Jag har äntligen hunnit uppdatera min bricka!
Hinner dock inte skriva något om böckerna nu, men jag gör det sen
Visa bifogad fil 38785
Okej, då ska vi se!
1794 av Niklas Natt och Dag är föga förvånande uppföljaren till hans
1793 som jag tyckte var lysande. Och jag tyckte nog faktiskt att
1794 var ett strå vassare, mycket för att en del av den utspelar sig på St Barthélemy, Sveriges gamla kronkoloni. Det var intressant! Men liksom föregångaren så är den ingenting för känsliga, kanske. Så mycket ondska och smuts. (Jag besökte Stockholm och Gamla Stan i helgen som gick och det var väldigt skojigt att käka middag precis bredvid platsen där Flugmötet låg...) Kryssar alltså utspelar sig före 1900 här.
Under nio nätter är nionde delen om Marianne Jidhoff och hennes kollegor som jobbar med att reda ut högprofilerade brott i Stockholm. Lika delar deckare som Östermalmsrelationsroman, skulle jag säga. Jag gillar dem! Vet att jag pratat om detta förut, men jag är så fascinerad av hur Rudbergs chicklit är gräsligt dålig, ungdomsböckerna riktigt bra och denna deckarserie levererar också. (Jag gillade
Det första chiffret också, första delen i hennes serie Kontrahenterna om ett gäng kvinnliga kodknäckare i Stockholm under andra världskriget.) Kryssar del av serie med minst tre delar.
Erin Kelly är en stor favorit hos mig och
Stone Mothers gjorde mig ingalunda besviken. I kort handlar den väl om när det förflutna kommer ikapp, men det handlar också mycket om den gamla sortens mentalsjukhus, och vad som hände när de stängdes ner - både för patienter och för orter där i stort sett hela befolkningen arbetade just på och kring sjukhusen. Spännande och smart. Kryssar "som inte börjar i början av berättelsen".
Jag hade turen att få lyssna på Kate Davies på Bokmässan, i samtal med Caitlin Moran och Bianca Kronlöf. Ett fantastiskt roligt och viktigt samtal, så jag köpte boken som engelsk e-bok på en gång - men den finns även utgiven på svenska, alltså, och heter då
På djupet. På engelska heter den
In the deep end. Dels öppnar denna ögonen för hur lesbiska relationer inte nödvändigtvis betyder att det är jämställt och mysigt hela tiden, dels får man lära sig en hel del om diverse sexuella praktiker som kanske inte skrivs om sådär jätteofta. Hysteriskt roligt, men med massor av allvar och mörker också. Kryssar ögonöppnare.
Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård har bland annat setts i
Babel hyfsat nyligen. Jag var väl inte så otroligt imponerad, det var så himla stökigt och rörigt - men det ska sägas att mycket handlar om ECT och minnesförlust därefter, så det hör väl till såklart. Kryssar har setts på tv.
Jane Shemilts
Daughter var egentligen ingen dålig bok, men den var för lång och lite tjatig och upprepande - och så blev jag väldigt irriterad över att det amerikanska omslaget har en strapline som liksom avslöjar slutet. Eller skulle kunna göra det, i alla fall, nu är det väl ändå inte riktigt så som denna strapline vill få det att verka, därför blev det kryss på oväntat slut för jag såg inte att det skulle gå den vägen.
Identity av Milan Kundera läste jag då Månadens språk för oktober (en bloggutmaning som jag deltar i) var tjeckiska. Tyvärr visade det sig att just denna skrevs på franska från början, men Kundera är ju trots allt tjeck så jag fick godkänt av utmaningens organisatör att ta med den i alla fall
Boken är 160 sidor bara, så den passar bra in på kortisen.
Ensam på Mars av Andy Weir är cirkelbok för en av mina cirklar denna månaden (vi ska ses och samtala om den på söndag). Det är INTE min grej alls, sci-fi och teknik och grejer, men jag gillade den! Nog för att jag fick skumma vissa delar som gick rakt över huvudet på mig vad gäller just fysik och teknik, men det gick bra ändå. Vissa bitar var väldigt roliga och jag ska nog se till att se filmen, hörde att den är ganska "sann" mot texten så det kan vara kul. Den har vunnit massor av priser, så hamnar på den rutan!