Akvarietråden

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Akvarietråden

Jag använder t.o.m slang som är antimögelbehandlad. Det som är viktigt är att man tömmer ur slangen helt efter användandet och spolar rent den före.
Jag kör dubbla slangar, en som är till vatten ut, en till vatten in.
Det som är farligt med antimögelbehandlade slangar är om de konstant skulle vara i karet, så efter tömning/fyllning så ta bort de direkt.

För att preparera nya slangar så häll i lite diskmedel i början på slangen, koppla den sen och kör ut allt diskmedel till avloppet med varmt vatten. Gör detta i flera omgångar, avsluta sen med att spola igenom med ljummet vatten. Jag har aldrig använt mig av gamla slangar, alltid lite orolig för att de skall spricka inomhus.

Lite tips för att använda slangar. (fyll gärna på ni andra med, men så här gör jag)

Vatten ut. (här använder jag en billigare slang) Fäster slangen med sugproppshållare i karet. Där tömmer den till rätt nivå alltså där jag fixerat den. Har ca 15 m till avlopp, så då är det bara att suga en eller två gånger och riskerar aldrig att få akvarievatten i munnen. (inte för att jag bryr mig eg) Det krävs alltså inte så mycket för att starta tömningen. I avloppet ligger det en sil om någon räka eller fisk skulle bli sugen på att åka slang. (händer ganska så ofta)

Vatten in. (dyr slang som ej är vikbar och lite grövre) Kopplas till duschblandaren med koppling. I karet "fäster" jag slangen med tvättmaskinsböj som hänger över kanten. Fyller upp med tempererat vatten (spolar igenom systemet en stund innan) som är ca 5º kallare. (detta brukar de flesta fiskar uppskatta, sen är kallare vatten mer syrerikt med)
Jag undviker att fylla upp för snabbt, brukar ligga på ett flöde om 6 L/min.
 
Sv: Akvarietråden

Oj, glömde...
Första gången du fyller upp karet så ta tiden. Sen i fortsättningen så ställer du en timer på ett par minuter mindre. Kräver ju givetvis att man kör likvärdigt flöde, men är guld för att undvika att överfylla karet.
 
Sv: Akvarietråden

*KL*

Nu har äntligen mina vattentester kommit och jag har kunnat testa vattnet.

Lilla akvariet har varit igång ca 2 v med fisk och växter. Stora akvariet har gått 1 v med växter och fick fisk igår.

Vattenvärdena är förvånande nog i princip identiska.

Ingen nitrit.
25 mg/ml nitrat.
pH 7,5

Hårdheten är på sticka och lite svår att se, men någonstans mellan 7-14 totalhårdhet (dGH) och nånstans mellan 6- 10 i karbonathårdhet (dKH).

Inget klor.

Kranvattnet (egen brunn) har inget klor, 10 mg/l nitrat, samma hårdhet som i akvariet men en lägre pH - 7. Var kommer pH höjningen ifrån eg?

Endlers, slöjstärtsguppy, neontetror och ancistrus bor det i karen.

Det enda jag kan avgöra är att det är kanonbra att det inte är någon nitrit alls, och att pH är okej men kanske lite i högsta laget för neonerna. Men i övrigt, är det bra eller ska jag göra något? Var kommer pH höjningen ifrån?

Jag har använt vattenberedningsmedel och startkultur i båda karen, och båda karen fick normaldos PMDD i tisdags (första gången).
 
Sv: Akvarietråden

Har ca 15 m till avlopp, så då är det bara att suga en eller två gånger och riskerar aldrig att få akvarievatten i munnen. (inte för att jag bryr mig eg) Det krävs alltså inte så mycket för att starta tömningen. I avloppet ligger det en sil om någon räka eller fisk skulle bli sugen på att åka slang. (händer ganska så ofta)

För att slippa suga (:D) så brukar jag lägga ena änden av slangen i karet, och andra sätter jag fast i duschblandaren, vrider på lite försiktigt så att vattnet precis börjar strömma ur slangen in i karet, då kopplar jag ur slangen och vattnet börjar rinna tillbaka och vips blir det en hävert.
Jag har satt fast ett tunnt tyg över änden på slangen (den som är i akvariedelen) så inga djur ska åka med ner i avloppet.
 
Sv: Akvarietråden

Förresten. Kommer du ihåg mina fula växter tidigare i tråden?
Mina vallisria (gud, stavning!) har börjat växa som sjutton sedan jag köpt nytt PMDD och byter 25% vatten varje vecka. De har även börjat bli mörkare gröna och det skjuter upp nya skott ur jorden!
Ibland växer de så mycket som 10 cm/dag :D , lite skillnad mot för bara någon vecka sedan då de inte såg ut att växa över huvudtaget.

Så tack för tipsen jag fick!! :bow:
 
Sv: Akvarietråden

det var ju inte dumt det heller!
Nylonstrumpor is the shit i akvarium.

På slangar & pumpar, yngelbox, vad mer kan man hitta på :D ?
 
