Baka matbröd - enklare än du tror!

CaisaCax

Trådstartare
Eftersom priset på bröd är helt galet och många av oss kämpar för att hålla hushållskassan i schack, så tänkte jag att vi kanske kunde ha en tråd om hur man bakar matbröd. Här kan vi dela tips och tricks och bra recept på hur man enkelt bakar matbröd som är gott.

Mina bästa grundläggande tips:
-Använd hushållsassistent när du gör degen och kör länge.
-Var försiktig med mjölet. Bättre för lite än för mycket!
-Använd mikron som jässkåp när du jäser degen. Ställ in bunken tillsammans med en kopp kokhett vatten så är degen jäst efter 30-40 min.
-Jäs brödet i ugnen på 50 grader i 15 min. Ta sedan ut plåtarna och vrid upp till full temperatur. Grädda sedan så snart ugnen är varm.
-Använd termometer! Brödet är klart vid 96-98 grader.


IMG_2378.webp
 
Om man vill göra ett snabbt bröd utan att behöva jäsa så brukar jag ibland göra filmjölksbröd med bikarbonat som jäsmedel. Bara att röra ihop ingredienserna, ner i en form och grädda. Brukar bli saftigt och gott. Är det en lite kladdigare deg brukar jag lägga ett bakplåtspapper i formen.

Själv har jag inte plats för hushållsassistent i vårt lilla kök så knådar alla jäsdegar för hand och det går utmärkt.

Gillar att variera mina bröd med olika nötter och smaktillsatser.
 
Här kommer mitt bästa recept på sirapslimpa. Det bästa med limpor är att de i princip alltid blir snygga om man gräddar i limpformar. Mina tonåringar älskar det här brödet!

Smält 50 gram margarin
Tillsätt 2 dl mjölk och 2 dl vatten
Värm till 37-38 grader
Häll degspadet i bunken
Tillsätt:
1 paket jäst
1dl sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
1 ägg

Kör degen i hushållsassistent och jäs den övertäckt i bunken. (Se mitt tips i trådstarten om hur man kan använda mikron som jässkåp.) Dela degen i två och baka ut till limpor. Glöm inte att smörja formarna! Skär snitt i ytorna innan du lägger i formarna. Jäs i formarna på bänken övertäckt i ca 30 min. Grädda i 200 grader långt ner i ugnen tills innertemperaturen är 97-98 grader.

Skiva upp limporna när de har svalnat och frys in så att du kan ta fram så många skivor du behöver. Ingen gillar torrt bröd.
 
Här kommer mitt bästa recept på sirapslimpa. Det bästa med limpor är att de i princip alltid blir snygga om man gräddar i limpformar. Mina tonåringar älskar det här brödet!

Smält 50 gram margarin
Tillsätt 2 dl mjölk och 2 dl vatten
Värm till 37-38 grader
Häll degspadet i bunken
Tillsätt:
1 paket jäst
1dl sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
1 ägg

Kör degen i hushållsassistent och jäs den övertäckt i bunken. (Se mitt tips i trådstarten om hur man kan använda mikron som jässkåp.) Dela degen i två och baka ut till limpor. Glöm inte att smörja formarna! Skär snitt i ytorna innan du lägger i formarna. Jäs i formarna på bänken övertäckt i ca 30 min. Grädda i 200 grader långt ner i ugnen tills innertemperaturen är 97-98 grader.

Skiva upp limporna när de har svalnat och frys in så att du kan ta fram så många skivor du behöver. Ingen gillar torrt bröd.
Detta ska jag prova!!
 
Kanske en malplacerad fråga i en tråd om bröd, men är det någon som sitter på några bra glutenfria recept?
Jag fick konstaterad celiaki i början av 2023 och av allt köpt bröd är det bara knäcke som är gott, men inte så gott att det rättfärdigar priset. Jag skulle gärna baka själv, och har gjort många gånger innan jag blev tvungen att lägga om kosten, men utan gluten så krävs helt andra strategier och jag står handfallen.
 
