@Fille + ni andra som är intresserade, här kommer receptet!
1 liter
6 dl mjölk, havre- eller komjölk
4 dl vatten
3 msk skrädmjöl
1 msk dinkelmjöl
2 msk kallpressad rapsolja
en klick smör (kan uteslutas men smakar gott…)
Gör så här:
1. Vispa ihop mjölsorterna och rapsoljan i 2 dl utav mjölken.
2. Häll vattnet och resterande mjölk i en stor kastrull och värm försiktigt.
3. Vispa ner mjölblandningen i kastrullen.
4. Låt koka på svag värme i ca fem minuter. Vispa runt ett par gånger och se upp så att det inte bränns vid i botten.
5. Tappa upp i en ren flaska och förvara i kylen. Vällingen håller sig i ca 3-4 dagar.
Barn under ett år ska inte dricka ko-, soja- eller nötmjölk pga allergirisk. Jag brukade göra den på havremjölk oavsett eftersom den inte hämmar järnupptaget. Om barnen är lite skeptiska kan man ha i lite vaniljsocker eller vanligt socker de första dagarna och sen ta bort det. Det går också bra att blanda i bröstmjölk.
Skrädmjölet kan vara lite skarpt i smaken så man kan byta ut en del mot dinkelmjöl i början.