Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Jo så är det nog.
Men nu så är det skördetid.
Dags att ta med ALLA som har åsikter till ett möta och visa att vi finns och inte bara är en Cyber-konstruktion.
Bara att vi dyker upp i samlad tropp kommer att påverka, tro mig.

Cyber-gänget blir då en faktor att räkna med.
De går inte att styra på vanligt vis utan de styr sig själva åt det håll som de vill.
Och för att inte då helt tappa alla dessa personer till någon annan Häst-värld, så måste det tas hänsyn till oss och vad vi har för åsikter.
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Inte_Ung skrev:
Jo så är det nog.
Men nu så är det skördetid.
Dags att ta med ALLA som har åsikter till ett möta och visa att vi finns och inte bara är en Cyber-konstruktion.
Bara att vi dyker upp i samlad tropp kommer att påverka, tro mig.

Cyber-gänget blir då en faktor att räkna med.
De går inte att styra på vanligt vis utan de styr sig själva åt det håll som de vill.
Och för att inte då helt tappa alla dessa personer till någon annan Häst-värld, så måste det tas hänsyn till oss och vad vi har för åsikter.

Bra talat! :bow: I agree! Och jag tror tiden är mogen! Detta tillsammans med att vi samtidigt ser till att så många som möjligt fyller i medlemsenkäten och ger uttryck för detta, det kan bli något. Jag filar på en annan sak också, som du vet, och jag börjar få klart för mig hur jag skall lägga upp det. Och jag tror jag får någon med mig om hon bara hittar hästpassning, du vet vem, och hon stöttar hos fullt ut.

:bump: :bump: :bump: Anette
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Jag tror att jag vet vem, hälsa!
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

bupi skrev:
Man borde kanske åka på avelsseminariet och vara med i disskusionerna, där har man kanske lite chans att kunna påverka framtidens avel.

Johanna

Jag efterlyser fortfarande kontruktiva (och praktiskt genomförbara) förslag på hur vi kan förbättra dagens bedömningssystem så att de premierar bra ridbarhet hos våra avelshästar. Jag håller ju själv dessa egenskaper högt liksom även gångartskvalité som håller i tävlingssammanhang. Samt naturligtvis en frisk och hållbar häst. Detta helst i en och samma individ förstås :d

Skulle gärna argumentera för denna typ av häst på vilket seminarium som helst men tycker mig inte ha några tillräckligt bra "andra lösningar" att komma med. HUR premierar vi dessa hästar på ett bra sätt? Jag gillar fyrgångare med väl åtskilda gångarter, det är min personliga smak och tycke som talar. Upplever ofta att fina fyrgångare försvinner i en låg totalbedömning trots att det är bra hästar. Men tycker ändå att en femgångare med fem RENA (och lika fina 4 gångarter som fyrgångaren) och väl åtskilda gångarter ju ändå ska premieras högre.

Ärligt talat så tycker jag inte att någon här kommit med något konstruktivt och genomförbart förslag på hur man på ett bra sätt bedömer vilja och lynne (eller Spirit som det så käckt kallas numera). Att låta vem som helst i publiken provrida hingstarna som visas kommer bara att framstå som ett mycket oseriöst förslag... Tyvärr! Att sänka gränsen för vilka som går in i stambok likaså!

Ska dessa frågor tas upp i bland de som "redan är frälsta vad gäller det isländska bedömningssystemet och BLUP:en" så måste motargumenten och de kreativa alternativlösningarna vara mycket motiverade och framförallt genomförbara. Är det inte det så kommer det hela att framstå som att vi sittaer i två läger; Ett som vill avla fram de flotta tävlingshästarna och ett som vill avla fram de snälla skogsmullarna. Jag vill inte vara i något av dessa läger - Jag vill avla på trevliga och arbetsvilliga ridhästar med stora och rumsliga rörelser!

Tack för mig! :bow:
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

För min del tycker jag, om man ska hålla sig till nuvarande system, är att kommentarer ska införas igen.
Låt dem "ligga utanför" det standardiserade FEIF-protokollet om så krävs.
Dessutom borde man se över de "kryssalternativ" som finns i protokollet. De används alldeles för lite. Behövs det fler alternativ eller behöver de omformuleras?

Den lite robustare typen ska inte sållas bort. Det viktiga är att den är proportionerlig i sig själv. Och är den det så förtjänar den i alla fall 7,5 i proportioner. Jag kan inte inse varför en häst med bred bringa och brett kors och lite djupare bröst skulle vara en sämre ridhäst ?? Detta borde verkligen tas upp till diskussion domare emellan.
Sedan kan man fråga sig om det finns en övre gräns på hur lätt bål och långa ben en islandshäst ska ha - finns det definierat någonstans - eller tas upp vid domarutbildningar/seminarier? Du Isold var ju inne på att man kanske skulle behöva sätta en övre gräns på hur lång halsen bör vara... kanske inte fel....

Jag tycker inte heller att ihopslagningen av vilja och lynne var bra. Det ger ialla fall lite mer hum om hur hästen är om man får karaktärerna var för sig.
Som jag skrev innan - som avlare har man nytta av att veta om det är lynnet eller viljan som är styrande - eller naturligtvis det optimala både och.
Särskilt om domarna inte rider hästen och bara sätter en siffra på spirit efter hur hästen ser ut att vara.

Kanske det skulle finnas ett alternativt bedömningssätt på vilja och lynne som vore frivilligt för det skulle ju medföra vissa kostnader.
De hingstägare som är intresserade lämnar sin hingst på "läger" under t ex 4 dagar. Några "oberoende" duktiga ryttare/domare hanterar dem och rider dem under dessa dagar och borde på så sätt få en bra bild om hur hingstarna verkligen är i hantering och vid ridning. Testen kanske skulle kunna subventioneras något från SIF?
Testresultatet skulle sedan vara ett sorts "kvalitetsmärke" att använda vid marknadsföring av sin hingst.
Hingstarna skulle heller inte behöva vara i toppkondition... det skulle vara samarbetsvilja som skulle vara det viktiga. Inte vilken tävlingskapacitet hästen har vid testtillfället.

Jag tycker inte att man ska "sänka" kraven. På en punkt kanske man borde höja den. En hingst borde inte ha lägre än 8,0 i tölt och minst 7,5 i lynne.
Jag tycker också att man ska tänka igenom de krav man har nu - är de verkligen de rätta?
Får en vägvinnande mjuk och klockren tölt samma bedömning som en liknande töltare som har hög aktion? Båda hästarna har sin plats. Skulle jag ha hästen på långritt eller skogsridning skulle jag välja den förstnämnda. Är dessutom en tölt vägvinnande, klockren och mjuk borde hästen kunna göra rätt bra från sig på en tävling också - bara tävlingsdomarna har ögonen öppna för detta - eller får en häst med högre aktion automatiskt högre poäng trots att den kanske har något sämre takt?
Kanske det är läge att sportdomare och avelsdomare samlades för en gemensam diskussion också...
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Jag håller helt med dig Isold. Det är livsfarligt att låta som att man vill ha SÄMRE gång i hästarna. Det blir lite bitterstämpel över det, typ "vi som inte fått tillräckligt med gångartspoäng på våra hästar när vi visat dem"-klubben.

Det finns ju ingen motsättning mellan en snäll lättriden lättväxlad frisk robust familjehäst OCH bra gångarter. Man kan använda en schysst tävlingshäst som skogsmoppe också. Det behöver inte eftersträvas medelgångarter, de kommer alltid i alla fall.

Jag tror man måste trycka hårdare på att vi mäter något helt annat än vårt formulerade avelsmål.

Exempel:

*Fyrgångshästar passar oftast den svenska marknaden bättre men diskrimineras HÅRT vid bedömningar. I vårt svenska avelsmål står båda som likvärda. För att behålla bredden och alla typer måste det finnas både fyr- och femgångshästar i aveln i lika stor utsträckning. Nu har femgångarna en mycket stor fördel.

*"Lättbyggd" står inte i avelsmålet men är viktigast av allt i exteriörbedömningen. Vet vi VARFÖR det är så viktigt att ändra rasen till en lättare modell? Är det förankrat hos ryttarna/köparna/avlarna? Varför räcker inte "ändamålsenlig" som det står i avelsmålet så vi kan bevara bredden och hitta en häst för alla?

