Djurjouren

Trådstartare
Läser ofta om folk som skriver att deras hästar minsann haft sneda bäcken men efter att ha anlitat en kiropraktor, alternativare eller nån annan så är bäckenet nu äntligen rakt.
Förbryllar mig för mig veterligen kan ingen levande varelse någonsin bli rak i bäckenet, bara mindre sned och det blir det dessutom bara en liten stund efter varje behandling sen går det tillbaka.
Hur resonerar ni som fått hästar med raka bäcken och vem har sagt det till er?
 
Det behöver absolut inte gå tillbaka, utan kan hålla sig på plats efter Manipulation.

Ett bäcken kan se roterat ut utan att vara det, beroende på vilken som är orsaken, det kan vara Lumbosacralövergången som behöver korrigeras, någon ländkota, Gluteusmuskulaturen, eller en rotation i SI-leden.

Är det helt muskulärt kan jag hålla med om att det mer svårkorrigerat om man inte håller efter det ganska kontinuerligt, oftast är det dock spacet mellan Ländkotorna och sacrum som är problemet, och det är inte alltid lätt att få det 100 rätt på en gång.
SI -leden maniplerar man ganska enkelt och det håller sig bra på plats.

Vilket det är testar man sig fram till genom olika metoder.

Ett bäcken är sällan jämt på båda sidor, detta av olika anledningar, dock strävar man efter ett liksidigt rörelsemönster för att få minimalt med diagonalbelastningar.

Om man tränar en häst och bygger muskler över en snedhet kan hästen visst det bli stark, men den kommer aldrig ifrån diagonalkompensationen.

Efter en behandling krävs en träning som understödjer kroppens kapacitet att hålla det manipulerade på plats. Vilken sorts träning är ju såklart individuellt och det ska man kunna få hjälp med av den som behandlar.
 
Min ena travare hade ett roterat bäcken hö. sida, hade hem en equiterapet som korrigerade detta(och den "ploppade" halskotan som kommit utav denna snedhet). Efter så kännde jag vekligen skillnad, både när jag red och körde, kunde även lätt se skillnaden både exteriört och i rörelsemönstret. Detta höll sig i ung. ett år innan hästkräket gjorde en fastrullning i boxen. Eq korrigerade igen och resultatet är fortfarande detsamma. Att tänka på korrigeringen och lägga upp träningen så att man får varaktigt resultat tror jag kan vara en god ide om man inte vill ha ut EQ och göra om manipulationen titt som tätt.
Att det inte är rakt om man skulle mäta med laser kan jag köpa men det är iaf en väldigt stor skillnad på jättesnett och nästan rakt.
 
Något jag funderat mycket på är om man kan ta ut equiterapeut/kiropraktor för att gå igenom och ev behandla dräktiga ston? Är det någon skilnad om de är låg- eller högdräktiga? Kan man behandla föl tex? Hoppas du (nån) skrattar år mina frågor nu bara... :o
 
Jag var så trött i går kväll så jag fortsätter med lite funderingar till.....

Vad är egentligen ett rakt bäcken?

Om man mäter på toppen på ilium på båda sidor när hästen står exakt paralellt med bakbenen får man en hum om hur de båda bäckenhalovorna ligger. Man mäter med en linje över korset för att se om den går rakt över. Ibland gör den det men då kan man ändå i vissa fall se på ena sidan att ilium tippar utåt/nedåt fast den håller sig i själva linjen.En bäckenhalva kan röra sig framåt/nedåt-utåt/nedåt oberoende av den andra sidan.

Vad man kallar ett icke rakt bäcken är alltså när linjen inte är rak.

Vissa verkar inte bry sig att korrigera detta, utan försöker rida loss det, en låst Sacroiliacal-led kan du aldrig rida loss, du kan förstärka muskulatur runtom så att hästen i viss mån kan vinkla (Öppna och stänga) sitt bäcken ändå, men aldrig med den smidighet som skulle bli om man korrigerade felet.

Jag vill även uttrycka ett rakt bäcken som två väl och lika fungerande halvor som har ett gott samarbete, utan någon diagonal eller kompensations-symptom.
 
Du kan inte ana hur många dumma frågor det finns, detta var en av de smartare... :p ;)

Nej, man får inte behandla dräktiga ston, det finns de som säger att innan stoet gått en månad är det ok, men jag har det som princip, och många med mig, att tacka nej.

Behandla föl, javisst, men här är det extra viktigt att poängtera den veterinära biten!

Föl som är så mjuka kan man ändra hur mkt som helst, du kan inte ana vilka skador som kan uppstå om man försöker forma ett föl, då de i princip är som modell-lera. Först och främst konsulteras veterinär för att i andra hand på dennes inrådan korrigera hovar och benvinklar med hovslagare, och sist, kan, om veterinären absolut tycker att det är rimligt, man anlita någon som kan göra något minimalt för att hjäla den lilla fölkroppen att balansera sig, det handlar aldrig om några stora saker då.

Man kan tillsammans med hovslagare få rätt på ganska krokiga ben men det är SÅ viktigt att inte överila något, mkt utevistelse och rörelse är ju ändå det som gör bebisarna starka och friska.

Vad det gäller bäcken på föl så gör man inga manipulationer, (Vad jag vet) utan jobbar med aku -punkter för att släppa spänningar i muskulatur som i sin tur kanske låser en led.

Har sett vidriga exempel på folk som format benen på sina föl... :(
 
Måste bara slänga in en sån här....:bow: (intressant läsning för en sån där som suger info som en svamp!! :p)
 
att det inte går tillbaka kan jag hålla med om ibland om man rättar till en nytillkommen snedhet orsakat av tex yttre våld. Då har det gått från sitt naturliga sneda läge til ett annat snett läge.

Rakt däremot det är en helt annan sak.
Påståendet jag vänder mig mot är det glada att NU, Nu är min hästs bäcken helt rak så nu ska jag börja träna igen.
Ännu värre är det när de säger att nu efter typ 6 manipulationer och ett halvårs vila så har bäckent blivit rakt så nu ska man börja träna :D-Mig veterligen så ger ett halvårs vila bara möjlighet för hästen att gå tillbaks till den medfödda snedheten. Det verkar vi tycka lika om eftersom du nämner at det krävs träning efter en manipulation?
PRecis som du skriver så är inte ens bäcken symetrisk aoch raka utan väldigt ojämna, hela naturen är ojämn :)
Rakt är ett mål men som en mkt duktig tjej sa en gång, den dag du fått hästen rak då är den död för så lång tid tar det :-)
 
Håller med dig i dina observationer, det finsn inga raka bäcken. Folk borde istället kalla det ett spänningsfrit bäcken, men ett rakt? Njaaaeee...
 
Sen kan man ju också formulera det, eller mena, att Bäckenet är så symmetriskt det KAN bli för just dnna häst.

Att folk säger rakt bäcken tror jag bara betyder att nu är det så nära ursprungsläget som möjligt.

Jag använder mig själv av den termen, vilken du påpekar är förkastlig, men ofta är svenska lättare att förstå för kunden än att börja snacka lägesangivningar och termer som är rena grekiskan. Jag vill att mina kunder ska fatta vad det är jag gör, så i grund och botten är det väl teraputernas fel att uttrycket "rakt bäcken" uppstått.

Sen vill jag ju dock påstå att det GÅR att uppnå ett symmetriskt bäcken med liksidigt samarbete de båda delarna mellan, jag själv nöjer mig inte med mindre i möjliga fall.

Sen att iliums konturer kan variera kan ju bero på trauma eller vad som.

Visst kan även gamla, långt gångna inbundna blockeringar lösas ganska omgående, det gäller att ha en terapi som kommunicerar med problemet på rätt nivå. Att banka med en klubba mellan öronen på en häst är ju knappast en sådan.

