Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 3
Nummer Ett skrev:
Kul att det är fler som är intresserade, vi är iallafall några stycken som försöker förstå ...
Jag håller inte med dig om att momenten i hovleden är oberoende av tålängd eller trakthöjd.
Det viktiga här är att ta reda på var reaktionskraften från underlaget angriper hovkapseln, "PZM, point of zero moment". Det enda jag har hittat som är bra mätdata är tyvärr inte i vila utan i rörelse.
Så som du ritat krafterna förutsätter du att GRF inte angriper i hovytans tryckpunkt, eftersom den ligger närmare tån än trakten?
Äh, det går ju inte att editera gamla inlägg, jag var helt insnöad på hävarmarna. Alltså så här menar jag,
hävarmarna för momenten runt hovleden är oberoende av trakt/tå-höjd/längd. Statisk momentberäkning tar ingen hänsyn till tår och trakter. Momenten som sådana påverkas ju, eftersom krafterna påverkas i de olika faserna av steget, och då kommer vi automatiskt till det dynamiska som jag är mer intresserad av.
Det är ju inte så mycket funderingar på själva steget här i tråden, bara det eviga att tidig överrullning är så bra, något jag inte helt håller med om. Jag är mer anhängare av ordentlig skid än av sönderslagna leder. Lagom sen överrullning är bäst tycker jag, tidigare är inte automatiskt bättre. Det blir en balansgång mellan leder och senor. Det går lite mode i sånt här, och jag förstår ju också varför det kommer upp på tapeten, (utan att peka ut någon speciell ... )
Har du hittat bra mätdata i rörelse, det var ju det jag efterlyste! Går dom att posta/länka till?
I bilden angriper F (GRF) i punkten där förlängningen av linjen mellan rotationscentrum för hovled och kotled hamnar. Det är inte jag som har ritat ihop det hela, har den bara som stöd för tankarna. Den hör till en beräkning (eller möjligen handgriplig mätning) på just krafternas förändring i olika senor map olika hovvinkel. Dessvärre valdes vinklar från 55 grader som lägst och upp till nästan 90 grader, alltså lodrät hovvägg dorsalt, lite udda kanske.
Visst borde man reda ut det statiska, först vet jag inte dock, utan gärna alltihop på en gång. Man får ju knappast en ruptur på t.ex. DDFT på en häst som står still i boxen, hur man än (fel)-verkar. Jag funderade mer på dom absoluta gränserna, men visst, all information är intressant. Så småningom kanske jag också kan förstå något?
Nåt jag funderade på nyss är brottgränsen i senor map kraftens ökning per tidsenhet. Alltså, är senors/infästningars brottgräns lägre om man ökar kraften snabbt mot att den ökar långsamt? Har någon gjort eller sett några sådana mätningar? (kanske PL vet?)