Sv: Akvarietråden

Så tack för tipsen jag fick!! :bow:
Så lite så, bra att det tog sig då. :)

Ang, strumpa på slangen så funkar det sämre om man vill passa på att slamma bort bös och dåliga blad på växterna samtidigt. Bara ett tips! :D
(därför jag har sil i avloppet istället.)

Men nylonstrumpor kan man ha till mycket bara man slipper bära dom själv så. :p
Torv skall dom visst funka fint till med.
 
Sv: Akvarietråden

Ang, strumpa på slangen så funkar det sämre om man vill passa på att slamma bort bös och dåliga blad på växterna samtidigt.

Det vågar jag inte, använder manuell hävert för att rengöra botten, sen står jag och glor i hinken en kvart för att leta yngel eller bebisräkor :p . Plockar dåliga växter med händerna.

Nu ska jag förresten börja möblera om lite i karen!
Ni får hojta till om något låter helt åt skogen fel.

I dagsläget har jag 2x180 liter. 1 x60 l . 1 x 30-35 l, samt en guldfiskskål på ca 25-30l.
Eventuellt får jag hem ett till litet kar på ca 30 liter kväll efter att mamma har uppgraderat sig till ett 80 liters :D

180 liter sällskap som inte ska donas med för den här gången.
180 liter sällskap som är i en enda oreda. Övervuxna växter.. För tillfället är det grus blandat med sand, ett par palettciklider, svärdbärare, ca 15 corydoras av tre olika sorter, mollys, endlers, X antal ancistrus (lekpar och en massa yngel).
60 liter sand med två endlersyngel, körsbärsräkor och en jäkla massa rosa posthorn (några bruna med).
30 litran innehåller en massa yngel, mest svärdbärare men även ancistrus och några räkor. Överbefolkat med bruna posthorn.
Lilla guldfiskskålen bor det 6 räkor i :D (experiment med soil och ph-sänkare för att försöka trigga igång räkorna igen, dödfött änsålänge...)

Tanken är att få lite ordning. Jag skulle vilja ha 180 liters med focus på corydoras och de finaste svärdbärarna och endlersen. Ett snällt kar! De rosa posthornen får gärna också trivas och bo där. Kanske låta ancistrusparet bo där. Jag har dock problem med vart sjutton jag ska göra av mollysarna eftersom de vill ha salt i karet och det vill inte corydorasarna!
Jag vill ha sand i karet, och låta min stora platta sten vara kvar och låta den bli omringad av många höga växter, t.ex Vallisneria, gyppygräs etc. Kanske någon LÅG bottenväxt framåt.
En tanke slog mig nu, skulle det fungera att låta alla räkor bo här? Just nu är det karet rätt välbebott, men om antalet invånare minskar så borde väl chansen för överlevnad öka. Då är frågan om jag ska sortera ur alla finare räkor och låta de ljusare bo kvar i ett litet kar.

60 liters. Eftersom sanden ska användas till 180 liters kommer det bli grövre runt grus i denna. Resten av ancistrusarna, endlers och svärdbärare får bo här. Eg hade väl mollysarna kunna bo där också, men det kan kanske blir lite väl trångt. Måste göra av palettparet någonstans också!! :crazy:

Mina små 30-35 liters kar kommer nog bli hem åt bleka räkor.
Hade ju kunnat bosätta paletterna i ett av dem, men det blir lite väl trångt med plats.

Problemet är att det är svårt att bli av med fisk. Mitt palettpar är ett väl etablerat par och superfina med klara färger och rena mönster, vill inte skänka bort till någon som inte ta hand om dem. Det andra 180 liters karet går det redan X antal paletter i, men med ett ledarpar som bestämmer över de andra paletterna. Jag har provat att flytta över mitt andra lekpar men det blir bara fight..

Oj nu blev det långt, men det blir lite av ett projekt det här :). Ska börja med att tömma 60 liters och börja jaga räkor!
 
Sv: Akvarietråden

När man talar om trollen. . . Mamma dök upp och tog med sig lite mollys! Inte alla, men hälften av gruppen iaf :D
 
Sv: Akvarietråden

Tack för alla svaren!!! nu ska här handlas på trädgårdsavdelningen!!!
och så vet jag äntligen var jag ska göra av nylonstrumporna.... hoppas på att behöva en yngelkasse om firrarna trivs.. ;)

men är det ingen som försökt fästa slangen på en vanlig slamhävert?? eller passar de inte alls ihop?

slang blir det iaf, så jag får väl prova och tejpa....:D
 
Sv: Akvarietråden

Tio centimeter på en dag!?

Ja det är helt sjukt, men jag skämtar inte. Mellan 5-10 cm. Alla stänglar växer inte så extremt vad jag vet, men det är några som letat sig ut på ena sidan av alla stenar, så jag håller lite mer koll på dessa. På några dagar har den ränt ifrån från att bara kika fram under stenen, till att åka upp till ytan och nu även brett ut sig någon decimeter.

Bara genom att köpa nytt PMDD och byta 25% vatten/vecka. Två ganska vanliga akvarielysrör av budget variant har jag för mig sitter i.
 