Att mjukt övertala muskulaturen kring SL-leden att släppa sitt grepp och att ge denna del av kroppen en ny minnesbild att använda sig av är grejen, minnet med blokeringen ska ersättas med det ursprungliga minnet.

Man ger den kroppsdelen ett komihåg, man öppnar en dörr och visar att kolla" så här funkade du en gång i tiden, kom igen" våga prova att göra det igen"

Jag behandlar hellre en gång för mkt men gör lite vid själva behandlingen, jag följer "mindre ger mer"

Det finns mkt goda resultat på långt gångna-med efterföljande kompensations-skador(symptom)- som blivit helt återställda.

Med helt återställda menar jag då att man nöjer sig då hästen rör sig liksidigt starkt och villigt utan att kompensera.

En häst ska jobba! ja, även efter behandling, dock är det helt individuellt hur och vad som ska och bör göras.

Det tar 48 h för kroppen att smälta det nya läget, så inom denna ramen ska hästen endast promenera och ha det ganska lugnt.
 
Ja klubbor är väl mer grottmänniskoaktigt :-) och inget man bör använda för att ge nya minnen direkt :D

Aha, så du menar att du säger rakt bäcken bara för att hästägare ska fatta? Då är jag med även om jag kanske tycker att det är lite dumt eftersom de ju går omkring och säger det till folk sen ju :-)

Jag vill oxå ha ett symetriskt bäcken men det tar sisådär en 25 år eller liknande men jag är lite petig :angel:

Absolut att manipulation ska vara mjuk och att det ska ske ofta, helst varje ridtur och före och efter är min grej (har ju lärt mig rida bort låsningar i bäckenet hur otroligt det än kan låta).
Då kan man gör alite lite så att nervsystemet inte skräms. Det krävs så otroligt lite att det inte är klokt egentligen.

För sjutton, vi borde träffas och snacka metoder, hade varit kul kul ju :-)
 
Försöker göra så lite som möjligt med manipulationer, föredrar akupressur, det jag jobbar med mest.

Beskrivning. Om jag behandlar en häst för BR. så vill jag inte se hästen på i alla fall två månader. dels för att kroppen MÅSTE få tid på sig att gilla nya läget, dels för att kroppen själv, om man låter den, har fantastiska självläkande egenskaper, så det jag gör egentligen är att som ovan sagt, öppna dörren och påvisa ett annat, för kroppen bättre läge.

Det kommer alltså att självmant med kroppens minne att hända grejer i flera v. efter en behandling. Man kan riktigt se hur hästen funderar och provar nya lägen om man är tillräckligt uppmärksam.

Jag är inte riktigt för täta beh. just pga detta, då min tro är att kroppen verkligen behöver denna tid för att prova och acceptera.

Det som händer vid beh. två är att man kan se hur mkt som har gått tillbaka till de gamla dåliga lägena, samt se vilka nya vägar för kompensation kroppen nu har intagit. Detta kan innebära nya problem i rörelsemönstret, nya blockeringar, nya icke önskvärda lägen, men kroppen måste, som sagt leta, för att finna det ultimata, starka, hållbara, ursprungliga.

Sen har vi de "roliga" fallen där det ursprungliga läget ej passar, där man vill skapa nya lägen och vinklar och få hästen att bli stark och hållbar här, de är mer intressanta att jobba med, men *phu* vilket jobb, både för ägare häst och mig.

Att manipulera ofta innebär att du öppnar ytor som innehåller nödvändig spänning dessutom rör man till det i minnena, så det rek jag inte. jag har som sagt hellre oredntligt med tid emellan.

Jag hör ofta teraputer som vill behandla efter två vckor igen, vilket jag anser vara alldeles för tidigt(när det gäller manipulation i alla fall)

Då går man ju bokstavligt talat in och stör -finna nya läget själv- - processen, och för att få en varaktig helhet krävs det att man lämnar kroppen ifred under den perioden.

Massage däremot, Ttouch och massor av korrekt träning, ofta mkt och massor.. ;)

Och visst borde vi träffas, det har jag ju sagt länge... :)
 
Men förresten..vad menar du med rakt bäcken egentligen? tror vi pratar om varandra lite...
 
Har inget som helst att tillägga i er debatt egentligen för jag har ingen kunskap i ämnet. MEN jag har själv ett snett/roterat bäcken (på mej själv alltså) vilket framkommer som tydligast i just ridningen där jag har svårt att ha benen lika placerade vid hästens båda sidor, i övrigt märker jag utav ömma punkter från insidan vänster skulderblad och uppemot nacken. Jag går hos en kiropraktor som också håller på med akupressur och lite annat så jag antar att han kanske kombinerar behandlingsmetoder. Återigen MEN varför jag skriver alls i denna tråd är för att jag vill få bekraftat om den sammanfattade förklaring jag har fått om jag förstått rätt vill säga är att: "Bäckenet är snett - så är det och det i sig kan man inte göra så mycket åt , det man KAN göra är att behandla så att musklerna på sikt anpassar sig på ett för saken lämpligt sätt så jag "upplever" mig som "rakare" än vad jag är och fungerar mer "liksidigt".
Vad säger ni om detta?? Har jag sammanfattat och tolkat hans förklaring på ett riktigt vis och kan man säga att det övergripande kan stämma även med hästar (förklaringen alltså)?? Jag finner ämnet intressant även om jag som sagt inte vet mer än det jag får förklarat för mig och det är ju inte alltid man tolkar saker på rätt sätt... =)
 
Min valack hade väldigt snett bäcken och var halt av detta. Efter första korrigeringen av equiatriker så kunde jag rida och hältan var försvunnen. Ytterligare tre behandlingar gavs.
Equiatrikern sa att han var så gott som rak då (men hon förklarade även allt runt om så som att det kunde gå tillbaka och att en häst eldrig var HELT rak osv).
Jag kan tänka mig att detta kan "misstolkas" av vissa. Att ägarna säger att hästen efter korrigering är rak. De VET helt enkelt inte att hästen inte kan vara helt jämn. Bara en teori.
 
Frågan som är intressant är ju egentligen varför ditt bäcken är snett!?

Vilket kom först, hönan eller ägget?

Vid tex: en avfallning av häst eller trafikolycka så är det ju utifrån ett trauma som skadan uppstår, men saker kan ju även vara medfödda.anatomiska.

Om det kommer från en kompensationsbelastning eller ett trauma kan man alltid göra något, om än lite. Du kan bli rak-rakare- jämn-jämnare.

Det gäller att behandla orasken OCH symptomen inte bara symptomen, som många gör.

Det låter som om din kiro är bevandrar i fler terapier än manipulation, vilket du ska vara glad för, i övrigt rek. jag endast Osteopater för behandling, vilka verkligen arbetar med bäckenet och dess korrekta samverkan delar emellan.
Var man än har problem kan man förmoda att man har bäckenproblem då allt sitter ihop, och jag vill tro att man alltid kan bli jämnare än vad man är.

Egen träning och uppbyggnad är såklart A och O då terapeuten visar vägen till en jämnare kropp men du måste själv ta stegen.

Min första Osteopat sa något mkt bra som har etsat sig fast, -tänker du ha ett klippkort här eller tänker du ta tag i ditt liv-

:crazy:

Det etsade sig fast, det tog, och jag försöker föra det vidare, nöj dig inte! det kan alltid bli bättre.
 