Kanske en malplacerad fråga i en tråd om bröd, men är det någon som sitter på några bra glutenfria recept?
Jag fick konstaterad celiaki i början av 2023 och av allt köpt bröd är det bara knäcke som är gott, men inte så gott att det rättfärdigar priset. Jag skulle gärna baka själv, och har gjort många gånger innan jag blev tvungen att lägga om kosten, men utan gluten så krävs helt andra strategier och jag står handfallen.
Det var väl en jättebra fråga i sammanhanget! Jag har tyvärr inga glutenfria tips, men det finns väl säkert Bukefalister som har. 👍 Själv måste jag baka laktosfritt och det är lite känsligare att få den degen att jäsa i ett äldre hus som är lite dragit. Bra om det finns tips och tricks att dela!
 
Det var väl en jättebra fråga i sammanhanget! Jag har tyvärr inga glutenfria tips, men det finns väl säkert Bukefalister som har. 👍 Själv måste jag baka laktosfritt och det är lite känsligare att få den degen att jäsa i ett äldre hus som är lite dragit. Bra om det finns tips och tricks att dela!
Laktosefritt matbröd är enkelt.
Jag har aldrig nåt av det i matbröd. Fettet är olja och degvätskan vatten - eller vid festligare tilfällen äppeljuice
 
Kanske en malplacerad fråga i en tråd om bröd, men är det någon som sitter på några bra glutenfria recept?
Jag fick konstaterad celiaki i början av 2023 och av allt köpt bröd är det bara knäcke som är gott, men inte så gott att det rättfärdigar priset. Jag skulle gärna baka själv, och har gjort många gånger innan jag blev tvungen att lägga om kosten, men utan gluten så krävs helt andra strategier och jag står handfallen.


Jag brukar göra knäckebröd på majsmjöl som ju är glutenfritt,brukar blanda i lite riven ost i smeten blir jättegott. Jag kan leta fram receptet om du vill. Jag vet inte om majsmjöl också går att använda till mjuka bröd?
 
Bara en reflektion om "enkelt". Jag bakar aldrig fikabröd eftersom jag är diabetiker.
Att baka bullar är verkligen inte enkelt. Eftersom jag bakat bullar en handfull gånger i mitt liv (undantaget de årliga lussebullarna - men de göra noga efter recept) Krävs mycket för att det ska bli bra. Liksom sockerkakor.

Matbröd slänger jag ihop stup i ett - utan recept. Superenkelt :)
 
Kanske en malplacerad fråga i en tråd om bröd, men är det någon som sitter på några bra glutenfria recept?
Jag fick konstaterad celiaki i början av 2023 och av allt köpt bröd är det bara knäcke som är gott, men inte så gott att det rättfärdigar priset. Jag skulle gärna baka själv, och har gjort många gånger innan jag blev tvungen att lägga om kosten, men utan gluten så krävs helt andra strategier och jag står handfallen.


Går tydligen alldeles utmärkt att göra mjukt bröd på majsmjöl sökte lite på nätet. Har ju dock inte provat detta själv då

https://glutenfriagodsaker.allas.se/baka-glutenfritt/glutenfritt-enkelt-majsbrod/
 
Jag brukar göra knäckebröd på majsmjöl som ju är glutenfritt,brukar blanda i lite riven ost i smeten blir jättegott. Jag kan leta fram receptet om du vill. Jag vet inte om majsmjöl också går att använda till mjuka bröd?

Jag tar gärna recept! Majsmjöl har jag gjort matiga muffins med och de blev mjuka och saftiga så det bör gå att göra okej matbröd med också, men krävs nog att man blandar upp med något annat för att det inte ska bli smuligt.
 

Liknande trådar

Hemmet Det här är det ultimata lussebullsreceptet. Säger nån nåt annat har de fel. Ingredienser * 50 g jäst för söta degar (1 paket) * 150 g...
2
Svar
27
· Visningar
3 477
Senast: Rugge
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp