Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag fick lära mig om selenets egenskaper för människor år 1983 då jag fick kvicksilverförgiftning av att äta för mycket östersjöfisk och limfjordsmusslor.LIA skrev:Visste du t ex om behovet av selen för några år sedan???
Turhästar de jobbar ganska så hårt, så det brukar gå bra för den att äta mycket.LIA skrev:Så du menar, att om du ger din isisar liiite mer än minimum grovfoder, så blir resultatet automatiskt det ovan beskrivna? Inga som helst marginaler t ex!? Hur i all sin dar klarar dom av betet? I grannskapet finns 2 turridningsföretag, vars hästar går ute och käkar dygnet runt sommartid. Att inte dom drabbas?
Min nuvarande häst fick beta ca 4-5 timmar per dygn i somras och då blev hon lite småtjock på det. Jag har haft en svårfödd islänning som höll sig i lagom hull på sommaren när han betade dagtid och stod inne nattetid (med ca ½ kg hö ungefär per dyng). Ungefär där ligger marginalerna.LIA skrev:Så du menar, att om du ger din isisar liiite mer än minimum grovfoder, så blir resultatet automatiskt det ovan beskrivna? Inga som helst marginaler t ex!? Hur i all sin dar klarar dom av betet?
turridningshästar går ofta på tur. Dvs de får MYCKET motion. Speciellt sommartid när det är som mest efterfrågan på turer. Så; gissningsvis motioneras de hästarna låååångt mer än en häst som ägs av en ensamägare. Typ 3-5 timmar per dag 6 dagar i veckan. Att jämföra med mitt relativt nyinridna sto som reds ca 30-50 minuter 3-4 gånger i veckan....LIA skrev:I grannskapet finns 2 turridningsföretag, vars hästar går ute och käkar dygnet runt sommartid. Att inte dom drabbas?
Nej, det gör jag inte. Jag håller med Inte_Ung om att generellt så är de flesta islänningar väldigt lättfödda. Vi har en grannhäst i stallet bredvid (islänning) som i sommar gått på bete med ett varmblod (lagom hull), en nordis (småfet) och en dölehäst (småfet). Islänningen är GROTESK! Hon är såpass fet att de riskerar att hon får stora problem av detta. De går dygnet runt på gammal betesmark.LIA skrev:Nä, du får nog hålla med om att det var överdrivet!?
Ja det kunde de göra.Gnist skrev:Kunde (trav)hästägarna på den tiden fodra bättre med ögat och med en annan kunskap/känsla om sina hästar, vad dom behövde osv, än vad de flesta hobbyhästägare kan i dag??
Gnist skrev:Under större delen av mitt hästliv, så har jag jobbat med travhästar.
Dessa har gått på oanalyserat grovfoder, havre, korn, betfor, kli och mineraler.
Dessa hästar har år efter år haft bra kondition, bra muskler och bra hull.
Det har varit minimalt, med sjukdomar och skador.
Dessa hästar har gjort bra i från sig på tävlingsbanorna..
Kunde (trav)hästägarna på den tiden fodra bättre med ögat och med en annan kunskap/känsla om sina hästar, vad dom behövde osv, än vad de flesta hobbyhästägare kan i dag??
Jag är uppvuxen med den kunskapen och tycker i bland att det är (som flera skrivit) lite väl mycket analys och foderstatshysteri inom hästvärlden...
Även de föl som vi födde upp växte som dom skulle och hade vare sig skade/sjukdomsproblem under uppväxten eller som vuxna hästar.
Allt på oanalyserat foder...
Obs: Har inget emot analyser eller de som använder det och räknar på grammet.. Tycker bara att det är synd att erfarenhet och kunskaper från föregående generationer viftas bort som oviktiga/felaktiga
Men hallå! Det finns ju tabeller med ungefärliga värden på vad "potatisar" i allmänhet innehåller. Köp en bra kokbok eller tex viktväktarnas tabeller.Inte_Ung skrev:LIA odlar nog sin mat själv.
Och potatisar kommer inte ut jorden med en näringsdeklaration stämplat på sig.
Jag har tittat efter det själv.
Gnist skrev:Men hur kan det då komma sig att vi som fortfarande kan fodra på det viset och som har väldigt friska, hela, sunda, musklade, normalhullade hästar i god kondition år efter år efter år ofta hackas på för att vi inte har analys på grovfodret
Eller är det så att det tas för givet att ingen har den kunskapen längre...?