Sv: Hjälp mig med mattider...
Du har inga egna tips, något man bör tänka på?
alla sätt är bra utom de dåliga?
(varning för långt svar med virriga tankegångar... lite trött)
alla barn är olika, mina gillade helt enkelt inte nappflaskor, pureer eller att bli matade med sked
det man ska undvika till barn under ett år är salt, honung, spenat(innehåller nitrater tror jag) och rabarber...
till barn som passerat typ 6-8 mån kan man använda sig av "salta ingredienser" typ korv ett litet hörn av en buljongtärning, lite soja, oliver osv som smaksättning ibland, men hoppa över att salta vattnet till ris, potatis och pasta - allt beror ju på hur ofta man ger det... att använda sitt sunda förnuft kommer man långt med, givetvis tar inte barnet skada av att smaka några tuggor kokt korv (tänk på att tex nästan all fryst kycklingfile är saltad och den har jag aldrig hört att men ska undvika) någon gång men det är direkt olämpligt att enbart föda upp sitt barn på korv
jag har dels serverat mat i bitar som barnen själva får skyffla i sig - dels matat med fingrarna (tagit mat i nypan och stoppat i munnen på barnet) och även haft gaffel som jag spetsat mat på och låtit barnet stoppa i munnen
inget av mina två barn har satt i halsen eller stuckit ut ögonen (trots olyckskorpars kraxande)
tänk på att man kanske tycker att de äter väldigt lite - men eftersom maten inte är puread och utspädd med en massa vatten så är den mer "koncentrerad"
potatis både kokta i tärningar (lättare att mata på gaffel med) och liksom sönderkrossad (att äta med händerna)
ärtor - kläm gärna sönder skalet - annars har de en tendens att gå rakt igenom
mjukt, kokt kött i pyttebitar - skär så det inte blir långa trådar,
morötter kokta i stavar gillade lilltjejjen att proppa i sig
banan kan man trycka på så den delar sig i tre stavar - lättare att hålla i
riktigt mjukt moget päron
hallon och smultron - bara att plocka och stoppa i munnen
sonen var (är
) galen i röda vinbär - de går oxå rakt igenom om skalet inte krossas (gissa hur jag vet
)
ungsbakade palsternacksstavar med timjan (och lite chili)
pastarör eller skruvar
makaroner som får "klibba ihop sig lite"
couscous, bulgur eller ris - med eller utan sås
bönor och kikärtor - kolla så de inte är för hårda bara - dela eller kläm sönder lite
pizzakanter (ok kanske inte det bästa till en pluttis - men perfekt att hålla i handen och suga/gnaga på och så lite smak av tomatsåsen... och inte varje dag såklart)
hemlagad kyftpotatis
något slags smörgåsrån/flatbröd/knäcke/skorpa med smör på (eller en "mjuk" smörkniv med smör på - japp min smaliskille behövde extra fett och gillade inte "kladdig" mat)
små buketter av kokt broccoli och blomkål
pannkaka eller våfflor
blodpudding (lite äldre barn)
gröna bönor har perfekt form att hålla i - men kan vara "trådiga"
lite klibbigare havregrynsgröt som de får "tugga i sig" (om de inte gillar pulvergröt)
delade mandarinklyftor (annars är de så stora och har "fastna i halsen-form" och är för sega att tugga sönder)
"klyftade" vindruvor
kokt squash var dottern galen i
jag har oftast lagat samma mat till oss alla (och haft en reserv av rester i kylen när vi ätit "olämplig" mat typ stekt mat) och saltat efteråt
alla barn gillar inte sås, och vill ha alla olika saker serverade för sig... sås kan man ha i en egen liten skål att doppa i själv
(vågar jag skriva om när dottern upptäckte sin passion för kycklingben (drumsticks)...
när hon var en 8 mån typ så hade jag väldigt duktigt lagt ett ben utan marinad eller salt på i ena hörnet på en ungsform med ben till oss andra, jag tog bort skinnet och skar i små ätvänliga bitar och ställde fram till henne - tvärilsken tjej!!
nåja hon han ju inte gilla allt så hon fick väl äta det hon ville ha av det andra... sonen tyckte marinaden på hans ben var lite för stark och la ner den på bordet... inte tänkte vi mer på det... innan vi såg dottern överlycklig sitta med ett rengnagt kyckligben i handen
- hon hade inte många tänder då inte)
just det - kalla gurkbitar när de får tänder är en höjdare
läs på allt du hittar om kost för små barn... så du kan "försvara" dig när du blir ifrågasatt
det kan även hjälpa att hitta på ett eget namn - jag kallade "min metod" med att stoppa in maten i munnen med fingrarna för "fågelungemetoden" och folk köpte det och utbrast oohhh och aha och såg lite småimpade ut
sen har jag många gånger tänkt på hur bekvämt det hade varit när man är på resande fot, eller när vi renoverade svärmors kök (och inte kunde laga något där) hur enkelt det hade varit att bara micra en burk eller värma en flaska