Ber om ursäkt för sena svar, mitt IRL liv har tagit för mycket tid
Jag kokar storkok med sojabönor. Sojabönor smakar egentligen inte så mycket men de ger en hel massa bra näring och protein. Jag brukar koka 1,5 kilo åt gången, riva det och frysa in för att senare göra storkok med sojabönor i. När man kokar sojabönor bör man följa följande för att slippa ledsen mage.
1 Blötlägg i rikligt med vatten i några timmar eller ett dygn. Har man lite bråttom går det utmärkt att koka direkt, koktiden blir då ca 20-30 minuter längre bara.
2 Häll av det vattnet, skölj noga.
3 Koka upp bönorna i nytt vatten. Låt koka i någon minut så att skummet kommer fram, häll av och skölj noga.
4 Koka upp i nytt vatten, lägg i någon buljongtärning, skumma av vid behov och låt dem koka tills de är klara.
Jag låter bönorna svalna lite och river dem sedan i matberedare med rivskiva på minsta hålen.
Nu är bönorna klara, i recepten är det alltid mängden färdigkokta bönor som anges. Sojabönor dubblar sin vikt när de är kokta.
Spenatlasagne
- olivolja
- 2normalstora lökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade eller 1 tsk torkad vitlök
- 650 g spenat, hackad (2 kg till tredubbel sats)
- 900 g ricottaost eller 900 gram färskost
- 450 g fetaost, smulad
- 3 krm riven muskot eller garam masala
- 1 grönsaksbuljongtärning
- Lasagneplattor eller 700 g pasta fjärilar (2 kg till tredubbel sats)
- 3 dl riven (cheddar)ost
- 500 gram blötlagda och kokta sojabönor
Så här gör du
40 minuter
- Sätt ugnen på 200 grader (eller enligt angivelser på lasagnepaketet).
- Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt spenat och fräs tills det har tinat alternativt med färsk, i en minut.
- Ta bort från värmen. Blanda i ricottan, fetaosten och muskot och krydda med salt och peppar.
- Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö cheddarost på toppen. Om du använder pastafjärilar så lägg i dem i såsen och häll ut i ugnssäker form och toppa med riven ost.
- Grädda i ugnen i ungefär 30 minuter, eller enligt tidsangivelserna på lasagnepaketet.
Sojabönsgryta, kan serveras till ris eller pasta
2 lök ca 300 gram finhacka fräs i lite olja
2 morot ca 250 gram finriven
3 potatis ca 400 gram finriven
1,5 msk riven färsk ingefära ca 40 gram finriven
2 tsk torkad hackad vitlök
2 tsk garam masala
4 burkar krossad tomat a´400 gram + 1 burk vatten (variation; 5 burkar krossad tomat, tre burkar vita bönor, 1 burk vatten och 155 gram (avrunnen vikt) soltorkade tomater till dubbel sats.)
Eller 4 burkar krossade tomater, 4 burkar vita bönor och 600 gram soltorkade tomater (avrunnen vikt). Skippa ingefäran och garam masala och ha i 2 kg potatis till tredubbel sats, trippla mängden morötter.
4 dl kokta sojabönor finrivet (350 gram) (1,6 kg till tredubbel sats)
Koka upp och låt sjuda i 20 minuter
Skiva 375 gram halloumi och lägg i
Sojabönsgryta med vita bönor
2200 gram rivna sojabönor
3 stycken finhackad lök
1 msk vitlök, låt dessa brynas ihop en stund
3x400 gram krossade tomater
11 burkar vita bönor i tomatsås
2100 gram färskost
Låt koka upp och låt småputtra en liten stund. Blir ca 36 portioner
Sojabönsbiffar
lök ca 200 gram
12 dl kokta finrivna sojabönor (800 gram)
2 ägg
1,5 tsk torkad hackad vitlök
35 gram hackad dill + ev 35 gram hackad persilja
Riv 125 gram halloumi och blanda in det i smeten.
Smeten går även bra att använda i paj eller ätas kall som den är på smörgås t ex.
1 del smet och 2 delar creme fraicheblandning är lagom paj. Till en stor långpanna är det lagom med tacopajdeg x 3, 3 st 5 dl cremefraiche, 1 tub majonnäs, 6-8 tomater och smet från 1,5 påse sojabönor.
500 gram okokta sojabönor blir ca 1kg kokta. 1 kg kokta sojabönor blir ca 1,8 kg färdig sojabönssmet.