Rolig tråd! Jag bakar mycket och har varken assistent, termometer eller något. Har ett grund recept jag varierar från efter vad jag är sugen på och vad jag har hemma. Har sällan mycket tid att förbereda, detta recept tar kanske 10 min att förbereda.
Måtten är inte exakta utan känns din deg för blöt/börjar bli torr, öka eller minska mjölet. Vill man ha en större sats är det bara o öka vätskan och mjölet samt fettet något.
Har även gjort dem kalljästa vilket funkat också.l.
1 paket matbrödsjäst.
3-4 dl vatten eller mjölk.
2 tsk salt
50 gram smält smör, går att byta mot rapsolja eller vad du har hemma
1 msk honung (eller en nypa socker)
ca 1 l mjöl, blanda gärna hälften grovt hälften vete
solroskärnor eller dyl
Smula sönder jästen i en burke och häll i lite av vätskan, saltet o honungen. Blanda ut detta och häll sedan i resten av vätskan o fettet. Häll i hälften av mjölet samt kärnor (om du använder detta) och blanda ut. Börja med det grova mjölet om du har flera sorter och tag sen vetemjölet, fyll på med mjöl tills du har en deg som håller ihop, inte är för klibbig och blöt utan fast. Använd ev extra mjöl för utbaket om det är svårt att hantera degen. Jag bakar ut direkt - rulla bullar som är ca 5x5 cm från degen och lägg ut på en ugnsplåt. Går o dela degen i två och göra två limpor också. Läs jäsa under duk i ca 45 minuter, kör sen direkt i ugnen på 225 grader i ca 9 minuter. Men beror mkt på ugn så ha koll, de ska ha en gyllene yta och kännas lättare när man tar ut plåten.