Sv: Att baka bröd ...
Undrar om det ar samma som har? Cups, oz, etc.? Det ar ett elande att oversatta ibland ... fast jag har fa Svenska matt ... det blir att antingen anvanda vagen eller kora med att en halv 'cup' ar en dl. Oftast ar det nara nog.
Okay ... Pita Brod.
1 tesked torr jast (hur mycket det blir i vanlig jast vet jag inte)
5 1/2 dl varmt vatten (ungefar 40*C)
4 dl "whole" vete mjol
Ungefar 8 dl "vanligt" oblekt mjol. (har anvande jag mitt oblekta latt siktade var vete)
1 matsked salt
1 - 2 matskedar oliv olja
Stro jasten over det varma vattnet i en stor bunke och ror tills det har blandats.
Blanda i "whole vete" en dl i taget och 2 dl vitt mjol. Ror 100 ganger (en minut) at samma hall for att aktivera gluten i mjolet. Lat den har 'svampen' vila i 10 minuter till 2 timmar. (Jag anvande maskinen att rora)
Stro salt over 'svampen' och ror in oliv oljan. Blanda val. (Jag anvande maskin har ocksa) Blanda i 'vitt mjol' en dl i taget. Nar degen ar for hard for att blanda knada pa bakbord 8-10 minuter tills degen ar smidig och elastisk. (Nar den formade sig till en boll och slappte bunken lat jag maskinen ga i 8 minuter)
Lagg tillbaka degen till den latt oljade bunken och lagg over glad-pack plast. Lat den jasa till dubbel storlek i ungefar 1 - 1 1/2 timma. Tryck ner degen. Degen kan gjoras hit och sparas i kylskapet upp till 5 dagar.
Om man vill spara degen for att baka senare, lagg den i en bunke med lock eller plast pase, tre ganger sa stor som degen sa den kan expandera i kylskapet. Fran dag till dag skar bara av sa mycket som behovs och baka ut. Degen kan hallas i kylskap upp till en vecka. Degen kan lukta lite surt efter nagra dagar, men det forhojer bara smaken pa brodet. Degen bor vara rumstempererad nar man bakar. (Jag sag inte det och bakade ut kylskaps kall deg och det gick bra ocksa)
Det har ger ungefar 16 pitas om de kavlas ut till ungefar 2 dm i diameter och ungefar 1/2 cm tjocka.
Satt en mindre plat eller en 'pizza sten' (oglaserad modell storre keramik golv kakel) i den undre tredjedelen av ugnen, se att lamna gap vid sidorna sa att luften kan circulera. Varm ugnen till 230*C
Dela degen i tva delar och arbeta med en i taget. (jag stoppade tillbaka halften i kylen) Dela halva degen i 8 delar och kavla ut till 20-22 cm stora pitor (jag kavlade mellan tva "ugns" 'parchment' papper) lagg en duk over dem nar det ar utkavlade. Det ar nog lattast att kavla alla innan du borjar baka.
Baka 2 - 4 brod at gangen beroende pa hur stor ugnen ar (jag la in 2 at gangen for att halla ugnen vid ungefar samma temperatur) direkt pa stenplattorna eller en "non stick" plat. Baka varje brod 3 - 4 minuter, tills brodet har blivit en fullstandig balong eller tills det ar gyllen brunt, vilket som hander forst.
Om det finns 'sommar' eller bitar av torr deg, eller en uppsjo av andra orsaker, kanske det inte blir fulla balonger, men smaken ar i alla fall fantastisk. (Mina brod 'ballongade' efter ungefar 3 minuter. Jag hoppade over att kolla tiden och gick pa balongen redan efter de forsta tva i ugnen)
Lat dem svalna pa ett galler nagra minuter, lagg sedan over en stor duk for att halla brodet mjukt. Baka ut halva degen i taget, eller spara i kylskap.
Vi var 4 personer som at halva degen med "pulled kyckling" (langkok) och holl pa att ata ihjal oss.
Det behovdes inte laggas over nagon duk da vi kastade oss over brodet direct alla var klara i ugnen. Da vi bott manga ar i Mellan Ostern anser vi oss ocksa exprerter pa pita brod ... och det har var perfect. 
<snip> och det där med att översätta metriskt till brittiska mått.![]()
![]()
Undrar om det ar samma som har? Cups, oz, etc.? Det ar ett elande att oversatta ibland ... fast jag har fa Svenska matt ... det blir att antingen anvanda vagen eller kora med att en halv 'cup' ar en dl. Oftast ar det nara nog.
Okay ... Pita Brod.
1 tesked torr jast (hur mycket det blir i vanlig jast vet jag inte)
5 1/2 dl varmt vatten (ungefar 40*C)
4 dl "whole" vete mjol
Ungefar 8 dl "vanligt" oblekt mjol. (har anvande jag mitt oblekta latt siktade var vete)
1 matsked salt
1 - 2 matskedar oliv olja
Stro jasten over det varma vattnet i en stor bunke och ror tills det har blandats.
Blanda i "whole vete" en dl i taget och 2 dl vitt mjol. Ror 100 ganger (en minut) at samma hall for att aktivera gluten i mjolet. Lat den har 'svampen' vila i 10 minuter till 2 timmar. (Jag anvande maskinen att rora)
Stro salt over 'svampen' och ror in oliv oljan. Blanda val. (Jag anvande maskin har ocksa) Blanda i 'vitt mjol' en dl i taget. Nar degen ar for hard for att blanda knada pa bakbord 8-10 minuter tills degen ar smidig och elastisk. (Nar den formade sig till en boll och slappte bunken lat jag maskinen ga i 8 minuter)
Lagg tillbaka degen till den latt oljade bunken och lagg over glad-pack plast. Lat den jasa till dubbel storlek i ungefar 1 - 1 1/2 timma. Tryck ner degen. Degen kan gjoras hit och sparas i kylskapet upp till 5 dagar.
Om man vill spara degen for att baka senare, lagg den i en bunke med lock eller plast pase, tre ganger sa stor som degen sa den kan expandera i kylskapet. Fran dag till dag skar bara av sa mycket som behovs och baka ut. Degen kan hallas i kylskap upp till en vecka. Degen kan lukta lite surt efter nagra dagar, men det forhojer bara smaken pa brodet. Degen bor vara rumstempererad nar man bakar. (Jag sag inte det och bakade ut kylskaps kall deg och det gick bra ocksa)
Det har ger ungefar 16 pitas om de kavlas ut till ungefar 2 dm i diameter och ungefar 1/2 cm tjocka.
Satt en mindre plat eller en 'pizza sten' (oglaserad modell storre keramik golv kakel) i den undre tredjedelen av ugnen, se att lamna gap vid sidorna sa att luften kan circulera. Varm ugnen till 230*C
Dela degen i tva delar och arbeta med en i taget. (jag stoppade tillbaka halften i kylen) Dela halva degen i 8 delar och kavla ut till 20-22 cm stora pitor (jag kavlade mellan tva "ugns" 'parchment' papper) lagg en duk over dem nar det ar utkavlade. Det ar nog lattast att kavla alla innan du borjar baka.
Baka 2 - 4 brod at gangen beroende pa hur stor ugnen ar (jag la in 2 at gangen for att halla ugnen vid ungefar samma temperatur) direkt pa stenplattorna eller en "non stick" plat. Baka varje brod 3 - 4 minuter, tills brodet har blivit en fullstandig balong eller tills det ar gyllen brunt, vilket som hander forst.
Om det finns 'sommar' eller bitar av torr deg, eller en uppsjo av andra orsaker, kanske det inte blir fulla balonger, men smaken ar i alla fall fantastisk. (Mina brod 'ballongade' efter ungefar 3 minuter. Jag hoppade over att kolla tiden och gick pa balongen redan efter de forsta tva i ugnen)
Lat dem svalna pa ett galler nagra minuter, lagg sedan over en stor duk for att halla brodet mjukt. Baka ut halva degen i taget, eller spara i kylskap.
Vi var 4 personer som at halva degen med "pulled kyckling" (langkok) och holl pa att ata ihjal oss.