att åka in akut – hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Folk idag inhämtar all sin kunskap från sociala medier. Förr ringde man uppfödaren och frågade om man funderade över något. Uppfödaren kunde antingen lugna den oroliga valpköparen eller råda att kontakta veterinär – allt baserat på egen (ofta gedigen) erfarenhet och inte på hysteriska främlingars åsikter om att vara på den säkra sidan.
Eller tvärt om - uppfödare som säger att det är heeelt normalt att hunden har konstant klåda/andningsproblem/whatever för det har minsann hen haft på alla sina hundar. Eller att problem absoluuuut inte rör sig om någon (ärftlig) sjukdom eller utvecklingsrubbning som kan behöva vård, utan att valpköparen bara borde ge annan mat/tillskott/annan motion.Håller med om första stycket. MEN det finns verkligen en hel del skuldbeläggande och hysteriska uppfödare också.
Såg en hel del sånna under de fyra år jag själv var involverad i uppfödning.
Jag förstår inte grejen med att gå till uppfödaren om det är något fel på valpen. Jag skulle gå till veterinär, skulle rådfråga veterinär. Det är ju deras yrke tänker jag.Eller tvärt om - uppfödare som säger att det är heeelt normalt att hunden har konstant klåda/andningsproblem/whatever för det har minsann hen haft på alla sina hundar. Eller att problem absoluuuut inte rör sig om någon (ärftlig) sjukdom eller utvecklingsrubbning som kan behöva vård, utan att valpköparen bara borde ge annan mat/tillskott/annan motion.
(Givetvis inte alla uppfödare, men lite för många för att man ska kunna sätta likhetstecken mellan "uppfödare" och "medicinskt kunnig")