*Ridmässigt finns det en "lagom" hals som har balanserad längd, bra ansättning och är välvd åt rätt håll. Den behöver inte vara så tunn och lång som möjligt, tvärtom blir det oftare fel då om ryttaren inte är skicklig. Bedömningsmässigt finns det dock inget som kan vara för långt eller tunt i halsväg.

*Arbetsvilja och bra lynne måste åtminstone FÖRSÖKA bedömas. Att ta bort de ridande domarna är absolut till de lydiga hästarnas nackdel. "Ridbarhet" borde vara bättre än "hetsighet", nu är det tvärtom. Lynnet bör bedömas även utanför ridprovet. Hingstar ska tex inte få slå ner ryttaren vid mätning eller springa över domarna vid exteriörbedömning och ändå få bra poäng.

*Färgvariationen och robustheten står i avelsmålet men bedöms inte alls.

*Det är inte BÄRIGHETEN i gångarten som bedöms. Avelsvisningar borde kunna vara mer talangjakt än tävlingar. Det ska inte handla om hur skickligt ryttaren kan pressa fram hästen och dra upp frambenen utan man bör ändå försöka uppskatta mer vilka anlag en häst har istället för att lägga så stor vikt vid tex ryttarmissar.

*Eksem och spattförekomsten är ett LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT större problem än alla andra (i det ljuset är det svårt att bli upprörd över att vi använder vissa topphingstar och BLUP för lite som utmålas som rasens största problem i officiella avelskretsar) och för lite görs på den fronten.


Till och med på Island har man ju vaknat till och insett att ska man kunna exportera hästar får man forska i de här frågorna. Det förs en debatt om avel som är på en helt annan nivå än här. Man har insett att exportmarknaden kräver friska snälla lättväxlade töltare och att man säljer fler hästar om man kan lösa eksemanlagsfrågan och sälja testade hästar med en varudeklarerad riskprofil. Mitt favorituttalande är från veterinären som tyckte att det var värre djurplågeri att exportera en icke allergitestad islandshäst till ett knottland än det var att skicka dem till kolgruvorna.

Man har också en debatt om vilka hästar som ger smidiga turridningstöltare och ser det som en positiv egenskap eftersom dessa hästar är lätta att sälja utan dyr lång träning.

Men man kan kanske debattera vildare på Island, för det där får ju alltid avlare göra som de vill oavsett reglerna.
 
Senast ändrad:
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Isold skrev:
Jag efterlyser fortfarande kontruktiva (och praktiskt genomförbara) förslag på hur vi kan förbättra dagens bedömningssystem så att de premierar bra ridbarhet hos våra avelshästar. Jag håller ju själv dessa egenskaper högt liksom även gångartskvalité som håller i tävlingssammanhang. Samt naturligtvis en frisk och hållbar häst. Detta helst i en och samma individ förstås :d

Skulle gärna argumentera för denna typ av häst på vilket seminarium som helst men tycker mig inte ha några tillräckligt bra "andra lösningar" att komma med. HUR premierar vi dessa hästar på ett bra sätt? Jag gillar fyrgångare med väl åtskilda gångarter, det är min personliga smak och tycke som talar. Upplever ofta att fina fyrgångare försvinner i en låg totalbedömning trots att det är bra hästar. Men tycker ändå att en femgångare med fem RENA (och lika fina 4 gångarter som fyrgångaren) och väl åtskilda gångarter ju ändå ska premieras högre.

Ärligt talat så tycker jag inte att någon här kommit med något konstruktivt och genomförbart förslag på hur man på ett bra sätt bedömer vilja och lynne (eller Spirit som det så käckt kallas numera). Att låta vem som helst i publiken provrida hingstarna som visas kommer bara att framstå som ett mycket oseriöst förslag... Tyvärr! Att sänka gränsen för vilka som går in i stambok likaså!

Ska dessa frågor tas upp i bland de som "redan är frälsta vad gäller det isländska bedömningssystemet och BLUP:en" så måste motargumenten och de kreativa alternativlösningarna vara mycket motiverade och framförallt genomförbara. Är det inte det så kommer det hela att framstå som att vi sittaer i två läger; Ett som vill avla fram de flotta tävlingshästarna och ett som vill avla fram de snälla skogsmullarna. Jag vill inte vara i något av dessa läger - Jag vill avla på trevliga och arbetsvilliga ridhästar med stora och rumsliga rörelser!