En liten fråga:
Min häst blev behandlad i tisdags av en vet. som också är kiropraktor.Hon hade en låsning i bäckenet, reagerade med smärta över si-ledsområdet. Han åtgärdade detta genom övertöjning av si-leden.
Troligtvis har min häst gått med detta ganske länge och haft ont (har resulterat även i en lätt hälta hf), och ska nu gå på smärtstillande,quadrisol, i 5 dagar. För att hon ska slappna av ordentligt. Jag ska promenera med henne en vecka, och sedan rida igång henne igen.
Det jag undrar över är hur lång tid efter behandlingen som hon kan ha ont? DET kanske är en otroligt korkad fråga, men jag frågar ändå. Hon har hunnit få 2 doser smärtstillande, en i går kväll och en i morse. Trots det så ser hon inte glad ut att behöva promenera. Hon spänner mulen och lägger ören bakåt och ser allmänt lidande ut.Periodvis, inte hela tiden.Hon har alltid visat på detta sätt att hon har ont någonstans. Så alltså,Hur lång tid kan det ta innan jag ser resultat av behandlingen? Eller är det rent psykiskt det kan tänkas sitta på henne? Det känns inte bra att promenera med henne när hon ser ut på detta vis, men vet. sa att vi SKA göra det, och det är ju logiskt att hon ska röra på sig.
Jag är blir orolig att det är fler saker som spökar, men hon rör sig fint,haltar ej.

Så, kan jag slappna av eller?
För övrigt har hon inte blivit riden ordentligt sedan okt-02 pga en erlichiasinfektion, hon var äntligen okej i kroppen och så nu då detta :crazy:

/Petra
 
Du skriver övertöjning av SI led, vet du hur han gjorde manipulationen? hur var tekniken?

Det finns en bra, enkel och snabb teknik där man övertänjer en del av ryggmuskulaturen, kan det vara den?

En lätt träningsverk kan infinna sig efter behandling, men såpass svår värk så att det behöver behandlas med smärtsillande har jag inte hört förr...
 
En fråga till....Kan det uppstå problem av mer bestående karaktär när hästen växer? Tittar på min nu treåriga dam och hon har i perioder varit mycket spänd i kroppen och stått med alla ben mer underställda än normalt, speciellt bak. Det som jag märkt på sista tiden (går bara på bete) är att hela överlinjen ser mer avslappnad ut. Hon fick en behandling i våras av kirop, då hon hade lite spök i ett bakben och det skulle då bero på en nerv i kläm som också fixades till. Vill ju gärna tro att denna behandling hon då fick är det som nu gett synligt resultat så det inte bara är betesmagen som gör att intrycket är annorlunda :o
Mvh Nin som gärna lånar ut pålla om CL + Djur... vill mickla lite :D
 
Jo, det förstår jag är av vikt VARFÖR jag är sned, det kan jag dock inte svara på, endera medfött antar jag eller någon gammal skada kanske när jag var yngre och man for utav hästarna till höger och vänster... =) Orsaken till att jag började hos kiropraktorn var att jag hade problem med nacken och som jag beskrev och han ställde 1000 frågor och ville gå igenom hela kroppen. Det ena ledde till det andra man pratar ju en del och på nått sätt nämnde jag att jag fått för mig att jag satt snett i sadeln för trots med måttband inmätta stigläder kändes de olika långa!! Där började det... och nu efteråt är det ju massor med småsaker som tyder på att jag är "vriden" =) sadelkåporna blir ojämnt "intryckta" jag sliter klackarna olika hårt på insidan speciellt på klackade skor osv, osv, (nu ska jag tillägga att jag är perfektionist -framför allt i ridningen för det är inte jätte tydligt i sadelkåporna och jag kan inte ha olika hål på stiglädren för då känns de ännu mer olika långa)
MEN visst försöker jag jobba på problemet och träna för att "raka" till mej, jag vill ju inte snedbelasta hästarna mer än jag har möjlighet att undvika och inte min egen kropp heller för den delen den ska ju hänga med länge till helst...=)!! Men du tror ialla fall att jag tolkat honom riktigt och inte är ute och cyklar i det avseendet??!!
 

Liknande trådar

Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
16 170
Senast: Juli0a
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
20 198
Senast: MML
·
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
7 617
Senast: Blyger
·
Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
26 772

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp