Tänkte lägga in lite tips när det gäller nya kontakter som kan verka för bra för att vara sant. Läste nyss om en kvinna som blev lurad på 400 000 kr, men det kan ju lika gärna vara en man som blir blåst, så jag har helt skamlöst kopierat hur man går till väga då jag tycker det är viktig information.
Fakta.Så undersöker du om bilden är stulen – och om namnet är fejkat
1. Om du använder Google Chrome eller en webbläsare som baseras på den, som Brave, Edge, Vivaldi eller Opera, kan du nästan alltid högerklicka på en bild och under valet ”Bild” välja ”Sök efter bild”. Då får du upp en lista på andra platser på internet där bilden du sökt efter dyker upp. Då kan du ofta se om bilden är stulen eller om den har använts på många olika platser.
Tänk på att man kan högerklicka på olika sätt beroende på datortyp. På datorer med Windows är det den högra knappen på musen som används. På en Mac-dator behöver du oftast trycka ner control-knappen på tangentborde innan du klickar med musen på objektet.
2. Använder du en annan webbläsare kan du ladda ned bilden och ladda upp den på
images.google.com. Du kan också högerklicka på bilden, välja ”Kopiera bildens adress” och sedan öppna
images.google.com. Där klickar du på kameraikonen för att antingen ladda upp bilden eller klistra in bildens adress.
3. Får du inga resultat kan du testa andra bildsökningstjänster som Tineye och Bing Images.
OBS! Bilden kan vara stulen även om du inte får upp några resultat när du bildsöker. Bilder från sociala medier som Facebook och Instagram dyker till exempel sällan upp vid en bildsökning.
Så söker du på någons namn
1. Skriv hela namnet inom citationstecken i en sökmotor, till exempel Google. Då söker du bara efter namnen som en kombination, vilket är bra om personen påstår sig ha ett vanligt för- eller efternamn.
2. Kolla på profilens webbadress genom att öppna profilen på datorn. Klicka högst upp, på webbläsarens sökfält. Då kan du ofta se profilens användarnamn, är det helt annorlunda än namnet på personen du pratar med kan det betyda att användaren hetat någonting annat tidigare.
3. Kontrollera om personen finns på andra sociala medier eller på till exempel webbsidan för företaget personen uppger sig jobba för. De flesta riktiga personer förekommer på flera olika sociala medier. Du kan också använda dig av en adressökningstjänst som Merinfo, Ratsit eller Mrkoll.