Sv: Akvarietråden

men är det ingen som försökt fästa slangen på en vanlig slamhävert?? eller passar de inte alls ihop?
Jopp, kör slang till hävert med, och på min Sera hävert passar det perfekt.
På en annan hävert (okänt märke) kör jag en liten skarvbit av slang som mellankoppling.
 
Sv: Akvarietråden

tack! kanon, då ska jag ta med mig en liten bit av slangen till affären när jag köper långslang sen!! ;)

får jag komma med en till idotfråga om mitt nyköpta kar...??
det är ett juvelkar med pump som man gömmer doppvärmaren i.. men åt vilket håll går vattnet??? har fått en beskrivning på att lägga grövsta filtren nederst osv... men har jag missuppfattat? går vattnet istället uppifrån och neråt? det är ju inläpp både uppe och nere... och alla papper är på tyska, inga bilder..:p det verkar som att mest skräp hamnar på toppen, så jag kanske borde prova att byta plats på dem??:confused:
 
Sv: Akvarietråden

En av mina platys har börjat bete sig lite underligt och jag tror att det kan vara någon form av förgiftning?
Hon är pigg och glad som vanligt, dock tror jag att hon kanske är lite stressad pga att en annan hona har börjat jaga henne lite. Ser inga tecken på sjukdom, dock så har hon ibland rört sig lite ryckigt, kniper ihop en del med fenorna och kliar sig ibland på växterna. Som sagt inte mycket och hon är pigg annars.
Mina värden i karet är bra, dock så sjönk PH något för några dar sedan för att nu öka igen (tror att det beror på att jag slängde i en rot), kan det ha något med saken att göra?
Hursom blev hon värre med sitt beteende igår kväll och var likadan i morse. Jag hällde i lite vattenberedningsmedel och bakteriekultur igår och idag gjorde jag ett mindre vattenbyte, får se om det har någon effekt.

Kan detta bero på ammoniak i vattnet? Har inga test på detta, nitrit är annars noll och nitrat 10-25mg/l (vilket det varit hela tiden). Har haft igång det i en månad nu och de andra fiskarna visar inga symptom alls utan är som vanligt.
 
Sv: Akvarietråden

Snarare sjukdom hos henne tror jag.

När du sa att pH steg efter några dagar, gjorde du ett vattenbyte då? För det kan inte gå från lågt till högt av sig självt, däremot tvärtom.
 
Sv: Akvarietråden

Men jag tycker att det låter konstigt att hon blivit sjuk nu plötsligt, jag kan inte se några symptom på någon sjukdom jag läst om? Det enda som överrensstämt är just förgiftning.:crazy:
Ph började sjunka lite för nästan två veckor sedan (innan jag satte i roten och innan vattenbyte) efter vattenbytet höjdes det igen för att åter sjunka till förra byte. Efter förra bytet har det fortsatt varit lågt då jag även satte i roten fram tills idag, då det ganska drastikst under natten/igår kväll höjdes till sitt förra värde igen, utan att jag gjort något med vattnet? Hade alltså från början 7.6 och det pendlade till 7.2 kan det kanske vara en reaktion på att det plötsligt höjdes till 7.6 igen? Jag har ingen aning om varför, gjorde ju bytet senare idag efter att jag kollat värdena igen.
 
Senast ändrad:
Sv: Akvarietråden

Då tror jag snarare att diskrepansen ligger i testet, och inte i vatten. Inte heller blir en fisk sjuk av en phhöjning på 0,4. Att pH:t sjunker är normalt då kvävecykeln förbrukar karbonater. Då sjunker vattnets buffringsförmåga så sakteliga. Koldioxid sänker också ph.
 
Sv: Akvarietråden

Okej, men det var ju skönt att höra det iaf.:)
Annars har hon verkat gladare ikväll efter vattenbytet. Jag funderar även på om hennes knipande bara beror på den "elaka" fisken som jagar henne då hon ser normal ut då inte denna är i närheten. Det enda som gör att jag oroar mig mer är att hon kliat sig lite mot växterna, men det kanske inte är så allvarligt egentligen och upphör av sig självt?:crazy:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Övr. Djur Börjar ny tråd bara för att få mina fiskar på första bilden ;) Tre fina dalmatinermolly! Och en mosaikgurami i bakgrunden.
46 47 48
Svar
948
· Visningar
23 056
R
Övr. Djur Hej! Jag undrar med er som t.ex. har hamstrar att luktar dessa i normala fall? Jag vill minnas att när djur ännu såldes i butiker så...
Svar
18
· Visningar
825
Senast: hastflicka
·
Övr. Djur Vi har en flock duvor på vår gård, vi bor ute "i skogen" så det är inga stadsduvor. Ser att flera av duvorna har deformerade fötter...
Svar
0
· Visningar
211
Senast: Valmet
·
Däggdjur Jag har växt upp med husdjur; katter, hamstrar, kaniner och hundar. Från 11 till 19 år hade jag därtill minst en häst, totalt 4 egna och...
Svar
8
· Visningar
903
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden V
  • Valp 2025
  • Kattbilder #10

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp