Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag fick råttinvasion, det var nog hundratals råttor innan jag fattade så jag köpte helt enkelt musgift. Rosa små läckra kuber som jag matade med under några månader. Fick ihjäl dom sakta men säkert. I våras dök det upp några igen men några små rosa block senare så var dom borta.Jag har äntligen fått kycklingar!
Tyvärr är det bara två då råttjävlarna tagit några och hönsjäklan klev av äggen för att ta hand om den som levde, så jag hittade en död, nykläckt och våt kyckling + flera påbörjade kläckningar som dött i skalen pga att hon klev av.
Fällorna står tomma och jag ska släpa ner en säck betong och gjuta alla små öppningar jag kan hitta + sätta nät, men hur i h-vete blir jag av med kräken?!
Bohuslän-Dals svarthöna är ju från Bohuslän och det är ju i höjd med Örebro så den är ju rent geografiskt sett rätt för dig. Jag hade också valt den om jag inte haft bjurholmshöns redan. Jag har haft två svarthönor och det var helt klart mina favoriter. De är de mest utmärkande av lantraserna tycker jag, dom jag har träffat har haft en speciell känsla på sin fjäderdräkt, nästan som sammet, och dom är väldigt intelligenta. Bjurholmshönan har visserligen fler färger, men den är också mestadels svart. Jag har bara svarta just nu, förutom en. Båda raserna är väldigt trevliga och vackra, och dom ger lika mycket, lika stora ägg. Kolla runt om det finns nån genbank med respektive ras i din närhet som du kan få hälsa på, så kan du bilda en egen känsla för vilken du gillar mest. Och vilken som går att få tag i.Det där med val av ras är ju lite knepigt faktiskt. Jag tänker att den ras som kommer från en geografisk plats så nära som möjligt, är vad som passar bäst här. I så fall är det Hedemorahönan då jag bor i norra Örebro län. Övriga raser kommer ju längre söderifrån, utom Bjurholmshönan då. Den tycker jag dessutom är väldigt snygg. Så förutom detta har jag inte så många åsikter om ras. Ja, det är väl i så fall att dvärgraserna inte är så intressanta.
Jag hade sparat 2. Jag har nästan alltid haft 2 tuppar och aldrig haft ngt bråk alls. Olika raser. Och av erfarenhet kan jag säga att det är inte roligt att bli utan tupp. Nu har jag visserligen en ras som inte går att hitta runt hörnet hur som helst så det kanske är lättare om man kan ta vad som helst. Men i en flock är det naturligt fler än en tupp och det brukar oftast vara väldigt bra för flocken, därför att de tar på sig olika uppgifter och om ngn trillar av pinn är det direkt en som tar över, så flocken behöver aldrig bli utan eller lära känna en ny. Minst 2 tuppar i alla hönsgårdar, det är min åsikt.Här har jag fått hem gäng nr 2 nu. Fick även med mig en tupp som är lika "gammal" som första gänget jag har, dvs ca 2,5-3 månader. Ställde in den stora tuppen över natten i hönsgården och när jag släppte ut på morgonen var det ingen grej alls.
Av gäng nr 2, som totalt var 9 stycken verkar 6 stycken vara tuppar... Jag kommer få nacka en hel del i höst, mindre kul. För att inte tala om hur man väljer vem, eller vilka som ska få vara kvar? Förstår givetvis att det är svårt att säga nu, mycket beror på hur de utvecklas och vem som får ansvaret, men det går inte låta bli att grubbla. Ser ut som att jag kommer ha 7 hönor över vintern, 3 sussex och 4 isbar. Har 2 små isbartuppar hemma, 1 sussex, 2 hedemora, 1 wyandotte och en annan som jag tror är en Legbar. Kallar honom Pimpim. Han hör till yngligarna men har redan en kam stor som en hallonbåt och gal. Givetvis har alla i familjen sin egna favorit också, för att underlätta lite extra. Hade ni haft 1 tupp på 7 hönor? Eller sparat 2 eller 3? Under förutsättning att de verkar trivas ihop. Får lite olika bud om hur många jag bör spara nämligen.
Märks inte alls att jag fått kycklingarna som blev över från min väns gott och blandat kläck. Men lika glad är jag för det, vilka roliga djur det är!
Bohuslän-Dals svarthöna är ju från Bohuslän och det är ju i höjd med Örebro så den är ju rent geografiskt sett rätt för dig. Jag hade också valt den om jag inte haft bjurholmshöns redan. Jag har haft två svarthönor och det var helt klart mina favoriter. De är de mest utmärkande av lantraserna tycker jag, dom jag har träffat har haft en speciell känsla på sin fjäderdräkt, nästan som sammet, och dom är väldigt intelligenta. Bjurholmshönan har visserligen fler färger, men den är också mestadels svart. Jag har bara svarta just nu, förutom en. Båda raserna är väldigt trevliga och vackra, och dom ger lika mycket, lika stora ägg. Kolla runt om det finns nån genbank med respektive ras i din närhet som du kan få hälsa på, så kan du bilda en egen känsla för vilken du gillar mest. Och vilken som går att få tag i.
Nu vet jag inte hur stor skillnaden blir men benköttet är rött även på andra hönsraser. Orsaken till att det är vitt på köpekyckling är att det verkligen är kyckling (de slaktas vid ca 1 månads ålder).Kustklimatet skiljer sig en hel del från det bistrare inlandsklimatet. Just svarthönan känns inte så intressant då de saknar färgvariation och att även köttet är mörkt.