Veterinärernas hjärtefrågor

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag tror eg inte att det gäller generellt för lösdriftshästar (och mina står på bo[ks]). Men att blöta benen - antingen genom att spola dem idogt eller indirekt genom att de får stå i djup lera, kommer ofelbart att sätta ner hudens skyddsbarriärer mot angrepp aw swamp och bakterier. Sedan spelar wäl bakteriefloran i närmiljön en stor roll, har man otur och får in en snuskbakterie så blir det swårare att undwika. Wita ben, tunn hud (ädlare häst) mm spelar förstås också in.

*kl*
En annan sak som jag inte riktigt begriper är att muggen i många fall werkar wara så swårbehandlad. Det har hänt mig wid 2 tillfällen att jag fått mugg på en häst. Bort med skorporna (riwa med naglarna, det ska wara rosa och rent!) och därefter desinficera = borta på några dagar. Det hinner aldrig bli riktigt sunkigt, det gäller förstås att ingripa snabbt. Att smeta på feta salwor osw på ett eksem - hur tänker man då? Det här med torsk-någonting - hur skulle det fungera? Grönsåpa?

Alltså kommer nu ett tips till från mig; om hästen får mugg skura då rent på ett hådhänt sätt, alla krustor och skorpor ska bort. Det är helt ok att det blöder. Anwänd sedan fenomenala Aseptiline handgel och gnugga in. Bandage på om det behöwer skyddas mot flugor. Sådärja! Klart! Hade jag inte Aseptiline hemma skulle jag testa klorhe[ks]idinspray eller nån annan alkogel.



Följt denna tråd med stort intresse och vågar man ställa en fråga här???

Vad är det för permanent bädd som tantWester hänvisar till??

Ställer ytterligare en fråga som kanske ngn kan svara på,, ren jord är tydligen främjande för att bibehålla hovens fuktighet, jord innehållande sand anses vara rent uttorkande.

Kan bakterier och svampangrepp främja hovarnas välfärd ?? Var kan man finna forskning som styrker att vita ben, ädlare hästar är mera utsatta???

Tacksam för svar från ngn som kan svara på hur dom förebygger skador på sin hästvård.

"Lollipopp"
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

NSAID o ledinjektioner är väldigt bra för att stoppa upp inflammatoriska skador men att "rundsmörja" o sedan köra på som vanligt är inte sunt.
PL
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

kl

Ang mugg har jag hört från Lars-Erik magnusson att den kommer från bakterier i jorden. Någon hade visst gjort forskning på det, men tyvär var det vääääldigt längesedan så kan tyvär inte hänvisa till det. För all del kan ju forskningen ha motbevisats vid det här laget också..

Men enligt den så skulle iaf vissa jordar innehålla mer av den här bakterien och minsta tillfälle så kröp den in i karlederna. Alltså hästens hud var "mjuk" av fukt eller hade något litet sår osv.

Någon som känner till någon sådan studie?


Minns också att det rekomenderades att dränera upp rasthagar med sand/grus av anledningen att bakterien endast fanns i jord.

Summan av detta skulle alltså inte vara att det var själva jordgeggan i sig som var skadlig om den bara innehöll få jordbakterier.

Hoppas någon förstår vad jag menar..
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Floran av infektionsagens till mugg är varierande. Jordbakterier förekommer liksom normala hudbakterier som slår till när hudens normala försvar tar stryk.
PL
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

psssst
*bädd har man alltid (förhoppningsvis,) men den är antingen en permanentbädd elelr en växelströbädd*


ursäkta gnällig tant som blir lite trött på rakade hästar, bäddar osv:p

peace

:rofl: Ja nu ÄÄÄR du gnällig faktiskt! :rofl:
Jag skrev ju för s-tn permanentbädd i första meningen, kortade sen av det i följande mening bara.


/mackan som HATAR ordet RAKAD häst :cool::eek::rofl:
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag menar inte alls att alla med hästar som har mugg ger sina hästar fel foder men att det kanske kan vara en orsak ibland. Eller har jag fel? Det är inte jag som är veterinär.

Mugg är ett samlingsnamn för sårbildning/bakterieangrepp på benen och har många olika orsaker - precis som fång.

fukt och väta är en.

jordbakterier som vistas i vissa jordar - är en annan.

jag har bara haft mugg EN gång. det var i en TORR jordhage, på tidig höst, då ingen lera fanns i hagen. Extremt sandbaserade jordhagar. dvs hela anläggningen på gammal havsbotten från istiden. : ) Underbara ridvägar, ni kan tänka er.....

Min häst, som jag haft i 6 år, i leriga vinterhagar i ur och skur, har ALDRIG haft ens en antydan till mugg, men fick det nu. På det vita benet.

ett par, tre, torra skorpor, som orsakade att benet svullnade upp direkt och blev elefant ben.
krävdes recept från veterinär med regelbunden tvätt och bad och tork, i ngn vecka. sen var det borta, kom aldrig mer tillbaks.
detta är 2 år senare och bytte stallplats med annorlunda jordar uppenbarligen, samma vår som efter den våren då denna mugg uppenbarade sig.
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Visst har underlagen på många ställen förbättrats. Åtminstonde kunskapen om dem.
Men en då negativ faktor ( i mina ögon) är att det rids för mycket på bana/ridhus.
Missförstå mig rätt. Skulle gärna ha eget ridhus osv, men tror att hästarna behöver komma ut i skpg och mark också. Inte harva på bana 5-6 dagar i veckan och ut och skritta lite en dag i veckan. Vilket jag ser många göra.

För hästens fysik och hållbarhet skulel det nog vara bättre att göra tvärtom. Trimma på bana/ridhus 1-2ggr i veckan och sedan ut i skog och mark för resten av slanten.
Mycket skogsridning stärker ju även hästen mentalt. Vilket ger glada hästar som i sin tur står emot påfrestningar bättre. Själavård helt enkelt.

dressyr/markarbete går ju dessutom ypperligt att träna utomhus i skogen elelr på ett gärde osv.Underlaget varieras ju också när man går off-road.



ingen av alla kloka som har några tankar om detta?
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

... men hur fräscht är det när ni mockar ut dom ?

Mycket "fräschare" än att mocka ut en växelströbädd för min del i alla fall.
Dessutom bara 2-3ggr på en säsong med uppstallad häst.

Det där modeordet "fräscht" som används i tid och otid till allt möjligt och omöjligt är litet svårt att definiera tycker jag.
Jag skulle vilja påstå att det inte luktar illa och inte är geggigt alls.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

ingen av alla kloka som har några tankar om detta?

Jo jag är klok ;) och jag har åsikter.

detta har även det höjts som en primär anledning av veterinärerna i en debatt också publicerad (kommer inte ihåg vilken tidskrift, möjligen ridsport för ngra nummer sen och tror vi hade en tråd också), som en primär anledning till mer belastnings skador. Numera har alla ridhus, det är ridhus runt varje knut och därmed blir folk bekväma, eller orutinerat folk tror att det är normen att finns det ett ridhus så rider man där punkt slut.

Jag har ridhus på anläggningen, 50 m från dörren. Men jag är av gamla generationen och är LIVRÄDD för att sitta där 5 dagar i veckan. November och december är tuffa, man får motstå och vara disciplinerad i sitt upplägg och faktiskt vackert ge sig ut och skritta även i mörker vissa kvällar - det är ju faktiskt hästens schema som ska bestämma, och inget schema i min värld är vettigt om det säger måndag-fredag: ridning i ridhuset för det är mörkt och j-vligt ute.

Mackan/uppväxt utan ridhus OCH även paddock, om man inte trailade dit, när jag tävlade som mest, och det trailandet till ridhus blev då MAX 2 ggr i veckan vintertid, varav en var träning för tränare..... och då var man mkt ambitiös när det blev 2 ggr vecka. och hade snäll pappa........:cool:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

För hästens fysik och hållbarhet skulel det nog vara bättre att göra tvärtom. Trimma på bana/ridhus 1-2ggr i veckan och sedan ut i skog och mark för resten av slanten.

När jag senast red på ridskola, någon gång på Stenåldern, så red vi alltid i ett litet ridhus med ganska så fast underlag.
Och de hästarna var överraskande friska.
De spenderade hela dagarna ute tillsammans i flock i en jättestor hage.
Och det var ovanligt på den tiden.

Jag mådde dock inte bra av ridhusdammet, det var säkert mögel i det, och har undvikit ridhus under en lång period.
Men ju så har det blivit litet ridhus de senaste åren och vissa kan jag obenindrat rida i utan att få svårt att andas.
Det måste ju också var av betydelse för hästarna.
Inte kan det vara bra för dem att jobba varje dag i det damm som jag blir sjuk av?
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Mycket "fräschare" än att mocka ut en växelströbädd för min del i alla fall.
Dessutom bara 2-3ggr på en säsong med uppstallad häst.

Det där modeordet "fräscht" som används i tid och otid till allt möjligt och omöjligt är litet svårt att definiera tycker jag.
Jag skulle vilja påstå att det inte luktar illa och inte är geggigt alls.

Det beror till att börja med helt och hållet på häst. Vissa grisar ner oavsett, och det är svårt att få ut allt. Dom mosar ner skiten i bädden i smådelar,(kul i permanentbädd;)) andra (som min nuv) lägger prydliga högar på ett ställe. Bara att lyfta ut. Lätt att mocka oavsett. Att mocka ur den boxen är otroligt mycket trevligare än ens den mest välskötta permanentbädd. Den är helt ren varje dag efter den dagliga mockningen. Min erf är att ston har renligare läggning överlag, hingstar skulle jag inte ha på permanentbädd som ofta är grisar och drar runt allt så nog får dom sova som i en kattlåda som Susan skrev...

Nej kanske svårt för dej att veta vad "fräscht" är, vad vet jag... men jag vet vad jag menar med det. ;) Minns hagdiskussioner och skit i hagar så nej jag tror inte vi har samma syn på "fräscht" nej....:cool:
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

På tal om schema....

Undrar om inte folk är lite överambitösa också i dagens läge. "Jag har minsann en dressyrhäst så jag MÅSTE träna dressyr minst 4 dagar i veckan"

Ibalnd kan det ju faktiskt vara så att just den dagen har hästen stått och blivit kall i hagen och skulle må bättre av en skrittur. Man låser sig fast FÖR mycket vid sina ambitioner och tappar bort ögat på vägen.


Det blir så ambitiöst att man glömmer bort att ha kul också.

Minns att jag fick mycket märkliga blickar på klubben när jag anmälde min 176cm stora hoppkamel til gymkhana träning med ponnyungarna.:rofl:

Ha, vi var faktiskt suveräna på hela havet stormar. Problemet var när liten fet ryttare (läs älgen) skulle försöka kasta sig upp lite smidigt i fartgrenarna, helst i full galopp. Men KUL hade både jag och hoppkamel:rofl:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

det där med damm i ridhuset har förbättrats avsevärt. Åtminstonde vad jag har märkt. Förr var det många av ridskolehästarna som led av kvickdrag exempelvis. Idag stöter jag inte på den sjukdomen alls ofta.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

:rofl:

Håller helt med.

till saken hör väl dessutom att de flesta som är mkt rigida är vanliga hobby ryttare. hästen är en vanlig hobbyhäst och då behöver man inte följa ett super rigit schema om det handlar om att välja mellan att läsa av hästen eller till varje pris hålla ett schema.......

Kvickdrag har tack och lov nästan helt försvunnit vad jag erfarit och uppfattat det. var vanligt när man hade en häst i ladgården med kossorna, och fodrade mögligt hö....... har tack och lov minskat vad jag förstått och hört. oerhört plågsam sjukdom :( KOL för hästar...... :(
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Men vad är "fräscht" då?
Det används ju till allt i alla sammanhang.
Rent har jag förstått är en ingrediens och färskt en annan.
Men sedan så verkar där finnas många konstiga betydelser.

Minns hagdiskussioner och skit i hagar så nej jag tror inte vi har samma syn på "fräscht" nej....:cool:

Men jag påstod inte heller att den hagen var fräsch.
Den är f.ö. mockad med traktor nu.
Men det växer väl på till nästa år igen.

Hur ser hagar allmänt ut nu i november för er andra då?

Fräscha? Vad det nu är?
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Hm? I det du citerar nämner jag inte "permanentbädd" en enda gång. Men när jag annars har pratat om permanentbädd awser jag en sådan där man mockar ut skiten men inte rotar i botten. Blött "på ytan" tas bort. Ströet kan wara torw, spån, halm...

"Riktiga" permanenta djupströbäddar finns wäl annars mest i större ligghallar för djur aw warierande slag. Då kör man på en eller flera rundbalar med halm med jämna mellanrum, men mockar fö ingenting. Sådana bäddar kan stiga metrar under stallperioden, den funkar ju inte så bra i de flesta häststallar med traditionellt bo[ks]system.



Men, haha, om det finns forskningsrapporter? Det wet jag inte. Opigmenterad hud är generellt känsligare, men om det eg ä missuppfattningar aw solkänslighet och kanske tom fotosensibilitet låter jag wara osagt. Äwen när jag slänger mig med att ädlare hästar med tunnare hud är mer utsatta är jag förstås ute på hal is. Generellt sett, och från egna betraktelser, tror jag att det är så. Kallbloden är tåligare. Å andra sidan har ju deras problem med fotskabb werkat öka och därigenom fås ytterligare en aspekt att ta hänsyn till.


Kan swamp- och bakteriella angrepp främja howens wälfärd? Nä. Skulle wi människor ha mindre allergier om wi fortfarande slogs med inälwsparasiter? Ett wisst mått aw utsatthet kan wara bra, kanske, men rena infektioner och rötor är sällan eller aldrig gynnsamma för indiwiden.

Fan wad lik Coari du låter, förresten! :D
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

jag är lyckligt lottad och har enorm hage till mina. Så den är ganska "ren".
Ställer man sig i mitten av hagen så ser man inte kanterna sas

Inte gått hästar där på minst fem år heller. Bra för parasittrycket
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 299
Senast: Sasse
·
Hästvård Har en häst av större kallblodsras som dom senaste åren haft problem med klåda. Han är under fortsatt utredning av veterinär som är...
Svar
17
· Visningar
1 850
Senast: maddie202
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 633
Hundavel & Ras Hej! Jag har sen länge haft ett intresse att vilja bli uppfödare, men känner nu att jag vill öka min kunskap och se vad ni som kanske...
2
Svar
24
· Visningar
3 110
Senast: snorp
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • DIY hästvård
  • Atletix
  • Födda 2024

Omröstningar

Tillbaka
Upp