Tack för mig! :bow:

Det är dithän jag vill komma också, som avlar både och! Nej det är inget bra att framföra att publiken skall prova hingstarna, självklart, det var mest en brainstorm för att få folk att tänka till!

Anette
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

freyja skrev:
För min del tycker jag, om man ska hålla sig till nuvarande system, är att kommentarer ska införas igen.
Låt dem "ligga utanför" det standardiserade FEIF-protokollet om så krävs.
Dessutom borde man se över de "kryssalternativ" som finns i protokollet. De används alldeles för lite. Behövs det fler alternativ eller behöver de omformuleras?

Den lite robustare typen ska inte sållas bort. Det viktiga är att den är proportionerlig i sig själv. Och är den det så förtjänar den i alla fall 7,5 i proportioner. Jag kan inte inse varför en häst med bred bringa och brett kors och lite djupare bröst skulle vara en sämre ridhäst ?? Detta borde verkligen tas upp till diskussion domare emellan.
Sedan kan man fråga sig om det finns en övre gräns på hur lätt bål och långa ben en islandshäst ska ha - finns det definierat någonstans - eller tas upp vid domarutbildningar/seminarier? Du Isold var ju inne på att man kanske skulle behöva sätta en övre gräns på hur lång halsen bör vara... kanske inte fel....

Jag tycker inte heller att ihopslagningen av vilja och lynne var bra. Det ger ialla fall lite mer hum om hur hästen är om man får karaktärerna var för sig.
Som jag skrev innan - som avlare har man nytta av att veta om det är lynnet eller viljan som är styrande - eller naturligtvis det optimala både och.
Särskilt om domarna inte rider hästen och bara sätter en siffra på spirit efter hur hästen ser ut att vara.

Kanske det skulle finnas ett alternativt bedömningssätt på vilja och lynne som vore frivilligt för det skulle ju medföra vissa kostnader.
De hingstägare som är intresserade lämnar sin hingst på "läger" under t ex 4 dagar. Några "oberoende" duktiga ryttare/domare hanterar dem och rider dem under dessa dagar och borde på så sätt få en bra bild om hur hingstarna verkligen är i hantering och vid ridning. Testen kanske skulle kunna subventioneras något från SIF?
Testresultatet skulle sedan vara ett sorts "kvalitetsmärke" att använda vid marknadsföring av sin hingst.
Hingstarna skulle heller inte behöva vara i toppkondition... det skulle vara samarbetsvilja som skulle vara det viktiga. Inte vilken tävlingskapacitet hästen har vid testtillfället.

Jag tycker inte att man ska "sänka" kraven. På en punkt kanske man borde höja den. En hingst borde inte ha lägre än 8,0 i tölt och minst 7,5 i lynne.
Jag tycker också att man ska tänka igenom de krav man har nu - är de verkligen de rätta?
Får en vägvinnande mjuk och klockren tölt samma bedömning som en liknande töltare som har hög aktion? Båda hästarna har sin plats. Skulle jag ha hästen på långritt eller skogsridning skulle jag välja den förstnämnda. Är dessutom en tölt vägvinnande, klockren och mjuk borde hästen kunna göra rätt bra från sig på en tävling också - bara tävlingsdomarna har ögonen öppna för detta - eller får en häst med högre aktion automatiskt högre poäng trots att den kanske har något sämre takt?
Kanske det är läge att sportdomare och avelsdomare samlades för en gemensam diskussion också...

Kloka och intressanta tankar om än lika vilda som mitt publiktestförslag! Dock jag håller inte med om att töltpoängen skall höjas för det blir bara högre lyft med dagens bedömning och en häst med stort steg blir inte lika mjuk som en med ett kortare steg och framför allt med mindre lyft i rörelsen! De bekvämaste familjenaturtöltarna med klockren gång hade inte fått 7 ens vid en bedömning, men de är de mest efterfrågade hästarna! I gamla sagorna var mjuk, snabb tölt i km efter km det som var högst premierat "kaffekoppen stod kvar där bak efter flera mils ritt och kaffet var fortfarande varmt och inte en droppe utspilld". Det är målande vad man vil ha av en bekväm arbets- och turridningshäst! Lite av det idealet fast mer realistiskt förståss, borde vara en del av avelsmålet och det borde premieras lika högt på sitt sätt som höga lyft!



Anette
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Silverkedjan skrev:
Jag håller helt med dig Isold. Det är livsfarligt att låta som att man vill ha SÄMRE gång i hästarna. Det blir lite bitterstämpel över det, typ "vi som inte fått tillräckligt med gångartspoäng på våra hästar när vi visat dem"-klubben.

Det finns ju ingen motsättning mellan en snäll lättriden lättväxlad frisk robust familjehäst OCH bra gångarter. Man kan använda en schysst tävlingshäst som skogsmoppe också. Det behöver inte eftersträvas medelgångarter, de kommer alltid i alla fall.

Jag tror man måste trycka hårdare på att vi mäter något helt annat än vårt formulerade avelsmål.

Exempel:

*Fyrgångshästar passar oftast den svenska marknaden bättre men diskrimineras HÅRT vid bedömningar. I vårt svenska avelsmål står båda som likvärda. För att behålla bredden och alla typer måste det finnas både fyr- och femgångshästar i aveln i lika stor utsträckning. Nu har femgångarna en mycket stor fördel.

*"Lättbyggd" står inte i avelsmålet men är viktigast av allt i exteriörbedömningen. Vet vi VARFÖR det är så viktigt att ändra rasen till en lättare modell? Är det förankrat hos ryttarna/köparna/avlarna? Varför räcker inte "ändamålsenlig" som det står i avelsmålet så vi kan bevara bredden och hitta en häst för alla?

*Ridmässigt finns det en "lagom" hals som har balanserad längd, bra ansättning och är välvd åt rätt håll. Den behöver inte vara så tunn och lång som möjligt, tvärtom blir det oftare fel då om ryttaren inte är skicklig. Bedömningsmässigt finns det dock inget som kan vara för långt eller tunt i halsväg.

*Arbetsvilja och bra lynne måste åtminstone FÖRSÖKA bedömas. Att ta bort de ridande domarna är absolut till de lydiga hästarnas nackdel. "Ridbarhet" borde vara bättre än "hetsighet", nu är det tvärtom. Lynnet bör bedömas även utanför ridprovet. Hingstar ska tex inte få slå ner ryttaren vid mätning eller springa över domarna vid exteriörbedömning och ändå få bra poäng.

*Färgvariationen och robustheten står i avelsmålet men bedöms inte alls.

*Det är inte BÄRIGHETEN i gångarten som bedöms. Avelsvisningar borde kunna vara mer talangjakt än tävlingar. Det ska inte handla om hur skickligt ryttaren kan pressa fram hästen och dra upp frambenen utan man bör ändå försöka uppskatta mer vilka anlag en häst har istället för att lägga så stor vikt vid tex ryttarmissar.

*Eksem och spattförekomsten är ett LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT större problem än alla andra (i det ljuset är det svårt att bli upprörd över att vi använder vissa topphingstar och BLUP för lite som utmålas som rasens största problem i officiella avelskretsar) och för lite görs på den fronten.


Till och med på Island har man ju vaknat till och insett att ska man kunna exportera hästar får man forska i de här frågorna. Det förs en debatt om avel som är på en helt annan nivå än här. Man har insett att exportmarknaden kräver friska snälla lättväxlade töltare och att man säljer fler hästar om man kan lösa eksemanlagsfrågan och sälja testade hästar med en varudeklarerad riskprofil. Mitt favorituttalande är från veterinären som tyckte att det var värre djurplågeri att exportera en icke allergitestad islandshäst till ett knottland än det var att skicka dem till kolgruvorna.

Man har också en debatt om vilka hästar som ger smidiga turridningstöltare och ser det som en positiv egenskap eftersom dessa hästar är lätta att sälja utan dyr lång träning.

Men man kan kanske debattera vildare på Island, för det där får ju alltid avlare göra som de vill oavsett reglerna.

Många mycket kloka ord! :bow:

Anette
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Härligt med några förslag på praktiska lösningar. Det börjar ju se riktigt bra ut... Snart har vi kanske en lista med konstruktiva förslag till förbättringar som vi kan utgå ifrån. ;)
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Silverkedjan skrev:
*Eksem och spattförekomsten är ett LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT större problem än alla andra (i det ljuset är det svårt att bli upprörd över att vi använder vissa topphingstar och BLUP för lite som utmålas som rasens största problem i officiella avelskretsar) och för lite görs på den fronten.
Japp, helt sant. Men visst känns det som att det är lite på gång nu?!... :smirk:
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

sambaengi skrev:
Dock jag håller inte med om att töltpoängen skall höjas för det blir bara högre lyft med dagens bedömning och en häst med stort steg blir inte lika mjuk som en med ett kortare steg och framför allt med mindre lyft i rörelsen!
Anette
Om kravet omdefinieras (INTE sänks) på vad som är en bra tölt dvs absolut taktren och med mjuka rörelser - och som ska ha sin 8, så tycker jag att man kan kräva 8,0 av en avelshingst.
Att jag skrev 7,5 på lynne som gräns (istället för 8) är för att detta är mer svårbedömt. Men har en häst fått 7 i lynne så har den uppfört sig därefter också och bör inte godkännas....
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Men har en häst fått 7 i lynne så har den uppfört sig därefter också och bör inte godkännas....

När bedömningen på lynnet (spirit) görs som idag, dvs från marken under ridbedömningen så kan man fråga sig vad siffran egentligen mäter. Hur kan man under de förutsättningarna göra en vettig bedömning och kan man låta en så osäker faktor fria eller fälla när det gäller att bli godkänd.

Givetvis vill alla ha en häst med bra lynne, men alla vill inte ha samma typ av bra lynne. Idag premieras inte suppersnälla lugna barnhästar direkt medan suppervilliga (så det syns) får höga poäng. Är det dessa heta hästar som ska bli fäder till framtidens familjehästar? Och är det lämpligt?
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Nu har du fått det lite om bakfoten......
Man kan säga så här...
det går som en röd tråd i mina inlägg i den här tråden att jag tycker att det nuvarande sättet att bedöma hästens samarbetsvilja/lynne och framåtanda genom "spirit" är helt fel. Spirit och lynne är INTE samma sak.
Det gamla sättet där man bedömde lynne och vilja var för sig var bättre och man dessutom provred hästen.
Om du orkar läsa mina tidigare inlägg i den här låånga tråden ;) så kanske du bättre förstår vad jag menar.
Hanteringen för hand av hästen (vid exteriörbedömningen och veterinärbesiktningen) måste också tas med i bedömningen av lynne och det är här man bättre får ett hum om hästens personlighet.
De flesta hingstar har minst 7,5 för lynne men det förekommer faktiskt några som har 7.0...
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Jag ber om ursäkt, men det är många som skriver och har olika åsikter och jag läser inte om alla inlägg innan jag svarar på ett utan utgår vanligen från vad som står i just det jag svara på.

För mig är det dock akademiskt att diskutera på vilken poängnivå man ska lägga godkänt i ett icke existerande bedömningssystem. Jag förstår tanken bakom att kräva mer, men anser dock att det mesta som har med lynne/vilja/sprit etc är mycket svårbedömt i synnerhet som olika människor har olika preferenser. Först måste man definiera exakt vilka krav som ställs för en viss poäng innan man överhuvudtaget kan gå in på vad som eventuellt ska räknas som lägsta nivå.
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Lobelia skrev:
Först måste man definiera exakt vilka krav som ställs för en viss poäng innan man överhuvudtaget kan gå in på vad som eventuellt ska räknas som lägsta nivå.
Just precis!
Kraven behöver definieras tydligare OCH omdefinieras - det är nog de flesta här överrens om.
När det gäller definitionerna så skulle de åskådliggöras mycket mer om kommentarerna kom tillbaka vid bedömningarna. Nu får du bara en siffra och möjligtvis något ikryssat - men inte alltid.....

Men sedan måste jag ändå ge domarna ett visst rättvist omdöme - inte får en häst som samarbetar vid hantering och som vid ridtillfället går framåt i vettigt tempo i alla gångarter utan grova hjälper en sjua i spirit. Snarare 7,5... men däremot får den inte några plus heller fastän den är mjuk och samarbetsvillig och en perfekt "familjehäst"..
En häst som är så lugn så den "växer fast" är ju inte heller vad man strävar efter. Den är knappast samarbetsvillig. Skulle den växa fast vid en visning lär den knappast komma upp till 7,5 i spirit heller.

