Sv: Fångtråd del 3
Som jag fattat det, och jag kan ha fel, mäter man glukos också för att få en större indikation på om den förhöjda insulinhalten beror på A eller B i princip. IRhästar lyckas ofta behålla normal glukoshalt, medan 'nåt annat' (minns inte, Cushings? Annat?) ofta gör att även glukosen ligger för högt.
Så har jag begripit det.
Ang vad för prov så det svar jag fick av Owe Wattle, som tydligen enligt egen utsago är den som fastställt gränsvärdena för det provet efter lite trial and errorstudier var att:
Citat O.W:
Teoretiskt sett finns det flera sätt att undersöka om en häst är insulinresistent, "glukosbelastning", "insulin clamping" m.m. men i praktiken är dessa ej helt utvärderade, förutom det att glukosbelastningen inte brukar ge någon mer information än den man får genom att att ta ett serumprov för fasteinsulinvärde + glukos + bedömma hästen kliniskt. Det är vad jag gör i fall som detta.
(Och ang att han enligt egen utsago tagit fram gränsvärden, citat När jag tog fram de normalvärde för serum insulin hos häst som vi idag använder oss av i Sverige så testade vi att provta vid olika tillfällen på dygnet...(bla bla)
Slut citat.)
Så iaf han vill att man tar prov direkt på morgonen, hästen får kvällshö som vanligt men ingen frukost. Och man analyserar serumvärde.
Han sa också att:
Prov kan tas under pågående fånganfall men smärtan måste lagt sig. Oftast är det bästa att ta proven i hemmiljö (lugnare häst), speciellt om man har långt att åka och/eller hästen kan få ont/ondare av transporten.