Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det man måste tänka på bara är att inte ta bort så mkt av hoven när man verkar som om hästen ska ha skor.
. Sen om hästen är barfota eller skodd spelar ingen roll. Hovslagare ska verka den. Aldrig jag själv.
Jag har inget emot att ha hästar barfota OM de bara ska gå i en hage eller tränas i sand eller torv. På mer fasta underlag föredrar jag skor, speciellt vintertid. Min fråga är egentligen till er som har djuren barfota över vintern, hur tänker ni? Jag vill definitint inte ha svaret" se till de vilda hästarna" för mer intelligenta än så är ni, eller hur? Varje vinter byter jag däck på bilen för att inte halka av vägen. Jag gör samma sak för hästen då jag inte vill att den ska skada sig själv.
Hur tänker man när man väljer att inte ge hästen fäste inför vintern?
Visst, några stryker allt med i första fasen men det märks inte för de ligger gömda i snödrivorna...Förhoppningsvis så menar du unghästar och i regel så skor man dem i samband med inkörning då de ska börja arbeta. Men jag förstår ju nu efter att ha läst inläggen att det är bortkastade pengar....
Jamen... HUR klarar sig unghästarna i hagen under tiden tills de är så gamla att de ska börja tränas och får skor? Och varför klarar sig en häst i träning inte barfota i hagen, medan en unghäst gör det??
Hejsan! Det är alltid lika underhållande med dessa trådar om barfota vs skodda hästar.
Det inte alla verkar kunna se är ju att båda sidorna kan vara rätt. Allt handlar ju inte bara om ömma hovar eller broddning vid halt väglag.. Billigt eller dyrt. Bra eller dåligt. Smidigt eller osmidigt. Hästens välbefinnande går alltid först.
Jag har tex en kunds häst som inte alls ömmar när den är barfota, men tackvare att den är X-bent i carpus så är innersidorna på hoven mindre än utsidorna. Just för att den här hästen mest rids på mjuka underlag behöver den skor. Det har med att försöka kompensera belastningsytan och symetrin i densamma att göra. Men det vet ju alla. Och visst är det ett lotteri varje dag som unghästarna halkar runt på isen som bildas i hagen när det tinar och fryser om vartannat. Någon skrev att det är både dyrare och krångligare och innebär mera kunskap från djurägaren att ha sin häst barfota.. Där är huvudet mitt på spiken!!! Det var ju just därför man började sko hästar över huvud taget.. Man fick på ett enkelt sätt en mera brukbar häst som man inte behövde pilla och fixa så mycket med och som kunde klara av precis alla underlag. Något som var ett måste på den tiden det begav sig. Ingen kunde låta en så dyr sak som en häst stå och "läka" i hovarna några veckor mitt under brinnande krig!! Man behövde helt enkelt hästen till 100% i alla väder och på alla underlag och med minsta möjliga jobb. Man skulle strida eller köra varor eller på annat sätt arbeta och utföra saker och inte pilla under hovarna helt enkelt. Nu har vi ju inte riiiktig sama behov av hästen längre. I alla fall har långt ifrån alla det.. Vi kan nöja oss med 75% och vi kan tänka oss att inte behöva rida eller köra där det är halt just för att vi är inte tvungna till det. Så himla bra! Vissa kan tänka sig att göra en del jobb själva med hovarna tex verka och raspa och underhålla en barfotahäst. (vitsen med barfota är nämligen att verka ofta och lite) Medan andra knappt orkar skruva i och ur broddar själva. Hänger ni med på vad jag menar?? Var och en MÅSTE få välja själv hur dennes hästliv ska se ut. I samråd med kunnigt folk givetvis. Som jag skrev i inledningen av detta kanske allför långa inlägg, Vissa hästar BÖR inte gå barfota ens om de inte är det minsta lilla ömma. Och vissa bekväma hästägare borde kanske tänka om och kanske ha sin häst barfota i stället... Inget är rätt och inget är fel så länge ingen häst blir lidande..
Tack för ordet! MVH // Pinge
Inte många. Verkligen inte alla hovslagare heller, har tyvärr fått erfara det ganska många gångerHUR många hästägare kan se om hovformen är "rätt"? .
Har ingen åsikt här.. inte träffat så mycket "barfotafolk"Vad jag har sett av barfotafoket så är de hemskt fixerade vid trakterna o har inte kunskap om hur en häst står rätt på sin hov, utan har bara en mall för själva formen o att trakten o hörnstöden ska vara låga..
Min fd hovlagare kunde inte heller uppenbarligen...Har träffat folk som ej har sett att framhovarna skiljer sig radikalt i storlek, fast man påpekar det..
Däremot de som har haft en skicklig hovis kan se skillnad på bra o dåligt för deras häst o vidtar rätt åtgärder för det.
Som att vb sko/verka oftare o ha en dialog med sin hovis..
Jag har lagt märke till att när min barfota häst är lite gam-verkad har trakterna växt sig lite väl höga och han sliter hårt på tån, men när man sedan fixat detta, alltså tagit ner trakterna, så sliter han nästan inte alls på hoven
Jamen... HUR klarar sig unghästarna i hagen under tiden tills de är så gamla att de ska börja tränas och får skor?
Nu råkar jag veta att det absolut inte är alla unghästar som klarar sig. Jag kan berätta smaskiga historier om unghästar,föl, som liggande i hagen med fläkskador,brutna ben, bäckenfrakturer,skallfrakturer då dom halkat omkull på stenhårt isigt underlag(ofta dolt under snö) där man tvingats gå ut i hagarna och avliva dom på plats.
Vill du att jag berättar???
Usch fy..Nu råkar jag veta att det absolut inte är alla unghästar som klarar sig. Jag kan berätta smaskiga historier om unghästar,föl, som liggande i hagen med fläkskador,brutna ben, bäckenfrakturer,skallfrakturer då dom halkat omkull på stenhårt isigt underlag(ofta dolt under snö) där man tvingats gå ut i hagarna och avliva dom på plats.
Vill du att jag berättar???
Håller med dig,ofta är det just i unghäststadiet de klantar sig och drattar på röva de små unghästarna.
Ibland upptäcks inte skadorna förrän de ridits ett tag och fått belastningsskador,tyvärr .
Därför är det bra att låta kolla över sina små unghästar innan inridning och efter synliga vurpor.
Allt för att förhindra framtida belastningskador pga tex sneda bäcken osv.
Unghästar är fulla med bus och leker mycket för att träna upp sin kordination,lätt hänt att de drattar på röva när de leker Rallykalle .
Hur stora hagarna än är finns det alltid nån isfläck eller lerigt parti där olyckan kan va framme.
Vissa unghästar skulle nog behöva inbyggda krockkuddar.
Håller med dig ,och vem har tid att sanda stora hagar?Där jag bor brukar det vara temperaturväxlingar som gör att det bildas mycket is i hagarna. Periodvis så är det blank is mycket beroende på att hästarna inte hinner "trampa till" hela hagen så att det blir en skrovlig yta. Att sanda är inget alternativ då sanden försvinner ned i isen efter ett par väderomslag, dessutom är det ganska stora ytor. Visst finns det även hagar som blir isiga...
Ingen barfotametod här, dock en barfota arab, verkad av en alldeles vanlig hovslagare. Rider AR gör jag också (på min oskodda arab). Jag måste vara helknäpp.också skulle jag vilja fråga hur många det är som kör barfotametoden och har islandsponny eller arab?
Om du då "läser hoven" när den är lite gammalverkad och läser den rätt, så skulle du mkt snabbt förstå att den har problem med senapparaturen.
En häst som är barfota och mellan två verkningar sliter tån onormalt mkt samtidigt som den höjer sina trakter belastar inte hoven korrekt utan avlastar sina trakter. Det är därför dom växer upp och den sliter mer i tån. Detta beror på att den inte vill belasta hela hoven korrekt i belastningsfasen och det beror i nio fall av tio på smärta i benets bakre senapparatur,ligament.
Har aldrig denna tanke slagit dig??? Jag tycker det förefaller jättelogiskt.
Ingen barfotametod här, dock en barfota arab, verkad av en alldeles vanlig hovslagare. Rider AR gör jag också (på min oskodda arab). Jag måste vara helknäpp.
Frågar dig, men andra har också nämnt det där att hoven slits för mycket på vissa...
Jag har lagt märke till att när min barfota häst är lite gam-verkad har trakterna växt sig lite väl höga och han sliter hårt på tån, men när man sedan fixat detta, alltså tagit ner trakterna, så sliter han nästan inte alls på hoven
Så, när ni säger att er häst sliter för mycket, är det då som på min just i tån det slitits för mycket, eller är det liksom "runt om" hela hoven?