Jag använder lite mer ingående hjälpgivningssystem för att få stopp på ålandet. Så man lätt kan linjera bogar och påverka balansen i manken i sidled.Jag har också en ål, kom gärna med tips om du hittar nåt som får stopp på ålandet!
Men oavsett hjälpgivningssystem så säger jag också rid alltid innanför spåret på en sådan häst. Var extremt noga med att planera din linje, se din väg och sitt för den.
Min häst är väldigt överrörlig och balanskänslig. Jag tog hjälp av en gammal stallkompis som är duktig, van vid känsliga hästar, har fin känsla etc när min häst skulle hoppas in. Hon hade då ridit enligt samma system som mig ett par år. Men hon kunde först inte få honom att gå rakt fram på en linje. Det blev slalom och han gled iväg åt sidan ibland etc. När hon blev mer noga med hur hon satt var han helt plötsligt inte så slingrig och kunde dessutom bjuda korrekt.
Jag gjorde en liknande sak när jag första gången fick rida en kompis mycket välridna PRE för typ 20 år sen då jag var grön inom dressyr. Vi hade inga stigläder på sadeln och jag hamnade lite för mkt åt sidan i galoppen och hästen gjorde en (pga mig dålig) piruett typ.
Det var nyttigt för mig att uppleva.
Jag tycker att rida i lågt tempo är kanon för att lära sig känna när någon kroppsdel och balans drar iväg. Högt tempo maskerar det. Då styr farten så att säga.
Vill man än mer bryta ner det och se vad man själv gör kan det vara intressant att rida enhändigt i sånt arbete. Då inser man lättare om man fipplar med handen för mkt.
Att tex rida en liten fyrkant och variera typ av vändningar a la vanlig, eller en 1/4-dels bakdels- eller framdels-vändning alt 1/4-dels piruett tex brukar vara nyttigt för att lära sig hitta kroppsdelarna och påverka dem.