Sv: Att baka bröd ...
Kokosbrödet blev jättegott! Lite sötma, lite speciell smak, men absolut jättegott! Kanske inte direkt mitt val som frukostbröd men som brytbröd till mat där det passar med en mild ton av kokos så passar det utmärkt!
Marockanska bröd med dinkel & majs
4,5 dl majsmjöl
7 dl stenmalet vetemjöl, 7dl dinkelmjöl
1 msk salt
2 tsk anis
½-1 paket jäst (ca 40g) (eller 1 paket torrjäst - obs då behövs lite varmare vatten!)
1 dl olivolja
8 dl ljummet vatten
Blanda ljumt vatten med jästen och tillsätt oljan.
Blanda mjöl, salt, anis (och ev torrjäst) Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Dela degen i 25 lika stora bitar med degskrapan och forma till runda bullar. Platta ut bullarna direkt på oljade plåtar till ca 10 cm stora kakor. Nagga med en gaffel och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med lite olja och strö ev över sesamfrön.
Grädda bröden i 225' 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Cornbread! Har du provat det?
Här är en variant jag hade kopierad och inklistrad på datorn. Det är ett tag sedan jag gjorde amerikanskt cornbread men det kan ju varieras i oändlighet! Så detta är bara ett förslag:
2 cups stone-ground yellow cornmeal (ca 5 dl majsmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 1/2 cups low-fat buttermilk (3.5 dl)
2 ägg
2 msk smält smör/margarin
1/4 tsk svartpeppar
2 finhackade chilifrukter
½ dl finhackad soltorkade tomater
(fetad text är utbytbart)
Blanda bara ägg och fil i en bunke. Häll i övriga ingredienser. Smörj och bröa en form (jag strör alltid lite flingsalt i formen). Sätt ugnen på 220 grader och häll ner degen i formen. Baka brödet ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt brödet svalna något innan det serveras.
Ett annat recept med variationsmöjlighet är focaccia:
0,5 paket jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl vatten
4 msk olivolja
8 dl stenmalet vetemjöl (eller dinkel/vetemjöl 50/50)
4 msk olivolja
30 st kalamata oliver
1,5 tsk flingsalt
0,5 dl rosmarinblad
Blanda degen, låt jäsa någon timme, pensla bakplåt med kanter med olja, lägg i degen och platta ut så den täcker bakplåten. Låt jäsa en halvtimme. Pensla med olja och tryck ner oliverna i mönster, hysta över flingsalt och rosmarin.
Även här är fetade ingredienser utbytbara. Jag varierar med oliver, soltorkade tomater, fetaost, riven ost.
Dinkelbullar med örter
½ dl olivolja
0,25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 krm salt
7,5 dl dinkel
Fyllning:
Feta (kuber i burk) 200,0 gram
Rucolasallat 50,0 gram
Kavla ut den blandade och jästa degen och rulla som när man bakar kanelbullar. Strö över valfri fyllning av örter och rulla ihop degen till rulle. Skär bullar och lägg på oljad plåt - jäs 30 min, strö över flingsalt och ev passande krydda och grädda i ugn 10-15 min eller bullarna fått fin färg.
Kokosbrödet blev jättegott! Lite sötma, lite speciell smak, men absolut jättegott! Kanske inte direkt mitt val som frukostbröd men som brytbröd till mat där det passar med en mild ton av kokos så passar det utmärkt!
Marockanska bröd med dinkel & majs
4,5 dl majsmjöl
7 dl stenmalet vetemjöl, 7dl dinkelmjöl
1 msk salt
2 tsk anis
½-1 paket jäst (ca 40g) (eller 1 paket torrjäst - obs då behövs lite varmare vatten!)
1 dl olivolja
8 dl ljummet vatten
Blanda ljumt vatten med jästen och tillsätt oljan.
Blanda mjöl, salt, anis (och ev torrjäst) Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Dela degen i 25 lika stora bitar med degskrapan och forma till runda bullar. Platta ut bullarna direkt på oljade plåtar till ca 10 cm stora kakor. Nagga med en gaffel och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med lite olja och strö ev över sesamfrön.
Grädda bröden i 225' 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Cornbread! Har du provat det?
Här är en variant jag hade kopierad och inklistrad på datorn. Det är ett tag sedan jag gjorde amerikanskt cornbread men det kan ju varieras i oändlighet! Så detta är bara ett förslag:
2 cups stone-ground yellow cornmeal (ca 5 dl majsmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 1/2 cups low-fat buttermilk (3.5 dl)
2 ägg
2 msk smält smör/margarin
1/4 tsk svartpeppar
2 finhackade chilifrukter
½ dl finhackad soltorkade tomater
(fetad text är utbytbart)
Blanda bara ägg och fil i en bunke. Häll i övriga ingredienser. Smörj och bröa en form (jag strör alltid lite flingsalt i formen). Sätt ugnen på 220 grader och häll ner degen i formen. Baka brödet ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt brödet svalna något innan det serveras.
Ett annat recept med variationsmöjlighet är focaccia:
0,5 paket jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl vatten
4 msk olivolja
8 dl stenmalet vetemjöl (eller dinkel/vetemjöl 50/50)
4 msk olivolja
30 st kalamata oliver
1,5 tsk flingsalt
0,5 dl rosmarinblad
Blanda degen, låt jäsa någon timme, pensla bakplåt med kanter med olja, lägg i degen och platta ut så den täcker bakplåten. Låt jäsa en halvtimme. Pensla med olja och tryck ner oliverna i mönster, hysta över flingsalt och rosmarin.
Även här är fetade ingredienser utbytbara. Jag varierar med oliver, soltorkade tomater, fetaost, riven ost.
Dinkelbullar med örter
½ dl olivolja
0,25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 krm salt
7,5 dl dinkel
Fyllning:
Feta (kuber i burk) 200,0 gram
Rucolasallat 50,0 gram
Kavla ut den blandade och jästa degen och rulla som när man bakar kanelbullar. Strö över valfri fyllning av örter och rulla ihop degen till rulle. Skär bullar och lägg på oljad plåt - jäs 30 min, strö över flingsalt och ev passande krydda och grädda i ugn 10-15 min eller bullarna fått fin färg.