Som sagt jag tycker att man ska dela upp bedömningen igen i vilja och lynne.
 
Senast ändrad:
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

freyja skrev:
Just precis!
Kraven behöver definieras tydligare OCH omdefinieras - det är nog de flesta här överrens om.
När det gäller definitionerna så skulle de åskådliggöras mycket mer om kommentarerna kom tillbaka vid bedömningarna. Nu får du bara en siffra och möjligtvis något ikryssat - men inte alltid.....

Men sedan måste jag ändå ge domarna ett visst rättvist omdöme - inte får en häst som samarbetar vid hantering och som vid ridtillfället går framåt i vettigt tempo i alla gångarter utan grova hjälper en sjua i spirit. Snarare 7,5... men däremot får den inte några plus heller fastän den är mjuk och samarbetsvillig och en perfekt "familjehäst"..
En häst som är så lugn så den "växer fast" är ju inte heller vad man strävar efter. Den är knappast samarbetsvillig. Skulle den växa fast vid en visning lär den knappast komma upp till 7,5 i spirit heller.

Som sagt jag tycker att man ska dela upp bedömningen igen i vilja och lynne.

Ja nog tusan behöver kraven omdefinieras! Men fattar ni vilken stor grej det är? Vi pratar inte bara Sverige, vi pratar om FEIF bedömningssystem!!! Så här gäller det att tänka till ordentlligt och ett första steg för att snabbt få in fler familjehästar i aveln är att sänka kraven! Steg 2 får bli att lobba för etthelt annat bedömningssystem. Här tror jag vi kan få bra stöd från Island om jag förstått islänningarna och Tim rätt!?

Anette
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Om du med sänkta krav menar att kravet på hög benaktion ska sänkas håller jag med.
Jag tycker ett långt, vägvinnande och smidigt/mjukt steg är det man ska sträva efter (dessutom brukar en sådan häst vara tämligen behaglig att sitta på) - inte ett kort steg.

Likaså om du med sänkt krav menar att hästen inte behöver vara långbent och liten i kroppen håller jag också med...

Annars tycker jag inte att man ska säga att kraven ska sänkas (det är väl inte det vi egentligen vill) - det uppfattas fel - precis som Tim skrev i ett tidigare inlägg.
 
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

Refererar Silverkedjan - "Det är inte BÄRIGHETEN i gångarten som bedöms. Avelsvisningar borde kunna vara mer talangjakt än tävlingar. Det ska inte handla om hur skickligt ryttaren kan pressa fram hästen och dra upp frambenen utan man bör ändå försöka uppskatta mer vilka anlag en häst har istället för att lägga så stor vikt vid tex ryttarmissar."

Det här är verkligen viktigt tycker jag - mer talangjakt än tävlingsbetonat. Avelsbedömningarna kommer annars att mer och mer likna en "vanlig" gångartstävling.
 
Senast ändrad:
Sv: Avelsmålet (Tidigare: Med tanke på priser på islandshästardiskussionen......)

freyja skrev:
Refererar Silverkedjan - "Det är inte BÄRIGHETEN i gångarten som bedöms. Avelsvisningar borde kunna vara mer talangjakt än tävlingar. Det ska inte handla om hur skickligt ryttaren kan pressa fram hästen och dra upp frambenen utan man bör ändå försöka uppskatta mer vilka anlag en häst har istället för att lägga så stor vikt vid tex ryttarmissar."

Det här är verkligen viktigt tycker jag - mer talangjakt än tävlingsbetonat. Avelsbedömningarna kommer annars att mer och mer likna en "vanlig" gångartstävling.

Bra! Då tänker vi lika! :bump: :bump: :bump: Anette
 

Liknande trådar

S
Islandshäst I både Ridsport och Islandshästen står det om avelsmötet och jag tycker det var en rättvis beskrivning av mötet och jag tycker det är...
2 3 4
Svar
67
· Visningar
5 590
Senast: sambaengi
·
Islandshäst Har ni hunnit läsa Anette Svenssons insändare i Ridsport (som kom till prenumeranter idag och i affären på måndag)? Hon tar upp mycket...
2 3
Svar
51
· Visningar
6 159
Senast: Nicke
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp